RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Monday, October 13, 2014

Muridku Suami Aku dikatakan novel cabul?

Assalamualaikum,

Dua hari ni aku sibuk sikit dengan kelas. telefon pun pakai habis bateri tak kisah. Power bank lupa nak cas dan akhirnya hp mati sepanjang hari. Balik rumah baru on balik. Berdesup2 wasap masuk. Salah satu wasap dihantar oleh sorang opismate aku. (Aku telah berusaha sehabis daya untuk menyembunyikan identiti aku di kolej tapi nampaknya tak berapa berjaya) . Dia wasap aku pic ni. Masa memula aku tengok pic ni, aku tergelak je sebab memang lately, kita semua tahu yang isu hentam karya penulis ni tengah hangat kat FB. isu ni sangat panas sampai ramai pembaca yang boikot si penghentam yang juga seorang penulis itu. Aku tak marah kalau orang nak hentam karya aku. Silalahhhhh hentam sampai lebam. Sampai korang puas hati. Sampai korang rasa, aku kena hentam jugak kalau tak hidup aku tak tenang. Serius aku tak marah. Even dulu orang ciplak novel aku bulat2 dan claim sebagai idea dia dan kawan dia dan bermati-matian mengaku itu idea dari buah fikirannya sendiri walaupun tajuk dan ayat sebijik (hanya nama watak sahaja diubah) pun aku tak marah. Aku siap gelak lagi sebab minah tu gigih betul nak taip satu-satu. Tapi, at least dia baca novel aku dan rasa novel aku menarik, tu pasal dia ciplak.

Kalau korang tengok pic kat bawah ni, korang rasa, aku marah tak?

Jawapannya : Tak. Serius aku tak marah walaupun aku tak nampak kat mana buku tu yang dikatakan 'cabul'. Dengan ayat 'aku rasa' tu aku berani jamin yang mamat ni dan jugak tukang komen dekat bawah tu mesti tak pernah baca novel aku ni. Tengok pun tak pernah kot.

Aku ni malas nak jugde orang yang aku tak kenal. Walaupun status ko penuh kata carutan, pun aku tak nak judge kau sekian-sekian, cuma nasihat aku sebelum nak hentam or nak label sekian-sekian benda, silalah selami dulu. Ko baca dulu sampai habis lepas tu kalau ko still kata novel aku ni mencabul atas alasan sekian-sekian, baru aku boleh terima. Kalau tak, diam lagi baik. Okey?

7 140 tukang karut:

Fafar Zulkifli said...

....wow......sometimes adik lupa ada manusia bodo and judgmental dalam dunia ni............

hahaha cabul????? in this book??? where????? part akmal respect ariana's privacy and ta pernah amik kesempatan????? part akmal redha dgn the fact that ariana tunang dgn org lain???? oh oH I KNOW. is it the part where akmal sanggup tgu years of emotional torture just to hear ariana ckp yg she loves him just as how he always loves her????? bruh i????

kak na tau ta? tbh title mmg menarik. SANGAT. adik beli pun sbb adik ttarik gila dgn title dia. kan setengah title novel melayu bosan n ta attract attention. but this?? this book and the title literally made me stop walking when i past kinokuniya, masuk balik dlm bookstore, amik buku tu, baca summary, and terus beli in a heartbeat.

and akak. i. never. regret. buying n reading. this. book. its so unique. its so fun. tade drama nonsense sakit hari mcm typical novel melayu lain. it has so many sweet moments yg buat bukan saja adik, tapi MANY READERS gelak happy. akak berjaya mbuat story n create cute, adorable sceneries tanpa memerlukan physical contact. and when diorg married, akak btl btl write how married couples ACTUALLY ACT AROUND AND WITH EACH OTHER.

pedo my ass. the def of pedo is sexual attraction feelings towards children. ariana ada ke pernah na sexually assault akmal? bruh i think u need u to slap yourself with the book and maybe with a dictionary as well since your brains as small as a dang nut. theres age gap romance and there pedo. ive read n seen some horrible pedo fictions n this is FAAAAAAAAAR from that???? its an age gap romance novel???? how???? idiotic can one man be to nt differentiate????

