RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Wednesday, October 29, 2014

Stress + Irham Daniel

Assalamualaikum,

Lama dah tak meroyan kat blog ni hiks. Maklumlah sibuk sampai tak sempat nak meroyan. La ni baru ada masa sikit. Tapi takde masa jugak sebenarnya tapi sebab tetiba nak rasa meroyan, tu curik jugak masa. Ni pun tetiba ada lecturer lain datang tanya soalan math. Stop kejap. Okey..sambung balik. Aku tengah stress ni. Stess belajar, stess nak setel event hujung tahun ni. Sekarang ni tambah satu lagi stress. Ada pulak budak baru masuk kelas aku. Adoi, tengah-tengah sem dah ni. Dua orang pulak tu. Minggu depan aku nak buat test 1 dah. Sekarang pun aku tinggal dua bab je lagi. Macam mana nak cover 4 bab untuk budak baru tu?Dugaaaaan betul. Dahlah salah seorang budak baru tu dari Indon. Opis mate siap ajuk lagi cakap indon dengan aku. Hampeh betullah depa ni kan. Adoi stresss.

Selingan. Meroyan-meroyan jugak, tapi promot kena buat jugak. Heh. Minya naik, harga barang nak naik jugak jadi haruslah berusaha mencari duit dengan gigih tambah-tambah majlis kahwin nak dekat kahkahkahkah.

InsyaAllah novel Sayang Awak, Irham Daniel akan berada di pasaran pada penghujung tahun ini dibawah Penerbitan Diksi. Aku akan buka order nanti. Jika berminat boleh email.

p/s: Kepada Irham Daniel, saya sentiasa sayang awak :P

Monday, October 27, 2014

Bab 2 : Sayang Awak, Irham Daniel.


Bab 2

#AkanDatang.


