RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Monday, October 27, 2014

Bab 2 : Sayang Awak, Irham Daniel.


Bab 2

#AkanDatang.


IRINE MEMBELEK-BELEK himpunan majalah fesyen yang tersusun rapi di rak. Sesekali dia menarik keluar majalah yang dirasakan mampu memberikan suntikan ilham kepadanya untuk keluaran koleksi akan datang. Walaupun dia sekarang hanya menjual pakaian moden yang dikeluarkan dari kilang, namun dia sudah berkira-kira mahu mengeluarkan jenama dan rekaan sendiri. Proses perbincangan telah pun dibuat dengan pihak kilang dan nampaknya harapan untuk mengeluarkan rekaannya sendiri hampir menjadi kenyataan. Tidak sia-sia dia menghabiskan masa selama tiga tahun menimba ilmu dalam rekaan fesyen semasa di universiti dahulu.
Setelah memilih beberapa naskhah majalah fesyen, dia berjalan menuju ke kaunter bayaran. Dia mengeluh perlahan apabila melihat barisan panjang yang memenuhi kaunter bayaran. Maklumlah cuti sekolah. Dia memilih kaunter paling tepi sekali berdekatan dengan rak yang menempatkan novel-novel melayu. Sementara menunggu giliran, Irine membelek novel-novel yang terdapat di situ. Novel melayu bukanlah bahan bacaan kegemarannya. Malah dia elergi dengan perkataan ‘cinta’.
“Abang...Linda nak ni ye...”
“Ye..sayang...”
Telinga Irine menangkap suara manja di belakangnya. Dia menjeling sekilas dengan ekor mata ke arah belakang. Kelihatan seorang gadis yang merengek manja sambil memeluk lengan seorang lelaki di sebelahnya. Irine meletakkan kembali novel di tempat asalnya.
“Abang...lepas ni kita nak pergi mana?”
Terdengar rengekan manja suara itu lagi. Irine mengigit bibir. Terasa geli lubang telinganya. Sah! Ni mesti pasangan sedang hangat bercinta. Sure belum kahwin. Irine berprasangka sendiri. Rasa macam nak lari keluar je dari kedai buku tersebut. Meluat dengan perlakuan pasangan di belakangnya itu. Setelah beberapaa lama menunggu giliran, akhirnya sampai juga dia di kaunter bayaran. Cepat-cepat dia menyelesaikan urusan bayaran. Tak sanggup rasanya mendengar rengekan manja dan adegan pujuk memujuk yang berlangsung di belakangnya tadi sepanjang masa dia beratur menunggu giliran. Sana sini drama memanjang. Menyampah!
Irine melebarkan langkah kaki menuju ke satu lagi destinasi wajib setiap kali dia berada di shopping mall tersebut.
“Irine? How are you dear? Lama you tak datang sini? Sibuk sangat ke?” Aunty kong menyambut ketika dia melangkah masuk ke La BOUTIQUE Ocean itu.
“Busy sikitlah aunty. Ini pun kebetulan cari barang di sini.” Irine menjawab sebelum melepaskan pelukannya pada wanita separuh usia itu. Aunty Kong merupakan bekas penyarah yang mengajarnya dahulu semasa di universiti. Disebabkan keakraban mereka, penyarahnya itu meminta dia memanggil aunty sahaja. Tambahan pula bekas penyarahnya itu sudah lama bersara dan sekarang menguruskan butik sendiri.
“Aunty ingat you sudah lupa sama aunty. Business macam mana? Itu Nadia apa macam? Dia pun sudah lama tak datang sini.”
Irine tersenyum memerhatikan wanita bergaya dihadapannya itu. Walaupun sudah hampir mencecah umur tujuh puluh tahun, wanita itu tetap anggun. Bersesuaian dengan status dah kerjaya sebagai seorang pereka fesyen.
“Business okey. Nadia pun okey. Dia sibuk sekarang. Ramai orang mahu kahwin. Tu yang sibuk je memanjang.” Irine menjawab sambil tersenyum. Aunty Kong turut turut tersenyun.
“Aunty sorang je ke? Mana pekerja aunty?” tanya Irine sambil menjengahkan kepala memandang sekeling. Butik itu agak lengang, mungkin disebabkan waktu masih awal pagi lagi.