ahahaha i know akak ta marah but im highly pissed at the amount of stupid in ths world. akak, i knw i say this a lot but i love your work. a lot. be it kerana dia suamiku ke andy hilton vs mr mpp, i love it a lot. and muridku suamiku is one of the jewels i found thats just....its like reading a cute shoujo manga but its in malay and sosoososo much better.

and another thing akak. bukan adik sorg je. kwn kwn akak semua beli novel muridku suamiku and THEY LOVE IT SOSOOSOS MUCH. akak even cerita plot ni kat kwn kwn international adik (since diorg excited tgk adik excited psl novel ni tapi ta paham bahasa melayu) and guess what?

THEY. LOVE. IT.

diorg srsly giggle n gelak and just went 'ohhhh my god thats so cute!!!' 'holy shit this akmal dude is adorable i???' 'gosh if akmal was real i wanna throw ten books at him for being a cute idiot' 'ok i love ariana A LOT coz wow shes such a sweet darling teacher'

ada gak yg literally ckp 'wow fa now i can see why youre flailing and crying while u explain abt the story'

it came to a point where adik translate some of my fave scenes so the others knw more why i love it hehehe

ahaha sooo...i think i ranted like hell....sorry.....ok adik malu kejap hahaha. i just wanna say my piece. and i hope this essay-sized rant was at least able to make u crack a lovely smile. hehehe once again, ganbatte kakak! youre a great writer and i know all these haters just mean that youre doing really well in your stories!! ///w\\\

Cahaya said...

fafar>>Ya ALLAH. aDIK, komen awak ni buat akak tersenyum je sampai opismate tegur hahahaha. senyum depan komputer kan. thanks. thanks you so much for that long...longggggg comment. Serius akak terharu. haha. Kekadang akak terfikir jugak betul ke MSA ni 'cabul'. Tak marah mamat tu but asyik terfikir je kan. lepas baca komen awak ni akak lega sikitlah. mungkin pendapat dia dan pendapat readers lain tak sama kan. Komen awak buat akak rasa lega and its make my day hahaha. Thank you so much for your comment. Boleh tak akak nak letak kat FB akak awk punya komen ni? Heeeee.

Fafar Zulkifli said...

yaaay dpt buat akak happy!!! heheheh yes this makes me happier!! //w\\

ahahaha yea. but sometimes theres opinions, and then theres plain bullshit. hahaha tape kak, i can 100% say that this has no elements of cabul, noncon, dubcon, or anything of the sort. adik da baca byk freaky deaky stuff and this novel is perfectly described as a romantic fluffy comedy age gap fiction eeeeeeee!!! it truly is a type of story thats rarely found in malaysia and im so happy to have read it c:

also be my guest kak!!! post la im more than honoured that akak even replied all my comments hehehhe! ///w\\ !!!

Cahaya said...

fafar>>thank you dik. komen awak ni selalu je buat hati akak berbunga-bunga hehehe. thanks for ur fully support.*semangat-semangat*

Nvel Addct said...

Cabul? Sila define "cabul" pls... Lawak lak bc komen bdk tu. Mcm2 hal lah. Yg btl2 cabul xde lak cheq nampak. Yg sempoi2 ni plak kene cop cabul? Lantak pi la dia nak ckp pe pun. Akak pun tergaru kepala sat dok mikir tang mana cabul dia tu.
P.s. Errr... Nak DPM (keh keh keh.. Sempat lg) :D

Miza Lan said...

akak dah baca buku ni, tang mana yang cabulnya ada ke? novel ni best akak memang dah baca berpuluh2 x masih tak boring.. best sangat jangan cepat mengalah teruskan berkarya akak sokong adik...

Amir Amir said...

Akak saya minat novel ni sedih+romantik+best..akak memang novelis terbaik lah akak boleh buat orang menangis hanya dengan membaca..best sangat novel ni..baca sampai part tengah-tengah rasa macam tak sanggup sambung baca lagi sebab sedih sangat masa ariana kembali kepada akmal,bila akmal bertunang..sedih sangat sampai menitis airmata huhu.Ending dia sangat best kira novel ni overall memang best storyline dia

Post a Comment