IRINE MEMBELEK-BELEK himpunan majalah fesyen yang tersusun rapi di rak. Sesekali dia menarik keluar majalah yang dirasakan mampu memberikan suntikan ilham kepadanya untuk keluaran koleksi akan datang. Walaupun dia sekarang hanya menjual pakaian moden yang dikeluarkan dari kilang, namun dia sudah berkira-kira mahu mengeluarkan jenama dan rekaan sendiri. Proses perbincangan telah pun dibuat dengan pihak kilang dan nampaknya harapan untuk mengeluarkan rekaannya sendiri hampir menjadi kenyataan. Tidak sia-sia dia menghabiskan masa selama tiga tahun menimba ilmu dalam rekaan fesyen semasa di universiti dahulu.
Setelah memilih beberapa naskhah majalah fesyen, dia berjalan menuju ke kaunter bayaran. Dia mengeluh perlahan apabila melihat barisan panjang yang memenuhi kaunter bayaran. Maklumlah cuti sekolah. Dia memilih kaunter paling tepi sekali berdekatan dengan rak yang menempatkan novel-novel melayu. Sementara menunggu giliran, Irine membelek novel-novel yang terdapat di situ. Novel melayu bukanlah bahan bacaan kegemarannya. Malah dia elergi dengan perkataan ‘cinta’.
“Abang...Linda nak ni ye...”
“Ye..sayang...”
Telinga Irine menangkap suara manja di belakangnya. Dia menjeling sekilas dengan ekor mata ke arah belakang. Kelihatan seorang gadis yang merengek manja sambil memeluk lengan seorang lelaki di sebelahnya. Irine meletakkan kembali novel di tempat asalnya.
“Abang...lepas ni kita nak pergi mana?”
Terdengar rengekan manja suara itu lagi. Irine mengigit bibir. Terasa geli lubang telinganya. Sah! Ni mesti pasangan sedang hangat bercinta. Sure belum kahwin. Irine berprasangka sendiri. Rasa macam nak lari keluar je dari kedai buku tersebut. Meluat dengan perlakuan pasangan di belakangnya itu. Setelah beberapaa lama menunggu giliran, akhirnya sampai juga dia di kaunter bayaran. Cepat-cepat dia menyelesaikan urusan bayaran. Tak sanggup rasanya mendengar rengekan manja dan adegan pujuk memujuk yang berlangsung di belakangnya tadi sepanjang masa dia beratur menunggu giliran. Sana sini drama memanjang. Menyampah!
Irine melebarkan langkah kaki menuju ke satu lagi destinasi wajib setiap kali dia berada di shopping mall tersebut.
“Irine? How are you dear? Lama you tak datang sini? Sibuk sangat ke?” Aunty kong menyambut ketika dia melangkah masuk ke La BOUTIQUE Ocean itu.
“Busy sikitlah aunty. Ini pun kebetulan cari barang di sini.” Irine menjawab sebelum melepaskan pelukannya pada wanita separuh usia itu. Aunty Kong merupakan bekas penyarah yang mengajarnya dahulu semasa di universiti. Disebabkan keakraban mereka, penyarahnya itu meminta dia memanggil aunty sahaja. Tambahan pula bekas penyarahnya itu sudah lama bersara dan sekarang menguruskan butik sendiri.
“Aunty ingat you sudah lupa sama aunty. Business macam mana? Itu Nadia apa macam? Dia pun sudah lama tak datang sini.”
Irine tersenyum memerhatikan wanita bergaya dihadapannya itu. Walaupun sudah hampir mencecah umur tujuh puluh tahun, wanita itu tetap anggun. Bersesuaian dengan status dah kerjaya sebagai seorang pereka fesyen.
“Business okey. Nadia pun okey. Dia sibuk sekarang. Ramai orang mahu kahwin. Tu yang sibuk je memanjang.” Irine menjawab sambil tersenyum. Aunty Kong turut turut tersenyun.