“Ada di belakang. Sedang kira itu stok. Stok baru masuk semalam. You nak tengok?” tanya Aunty Kong. Serta-merta wajah Irine bercahaya. Inilah yang ditunggu-tunggu.
“Nak..nak..!”
Aunty Kong hanya mengelengkan kepala. Tahu benar akan telatah bekas pelajarnya itu. Irine lebih teruja dengan fabrik-fabrik daripada benda lain, hatta teman lelaki pun.
“Selalu aunty ambik stok fabrik ni dari mana?” tanya Irine cube mencungkil rahsia. Mana tahu dia boleh dapatkan fabrik yang sama jika rekaannya berjaya dikeluarkan nanti.
“Selalu aunty banyak ambil dari Paris. Kadang kala dari London pun ada. Kain dari sana lebih bermutu berbanding di tempat lain. Tapi kos agak mahal. Kalau nak murah, bolah ambil di Indonesia atau pun di Vietnam.”
“Ohh...” Irine menjawab perlahan sambil membelek fabrik-fabrik yang di bawa keluar oleh beberapa pekerja Aunty Kong dengan penuh berhati-hati. Maklumlah. Kain mahal. Kalau rosak mahu nangis setahun nak bayar ganti rugi balik.
“Lembutnya kain ni...”.
“Ini kain jenis taffeta. Kain ini selalu aunty guna untuk buat night dress. Aunty import dari Perancis.”
Irine menyentuh kain lembut itu. Terasa aura menusuk ke dalam sanubari ketika dia menikmati kelembutan kain tersebut. Mata terpejam ketika kelembutan kain itu menguasai perasaannya. Terasa sangat selesa dan tenang. Ketawa kecil aunty Kong menyedarkan Irine dari dunianya sendiri. Dia tersipu malu. Aunty Kong mengeleng perlahan.
“You ni tak berubah ya. You suka ini fabrik lagi dari itu lelaki. You belai fabrik ini macam you belai you punya suami.” Aunty Kong tak habis-habis mengusik. Terasa merah muka apabila kata-kata usikan itu menerjah ke gegendang telinga. Memang. Sejak dari dulu lagi minatnya hanya pada satu. Yang pasti bukan pada kaum bukan sejenis.
“Madame, ada customer mahu jumpa.”
Irine dan Aunty Kong mengalihkan pandangan ke arah Julia, pekerja Aunty Kong.
“You tengok-tengok dulu ya. Aunty layan customer dulu.”
“Okey...”. Irine menjawab sambil tersenyum. Matanya kembali menatap himpunan fabrik yang tersusun di bilik stor tersebut. Dia kemudian melangkah menuju ke bilik khas yang digunakan oleh Aunty Kong untuk mencipta dan menjahit koleksI terbarunya. Bilik itu agak kemas dan tersusun. Bekas penyarahnya itu memang sangat mementingkan kekemasan dan sangat cerewet dengan mutu dan kualiti setiap jahitan dan rekaannya. Itulah yang membuatkan dia sangat menyanjungi bekas penyarahnya itu. Setelah menghabiskan masa beberapa lama di dalam bilik tersebut, Irine melangkah keluar menuju ke ruang depan. Dia meninjau-ninjau mencari kelibat Aunty Kong. Nampaknya Aunty Kong sedang sibuk melayan pelanggan. Irine mengambil keputusan untuk duduk berehat di ruang tetamu di suatu sudut sementara menunggu Aunty Kong selesai dengan urusannya. Majalah fesyen yang dibeli, dikeluarkan dari beg plastik. Helaian demi helaian di selak.
“Abang....cantik tak ni?”
“Cantik sayang...nak cuba ke?”
Dahi Irine berkerut. Macam kenal suara tu. Irine mengangkat kepala memandang ke arah pasangan yang berdiri tidak jauh darinya itu. Sah! Diorang lagi! Huh. Menyampah! Irine menghadiahkan jelingan menyampah ke arah pasangan yang sibuk memadu kasih itu tanpa memperdulikan orang sekeliling.
“Nak manja-manja pun tengok tempatlah. Ni tak. Ikut suka hati je. Menyampah aku!” Irine merungut perlahan sambil menyelak majalah di tangan dengan kasar. Hilang terus mood nak mencari ilham.
