RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Tuesday, November 18, 2014

Hujan dan Student.

Assalamualaikum,
selamat hari selasa. Sekarang ni dah masuk minggu ketiga di bulan nov. ini bermakna musim hujan di belah-belah pantai timur sudah bermula. tapi rasanya kebanyakan tempat pun dah mula musim hujan kan. hujung minggu lepas aku berada di kl sebab ada kelas. masa tu pun hujan jugak. bayangkan hujan di luar dan masa tu pulak tengah dengan lecture advanced engineering math? tak ke rasa nak tarik bantal masuk kelas dan zzzzzzz.

selalunya kalau time-time macam ni kebanyakan orang dah get ready in case ada apa-apa berlaku, terutama kawasan sekitar tempat aku sekarang mudah naik air i.e dekat dengan sungai. rasanya sungai pahang tu sure dah naik sampai ke tebing. bandar kuantan tu pulak mudah naik air. rasanya tiap tahun memang akan banjir bandar kuantan tu. dulu masa zaman aku belajar degree dulu, pernah sekali kawasan rumah aku terputus dua jalan utama. tempat aku di tengah-tengah jalan ke kuantan dan juga ke segamat. dua-dua jalan keluar tu terputus. bekalan makanan dan tong gas naik berkali ganda harganya. lepas tu ayah aku bawak pergi tengok jalan yang terputus tu, serius air je semua. nampak macam laut tak nampak jalan. masa tu aku dah takut tengok air tu. macam tsunami pun ada. pengangkutan utama masa tu bot dan sampan. tapi ada jugak truk askar yang buat perkhidmatan free untuk seberang air tu in case  ada sesiapa yg urgent nak ke seberang sana. sadis betul. mujur lepas tu air dah surut. lepas pada tu, setiap tahun depa ni pergi korek segala parit dan sungai bagi dalam supaya tak berlaku lagi kejadian macam tu. bayangkan, terputus bekalan makanan dari luar. beras gula biskut kat semua kedai habis licin.

dan sekarang ni pun dah hujan, masalah aku pulak bebudak ni tak boleh datang kelas sebab hujan. cis, aku dulu redah je hujan bawak payung masuk kelas dari pinggang ke kaki basah kuyup relaks je. ni lah bebudak sekarang. dari aku sakit hati budak2 tak datang kelas, datang lambat, aku terpaksa batal kelas pagi ni dan ganti waktu petang yang lain. dalam hal ni aku terpaksa considerlah, malas nak spoil mood aku sendiri. sebab aku ni pantang sikit kalau orang lambat, janji pukul sekian kena datang pukul sekian. memang masa 1st kelas aku dah warning awal-awal yang aku sangat particular dengan masa. jangan nak datang lambat blah blah blah. aku boleh terima kalau bebudak lambat hantar assignment tapi kalau datang lambat, ha siaplah. aku pernah mengamuk jugak sebab bebudak datang lambat dari kelas sebelum tu, last2 aku batal kelas terus seminggu tu harharhar.

okeylah. hujan dah reda kejap. nak mula bukak buku. malas pulak nak tanda assignment bebudak ni. stadi dulu kot ambik mood sejuk-sejuk ni.

p/s: oh ya, nanti aku sambung letak cerita HERO tu. tak sangka ramai jugak yang view cerita tu. page view nak sama dah dengan cerita DIA PUTERA MAHKOTA?  yamboi korang, suka benar cerita fairy tale ni eh. dulu suka tengok Disney eh?heh.


0 140 tukang karut:

Post a Comment