“Aunty sorang je ke? Mana pekerja aunty?” tanya Irine sambil menjengahkan kepala memandang sekeling. Butik itu agak lengang, mungkin disebabkan waktu masih awal pagi lagi.
“Ada di belakang. Sedang kira itu stok. Stok baru masuk semalam. You nak tengok?” tanya Aunty Kong. Serta-merta wajah Irine bercahaya. Inilah yang ditunggu-tunggu.
“Nak..nak..!”
Aunty Kong hanya mengelengkan kepala. Tahu benar akan telatah bekas pelajarnya itu. Irine lebih teruja dengan fabrik-fabrik daripada benda lain, hatta teman lelaki pun.
“Selalu aunty ambik stok fabrik ni dari mana?” tanya Irine cube mencungkil rahsia. Mana tahu dia boleh dapatkan fabrik yang sama jika rekaannya berjaya dikeluarkan nanti.
“Selalu aunty banyak ambil dari Paris. Kadang kala dari London pun ada. Kain dari sana lebih bermutu berbanding di tempat lain. Tapi kos agak mahal. Kalau nak murah, bolah ambil di Indonesia atau pun di Vietnam.”
“Ohh...” Irine menjawab perlahan sambil membelek fabrik-fabrik yang di bawa keluar oleh beberapa pekerja Aunty Kong dengan penuh berhati-hati. Maklumlah. Kain mahal. Kalau rosak mahu nangis setahun nak bayar ganti rugi balik.
“Lembutnya kain ni...”.
“Ini kain jenis taffeta. Kain ini selalu aunty guna untuk buat night dress. Aunty import dari Perancis.”
Irine menyentuh kain lembut itu. Terasa aura menusuk ke dalam sanubari ketika dia menikmati kelembutan kain tersebut. Mata terpejam ketika kelembutan kain itu menguasai perasaannya. Terasa sangat selesa dan tenang. Ketawa kecil aunty Kong menyedarkan Irine dari dunianya sendiri. Dia tersipu malu. Aunty Kong mengeleng perlahan.
“You ni tak berubah ya. You suka ini fabrik lagi dari itu lelaki. You belai fabrik ini macam you belai you punya suami.” Aunty Kong tak habis-habis mengusik. Terasa merah muka apabila kata-kata usikan itu menerjah ke gegendang telinga. Memang. Sejak dari dulu lagi minatnya hanya pada satu. Yang pasti bukan pada kaum bukan sejenis.
“Madame, ada customer mahu jumpa.”
Irine dan Aunty Kong mengalihkan pandangan ke arah Julia, pekerja Aunty Kong.
“You tengok-tengok dulu ya. Aunty layan customer dulu.”
“Okey...”. Irine menjawab sambil tersenyum. Matanya kembali menatap himpunan fabrik yang tersusun di bilik stor tersebut. Dia kemudian melangkah menuju ke bilik khas yang digunakan oleh Aunty Kong untuk mencipta dan menjahit koleksI terbarunya. Bilik itu agak kemas dan tersusun. Bekas penyarahnya itu memang sangat mementingkan kekemasan dan sangat cerewet dengan mutu dan kualiti setiap jahitan dan rekaannya. Itulah yang membuatkan dia sangat menyanjungi bekas penyarahnya itu. Setelah menghabiskan masa beberapa lama di dalam bilik tersebut, Irine melangkah keluar menuju ke ruang depan. Dia meninjau-ninjau mencari kelibat Aunty Kong. Nampaknya Aunty Kong sedang sibuk melayan pelanggan. Irine mengambil keputusan untuk duduk berehat di ruang tetamu di suatu sudut sementara menunggu Aunty Kong selesai dengan urusannya. Majalah fesyen yang dibeli, dikeluarkan dari beg plastik. Helaian demi helaian di selak.
“Abang....cantik tak ni?”
“Cantik sayang...nak cuba ke?”