“Kak Irine, boleh tolong tak?”
Irine yang dari tadi sibuk mengomel seorang diri itu mengangkat kepala.
“Kenapa Ju?” Tanya Irine sambil menutup majalah lalu diletakkan di atas meja.
“Err..boleh tak tolong layan customer tu? Ju nak kena layan customer lain. Madame Kong pulak sibuk layan mak datin mana entah...” Kata Julia separuh merayu. Irine menoleh ke arah pelanggan yang dimaksdukan oleh Julia. Matanya hampir terbeliak.
“Ishh... taknaklah. Menyampah Kak Irine tengok.” Tanpa sedar terkeluar kata-kata tersebut dari mulutnya.
“Kenapa pulak? Ala tolonglah Kak Irine. Kak Irine kan tak pernah tolak kalau madame mintak tolong...” Julia menjawab sambil tersengih dengan rasa bersalah kerana ‘menjual’ nama majikannya itu.
Irine mengigit bibir. Menyampah betul kalau nak kena layan merpati dua sejoli ni.
“Err..miss? can you help me?” Gadis gedik itu memandang ke arah mereka berdua. Lelaki si boyfriend entah hilang ke mana.
“Tolong ye kak Irine. Nanti Ju belanja ais krim...”. Julia tersengih sebelum berlalu mendapatkan pelanggan yang setia menantinya di suatu sudut. Irine mengeluh perlahan. Mahu tidak mahu terpaksalah mengadap pasangan yang sedang hangat bercinta itu.
“Yes? Can i help you?” Irine mendekati gadis gedik itu. Wajahnya cuba dimaniskan sedaya upaya. Etika kerja mesti dijaga.
“Baju ni ada saiz lebih kecil tak? Saiz S ke?” Gadis itu menunjukkan dress labuh berwarna firus yang mengikut bentuk badan.
“Nanti saya check, sila tunggu sebentar ya...” Irine menyambut dress tersebut lalu di bawa ke belakang.
“Mei Ling, baju ni saiz S ada tak?” Irine bertanya ke arah seorang lagi pekerja Aunty Kong.
“Baju mana?”
“Baju ni. Customer nak baju saiz S. Ada tak?”
Mei Ling membelek baju tersebut beberapa ketika. Kemudian dia bergerak menuju ke komputer yang terletak di salah sebuah meja di situ sebelum meneliti sesuatu di skrin komputer. Tangan gadis tersebut laju menekan dan melarikan tetikus. Irine sempat berasa kagum dengan cara kerja Aunty Kong, sangat teratur dan profesional. Semua stok di kemas kini dan direkodkan di dalam komputer, memudahkan pencarian stok dengan lebih cepat dan efisyen.
“Tak adalah. Baju ni dah habis. Tinggal saiz M je..” Mei Ling menjawab.
“Dah tu macam mana?” tanya Irine lagi.
“Haiyo amoi..you pergi cakap sama itu customerlah..cakap ini baju sudah habis..”.
Irine mencebik.
“Yelah...I lupalah. Sorry.” Irine tersengih malu. Mei Ling turut tersengih sebelum kembali menyambung tugasnya mengemas kini data-data stok.
Irine berjalan keluar menuju ke arah gadis gedik itu untuk memaklumkan tentang kehabisan stok.
“Err..maaf cik, baju ni untuk saiz S dah habis. Yang tinggal hanya saiz M je. Itu pun tinggal satu ni je.” Irine berkata lembut. Wajah gadis gedik itu bertukar rupa.
“Abanggg...”. Suara rengekan itu kedengaran lagi. Irine memejamkan mata. Sumpah rasa nak muntah.
“Ada apa sayang?” si Boyfriend entah dari mana muncul tiba-tiba.
“Baju ni dah habis...tak de saiz.” Rengek gadis gedik itu. Irine cuba memekakkan telingan dan menundukkan pandangan. Tak sanggup nak tengok adegan pujuk memujuk yang bila-bila masa sahaja bakal berlaku itu.
“Baju lain tak nak? Kita tengok baju lain ye sayang...”.
“Tak nak. Nak baju ni jugak. Baju ni cantik. Texture dia lembut. Warna pun cantik...”
“Dah tu, kalau dah takde saiz nak buat macam mana? Kalau ambik je saiz yang mana ada, lepas tu kita repair boleh?”
“Hiss...tak cantiklah baju tu nanti...”.