Dahi Irine berkerut. Macam kenal suara tu. Irine mengangkat kepala memandang ke arah pasangan yang berdiri tidak jauh darinya itu. Sah! Diorang lagi! Huh. Menyampah! Irine menghadiahkan jelingan menyampah ke arah pasangan yang sibuk memadu kasih itu tanpa memperdulikan orang sekeliling.
“Nak manja-manja pun tengok tempatlah. Ni tak. Ikut suka hati je. Menyampah aku!” Irine merungut perlahan sambil menyelak majalah di tangan dengan kasar. Hilang terus mood nak mencari ilham.
“Kak Irine, boleh tolong tak?”
Irine yang dari tadi sibuk mengomel seorang diri itu mengangkat kepala.
“Kenapa Ju?” Tanya Irine sambil menutup majalah lalu diletakkan di atas meja.
“Err..boleh tak tolong layan customer tu? Ju nak kena layan customer lain. Madame Kong pulak sibuk layan mak datin mana entah...” Kata Julia separuh merayu. Irine menoleh ke arah pelanggan yang dimaksdukan oleh Julia. Matanya hampir terbeliak.
“Ishh... taknaklah. Menyampah Kak Irine tengok.” Tanpa sedar terkeluar kata-kata tersebut dari mulutnya.
“Kenapa pulak? Ala tolonglah Kak Irine. Kak Irine kan tak pernah tolak kalau madame mintak tolong...” Julia menjawab sambil tersengih dengan rasa bersalah kerana ‘menjual’ nama majikannya itu.
Irine mengigit bibir. Menyampah betul kalau nak kena layan merpati dua sejoli ni.
“Err..miss? can you help me?” Gadis gedik itu memandang ke arah mereka berdua. Lelaki si boyfriend entah hilang ke mana.
“Tolong ye kak Irine. Nanti Ju belanja ais krim...”. Julia tersengih sebelum berlalu mendapatkan pelanggan yang setia menantinya di suatu sudut. Irine mengeluh perlahan. Mahu tidak mahu terpaksalah mengadap pasangan yang sedang hangat bercinta itu.
“Yes? Can i help you?” Irine mendekati gadis gedik itu. Wajahnya cuba dimaniskan sedaya upaya. Etika kerja mesti dijaga.
“Baju ni ada saiz lebih kecil tak? Saiz S ke?” Gadis itu menunjukkan dress labuh berwarna firus yang mengikut bentuk badan.
“Nanti saya check, sila tunggu sebentar ya...” Irine menyambut dress tersebut lalu di bawa ke belakang.
“Mei Ling, baju ni saiz S ada tak?” Irine bertanya ke arah seorang lagi pekerja Aunty Kong.
“Baju mana?”
“Baju ni. Customer nak baju saiz S. Ada tak?”
Mei Ling membelek baju tersebut beberapa ketika. Kemudian dia bergerak menuju ke komputer yang terletak di salah sebuah meja di situ sebelum meneliti sesuatu di skrin komputer. Tangan gadis tersebut laju menekan dan melarikan tetikus. Irine sempat berasa kagum dengan cara kerja Aunty Kong, sangat teratur dan profesional. Semua stok di kemas kini dan direkodkan di dalam komputer, memudahkan pencarian stok dengan lebih cepat dan efisyen.
“Tak adalah. Baju ni dah habis. Tinggal saiz M je..” Mei Ling menjawab.
“Dah tu macam mana?” tanya Irine lagi.
“Haiyo amoi..you pergi cakap sama itu customerlah..cakap ini baju sudah habis..”.
Irine mencebik.
“Yelah...I lupalah. Sorry.” Irine tersengih malu. Mei Ling turut tersengih sebelum kembali menyambung tugasnya mengemas kini data-data stok.
Irine berjalan keluar menuju ke arah gadis gedik itu untuk memaklumkan tentang kehabisan stok.
“Err..maaf cik, baju ni untuk saiz S dah habis. Yang tinggal hanya saiz M je. Itu pun tinggal satu ni je.” Irine berkata lembut. Wajah gadis gedik itu bertukar rupa.
“Abanggg...”. Suara rengekan itu kedengaran lagi. Irine memejamkan mata. Sumpah rasa nak muntah.
“Ada apa sayang?” si Boyfriend entah dari mana muncul tiba-tiba.
“Baju ni dah habis...tak de saiz.” Rengek gadis gedik itu. Irine cuba memekakkan telingan dan menundukkan pandangan. Tak sanggup nak tengok adegan pujuk memujuk yang bila-bila masa sahaja bakal berlaku itu.
“Baju lain tak nak? Kita tengok baju lain ye sayang...”.
“Tak nak. Nak baju ni jugak. Baju ni cantik. Texture dia lembut. Warna pun cantik...”
“Dah tu, kalau dah takde saiz nak buat macam mana? Kalau ambik je saiz yang mana ada, lepas tu kita repair boleh?”
“Hiss...tak cantiklah baju tu nanti...”.
“Dah tu apa abang nak buat sayang...”
Irine memusingkan tubuh, ingin berlalu dari situ. Tak sanggup rasanya nak dengar lagi. Rasa macam nak terjeluak masa tu jugak.
“Err..miss?”
Langkah kaku Irine terhenti. Spontan dia menoleh. Pandangan mata mereka bertemu.
“Yes?” Irine bertanya cuba melarikan pandangan matanya. Gerun dengan pandangan lelaki itu.
“Boleh awak bagi cadangan untuk dress lain yang sesuai untuk makan malam?” Tanya lelaki itu. Barang kali sudah penat nak memujuk si buah hati yang sudah merajuk.
“Nanti saya cuba cari. Tunggu sekejap ye...”. Irine cepat-cepat berlalu dari situ. Tangannya spontan menyentuh dadanya.
“Gila punya mamat, macam nak tembus jantung aku dibuatnya. Tenung orang macam nak makan je. Tak sedar diri awek kat sebelah. Tulah lelaki. Pantang nampak perempuan. Huh!” Irine merungut perlahan sambil memilih dress labuh koleksi Aunty Kong. Setelah memilih beberapa helai dress labuh yang dirasakan sesuai, Irine melangkah dengan berat hati menuju ke arah pasangan tersebut. Dalam hati dia berdoa supaya gadis gedik itu dapat membuat pilihan dan cepat-cepat beredar dari situ. Tak sanggup rasanya nak melihat drama tak berbayar itu.
“Cuba yang ni, mana tahu ada yang berkenan...”. Irine menghulurkan beberapa pasang dress labuh berwarna lembut yang tidak kurang hebatnya dengan dress yang kehabiskan stok itu. Gadis gedik itu membelek dress yang diberikan oleh Irine itu sebelum menuju ke fitting room. Sementara menunggu gadis gedik itu mencuba pakaiannya, Irine kembali ke ruang tetamu sambil mata mencari-cari kelibat Julia. Julia juga telah selesai dengan urusannya.
“Ju, akak nak balik ni. Dah lewat sangat. Nanti Kak Nadia cari...”
“Eh, lupa pulak Ju. Macam mana dengan customer tadi? Dah balik ke?”
“Belum. Tengah cuba baju. Ju uruskan lah ye. Akak nak balik dah. Nanti sampaikan pesan akan pada aunty ya. Lain kali akak datang lagi.”
“Okey, thanks akak, nanti Ju belanja aiskrim...”. Julia tersengih.
“Perli akak lah tu. Okeylah. Take care..bye.”
“Bye...kirim salam pada Kak Nadia.”
Irine menunjukkan ibu jari ke arah Julia sebelum beredar meninggalkan butik tersebut. Terasa lega apabila dapat melarikan diri dari butik tersebut.
“Abang...mana sales girl tadi?”
“Ye cik, macam mana? Suka dengan baju ni?” Julia mendekati pasangan tersebut mengantikan peranan yang dimainkan oleh Irine sebentar tadi.
“Oh..okey, saya suka baju ni. Boleh kan abang?” tanya gadis gedik itu sambil memandang si boyfriend.
“Apa saja untuk sayang...”. si boyfriend menjawab perlahan. Si gadis bersorak manja. Julia tersenyum lebar. Sweetnye. Namun si boyfriend memandang sekeliling, cuba mencari seseorang namun hampa.
Bersambung...