“Dah tu apa abang nak buat sayang...”
Irine memusingkan tubuh, ingin berlalu dari situ. Tak sanggup rasanya nak dengar lagi. Rasa macam nak terjeluak masa tu jugak.
“Err..miss?”
Langkah kaku Irine terhenti. Spontan dia menoleh. Pandangan mata mereka bertemu.
“Yes?” Irine bertanya cuba melarikan pandangan matanya. Gerun dengan pandangan lelaki itu.
“Boleh awak bagi cadangan untuk dress lain yang sesuai untuk makan malam?” Tanya lelaki itu. Barang kali sudah penat nak memujuk si buah hati yang sudah merajuk.
“Nanti saya cuba cari. Tunggu sekejap ye...”. Irine cepat-cepat berlalu dari situ. Tangannya spontan menyentuh dadanya.
“Gila punya mamat, macam nak tembus jantung aku dibuatnya. Tenung orang macam nak makan je. Tak sedar diri awek kat sebelah. Tulah lelaki. Pantang nampak perempuan. Huh!” Irine merungut perlahan sambil memilih dress labuh koleksi Aunty Kong. Setelah memilih beberapa helai dress labuh yang dirasakan sesuai, Irine melangkah dengan berat hati menuju ke arah pasangan tersebut. Dalam hati dia berdoa supaya gadis gedik itu dapat membuat pilihan dan cepat-cepat beredar dari situ. Tak sanggup rasanya nak melihat drama tak berbayar itu.
“Cuba yang ni, mana tahu ada yang berkenan...”. Irine menghulurkan beberapa pasang dress labuh berwarna lembut yang tidak kurang hebatnya dengan dress yang kehabiskan stok itu. Gadis gedik itu membelek dress yang diberikan oleh Irine itu sebelum menuju ke fitting room. Sementara menunggu gadis gedik itu mencuba pakaiannya, Irine kembali ke ruang tetamu sambil mata mencari-cari kelibat Julia. Julia juga telah selesai dengan urusannya.
“Ju, akak nak balik ni. Dah lewat sangat. Nanti Kak Nadia cari...”
“Eh, lupa pulak Ju. Macam mana dengan customer tadi? Dah balik ke?”
“Belum. Tengah cuba baju. Ju uruskan lah ye. Akak nak balik dah. Nanti sampaikan pesan akan pada aunty ya. Lain kali akak datang lagi.”
“Okey, thanks akak, nanti Ju belanja aiskrim...”. Julia tersengih.
“Perli akak lah tu. Okeylah. Take care..bye.”
“Bye...kirim salam pada Kak Nadia.”
Irine menunjukkan ibu jari ke arah Julia sebelum beredar meninggalkan butik tersebut. Terasa lega apabila dapat melarikan diri dari butik tersebut.
“Abang...mana sales girl tadi?”
“Ye cik, macam mana? Suka dengan baju ni?” Julia mendekati pasangan tersebut mengantikan peranan yang dimainkan oleh Irine sebentar tadi.
“Oh..okey, saya suka baju ni. Boleh kan abang?” tanya gadis gedik itu sambil memandang si boyfriend.
“Apa saja untuk sayang...”. si boyfriend menjawab perlahan. Si gadis bersorak manja. Julia tersenyum lebar. Sweetnye. Namun si boyfriend memandang sekeliling, cuba mencari seseorang namun hampa.
Bersambung...

6 140 tukang karut:

nurliyana izzati said...

Dulu citer ni dh ada sampai beberapa bab kan? Pastu akak delete then then post lagi

Cahaya said...

yana>>tak ingat lah yunk. tapi dalam bab 10 kot. yap delete sebab ada isu ciplak novel muridku suami aku? tu. tu dah jadi novel pun kena ciplak. yg ni belum lagi jadi novel takut org copy hantar kat penerbit. since citer ni dah nak terbit, tu yang boleh letak balik kat blog.

Nliyate said...

Ouh, dh nk jdi nvel eh? Bestnya.

samuel iman Adams said...

bila agak2 novel nak keluar....teringin nak tahu kenapa irene dingin dgn lelaki....

Cahaya said...

nliyate>>yap alhamdulillah. lama menjeruk dah citer ni hehe.

Cahaya said...

samuel>>bulan 12 nanti insyaAllah akan keluar, sy akan up entri dan juga update dekat FB jugak.

Post a Comment