Saturday, October 25, 2014

Bab 13 : Nak Jadi Kekasih Saya?


Bab 13


Hana meletakkan buku di tangan kembali ke raknya. Dia memanjangkan leher. Mana pulak mamat ni pergi? Bukan tadi ada kat sebelah ke? Hana mengeluarkan telefon sebelum menu mesej disentuh.
‘Hariz, awak pergi mana?’
Hana memandang sekeliling. Tak balas pulak mamat ni. Kaki diatur secara rambang sambil sesekali dia memanjangkan leher mencari kelibat lelaki itu.
“Kat sini rupanya awak. Puas saya cari. Awak ni lain kali kalau nak hilang pun, bagilah signal. Tak delah saya tercari-cari..”
Hariz yang leka membelek buku di tangan, tidak memberikan sebarang reaksi.
Hana mencebik.
“Buku apa tu?” Hana membelek mahu melihat kulit buku di tangan lelaki itu.
“Ish!” Hariz spontan mengelak. Hana mengerutkan dahi.
“Nak tengok pun tak boleh. Tak siap lagi ke? Saya dah bosan ni...” Hana merungut perlahan. Ingatkan dapat keluar dengan mamat ni, bolehlah dia berjalan-jalan ke, tengok wayang ke. Alih-alih mamat ni ajak lepak masuk kedai buku. Booooooosan gila!
Hariz tidak memberikan sebarang reaksi. Mata lelaki itu masih ralit memilih buku yang lain pula.
“Hariz, jomlah keluar. Kita tengok wayang ke. Makan-makan ke. Bosanlah duduk dalam ni.” Hana memujuk lagi namun lelaki itu masih sibuk menyelak halaman buku di tangan.
Hana sudah mula nak tarik muka. Susah betullah kalau ada boyfriend kaki baca novel ni.
“Awak, saya tanya sikit boleh?”
Hariz masih mendiamkan diri.
“Kenapa awak suka baca novel cinta ni? Saya yang perempuan pun tak layan novel-novel macam tu tau...”
“Ke...kenapa? Tak bo..boleh ke?”
“Bukanlah tak boleh, tapi jarang kut nak jumpa lelaki yang suka baca novel cinta macam ni...”
Hariz tidak menjawab. Dia mencapai sebuah lagi novel di rak. Adoii! Bila nak habis ni. Orang kiri kanan pun dah asyik tertoleh-toleh memandang ke arahnya.
“Jom...”
Erk! Hana yang sedang melilau memandang sekeliling itu menoleh. Hariz sudah mula melangkah menuju ke luar dari kedai buku tersebut.
“Eh, mana novelnya? Tak beli ke?”
“Tak...”
Hana mengerutkan dahi. Punyalah lama dia duduk bertapa dalam tu, alih-alih sebiji novel pun tak beli. Hana terdiam sambil memikirkan sesuatu.
“Hariz, kalau awak nak...err..saya boleh belikan untuk awak...”
Langkah kaki Hariz terhenti. Hana turut sama berhenti melangkah. Alamak! Dia dah salah cakap ke. Dengan hati-hati, raut wajah lelaki itu dipandang dengan hujung mata.
Berubah seketika wajah lelaki itu. Hana menggigit bibir. Aduhh! Sentap pulak mamat ni.
“Hariz, saya tak..maksud saya...”
Hariz menarik nafas dalam-dalam sebelum kembali melangkah. Hana memejamkan mata sebelum menepuk mulut sendiri. Ish! Cakap tak fikir dulu.
“Hariz...” Hana menarik lengan baju lelaki itu.
“Awak, janganlah marah. Saya tak bermaksud macam tu. Awak, dengarlah saya cakap ni...”
Hariz berhenti lagi. Hana berjalan dan berhenti betul-betul di hadapan lelaki itu.
“Maafkan saya. Saya tahu awak terasa dengan kata-kata saya tu. Saya tak bermaksud pun...”
“Sa..saya se..sedar siapa di..diri saya Hana...”
Hana merenung tajam ke arah lelaki itu. Entah kenapa, hati terasa sakit pula apabila mendengar kata-kata lelaki itu.
So what? Ada saya kisah? Dah berapa kali saya nak cakap yang saya tak kisah langsung pasal hal ni. Jadi kenapa awak nak terasa pulak? Saya sayang awak for who you are. I don’t care kalau awak tak berharta ke, tak berduit ke. Saya tak kisah. Awak ingat saya ada banyak duit ke? Tu semua papa dan mama saya yang punya. Kalau ikutkan, saya ni lagi miskin dari awak. Harta tak ada, apa pun tak ada. Hidup pun tumpang kasih sayang tukang gaji yang diupah oleh mama dan papa sebab mereka tak ada masa langsung nak peduli pasal satu-satunya anak mereka ni. Saya sakit ke, saya nak mati ke mereka tak peduli langsung...”
“Hana..”
“Saya hanya ada awak je Hariz. Tapi kalau macam ni awak layan saya, lebih baik saya...”
“Hana...stop it..”
“Bunuh diri...”
“Hana!”
Hana terdiam. Terkebil-kebil dia memandang ke arah Hariz ketika wajah lelaki itu sudah berubah kemerahan seolah-olah menahan marah.
“Ja..jangan ca..cakap macam tu la..lagi..!”
Hana tunduk. Mata mula terasa hangat.
“Hana...”
Hana mengelap air mata yang sudah mengalir ke pipi dengan belakang tangan.
“Sa..saya min..minta maaf...”
Hana masih tunduk merenung kasutnya di bawah.
“Hana, sa..sayang sa..saya tak ni?”
Muka Hana dah terasa hangat. Pertama kali mendengar Hariz bertanya akan soalan begitu, membuatkan dia terasa segan pula.
“Hana...”
“Habis tu awak tak sayang saya ke?” Hana menggumam perlahan. Kepala masih tunduk merenung lantai.
“Hana, pan..pandang saya...”
Hana menggigit bibir. Dada mula bergetar hebat.
“Sayang....”
Berderau darah Hana apabila mendengar kata-kata lelaki itu. Biar betul? Rasa macam mahu pengsan je apabila mendengar lelaki itu menuturkan perkataan keramat itu.
“Ja..jangan ma..marah lagi, okey?”
“Awak pun, lain kali jangan nak sensitif sangat. I don’t care. Yang penting, awak sayang saya...” Hana berkata sambil menutur perlahan ayat yang terakhir tu.
Hariz hanya tersenyum.
“Ye, dah. Ja..jangan se..sedih lagi. Jom sa..saya be..belanja aw..awak makan ais krim..”
Bibir Hana kembali mengukir senyuman.

***

“Ish!” Hariz menepis apabila Hana cuba mengacukan t-shirt ke tubuhnya.
“Awak, duduk diam-diam boleh tak?”
“Sa..saya ri..rimaslah...”
Hana membuat muka. Dia memilih lagi beberapa t-shirt yang tergantung di rak tersebut.
“Nah..cuba ni..” Hana memberikan beberapa helai baju ke arah Hariz.
Hariz mengerutkan dahi.
“Nak bu..buat apa?”
“Cubalah. Dah pergi masuk sana sekarang...” Tubuh lelaki itu ditolak. Mahu tak mahu terpaksalah Hariz mengikut kehendak gadis itu.
Hana tersenyum puas sebelum membelek beberapa pasang seluar pulak. Alamak, lupa nak tanya mamat ni pakai saiz apa.
“Hariz...” Hana mendekatkan diri pada pintu tempat bilik persalinan itu. Dia menelan air liur ketika cuba mendengar bunyi di dalam.
“Hmmm...”
“Errr..awak pakai seluar saiz apa?”
Dang!
Bulat mata Hana apabila mendengar sesuatu jatuh di dalam.
“Hariz, awak okey ke?” Hana mengetuk pintu tersebut. Risau pulak apabila memikirkan sesuatu menimpa lelaki itu.
Krak!
Hana memandang Hariz yang baru muncul di pintu tersebut. Wajah lelaki itu kemerahan.
Hana mengangkat kening sambil tersenyum penuh makna. Dia kemudian memandang ke arah tubuh Hariz yang sudah pun tersarung salah satu t-shirt yang diberikan olehnya lagi.
Hana menggosok dagu seolah-olah berfikir sesuatu ketika dia memandang Hariz dari atas ke bawah.
Not bad. Handsome macam selalu...”
Hariz membuat muka sebelum kembali berpusing.
“Nantilah. Awak nak pergi mana tu. Saya tak puas tengok lagi...”
Hariz merenung tajam ke arah gadis itu. Hana hanya tersenyum penuh makna.
“Hariz, awak tak jawab lagi soalan saya. Awak pakai seluar saiz apa?”
Hariz memejamkan mata. Rasa macam nak hentak kepala ke pintu je.
“Ik..ikut su..suka awaklah...”
Hana membuat muka.
“Ala, cakap jelah. Saya bukan tanya saiz err..seluar kecik awak pun...”
Tajam mata Hariz merenung ke arah gadis itu.
Hana tergelak kecil ketika melihat perubahan di wajah lelaki itu. Dia kemudian berlalu dari situ sambil memilih beberapa pasang seluar mengikut saiz yang dirasakan milik Hariz. Hentam jelah.
“Nah, cuba sekali dengan baju yang lain tu...” Hana menghulurkan beberapa helai seluar itu kepada Hariz. Baru sahaja lelaki itu mahu membuka mulut namun cepat-cepat Hana menyampuk.
“Jangan cakap apa-apa. Kalau tak saya merajuk lagi...” Hana berkata memberi amaran.
Hariz memejamkan mata sambil melepaskan keluhan berat. Dah nasib kau Hariz.
Hana tersenyum lebar apabila lelaki itu akhirnya mengambil juga seluar-seluar yang diberikan sebelum masuk kembali ke dalam bilik persalihan. Hana mendekatkan diri pada pintu bilik persalinan tersebut. Hurmmm.
Hana menggelengkan kepala sambil menepuk pipinya sendiri apabila kepala dah membayangkan keadaan Hariz di dalam bilik tersebut. Wake up Hana!
Sementara menunggu Hariz mencuba pakaiannya, Hana membelek pula beberapa helai baju untuk dirinya. Dia pun dah lama tak shopping dek kerana terlalu sibuk dengan belajar.
Krak!
Spontan Hana menoleh ke arah Hariz yang sudah berdiri di muka pintu bilik persalinan itu. Raut wajah lelaki itu jelas kelihatan tidak berpuas hati.
“Janganlah buat muka macam tu. Kata sayang saya..”
Hariz menjeling namun tidak berkata apa-apa. Hana memandang ke arah tubuh lelaki itu. Hmmm, Hariz tetap kacak walaupun mengenakan t-shirt ringkas dengan jeans.
“Okey. Will take this one. Cuba yang lain...”
“Hana...”
“Cepat..” Hana menolak tubuh lelaki itu lagi. Hariz memejamkan mata.
“Senyumlah sikit...” Hana membuat muka comel. Hariz menggelengkan kepala sebelum menutup kembali pintu bilik tersebut.
“Hariz...”
“Hmmm...”
“Saya nak cuba baju ni dekat bilik sebelah. Tunggu saya tau...”
“Hmmmm...”
Hana mencebik. Mula dah nak buat aci malas layan lah tu. Hana mengomel sebelum masuk ke bilik persalinan di sebelah bilik yang dimasuki oleh Hariz itu.
“Hana?” Hariz mendekatkan diri pada pintu bilik persalinan di sebelahnya.
“Kejap. Tunggu saya...”
Hariz mendiamkan diri. Dia memandang cermin sambil membetul-betulkan baju di tubuh. Sesekali dia meraup rambut yang telah dipaksa potong pendek oleh Hana. Entah macam manalah dia boleh ikut sahaja kehendak gadis tu padahal dia sayang betul nak potong rambutnya dulu.
Krak!
“Hariz, okey tak?”
Hariz menoleh. Mata memandang ke arah Hana yang sedang berpusing-pusing di hadapan cermin itu. Air liur ditelan perlahan.
“Awak rasa okey tak?” Hana bertanya lagi sambil memandang kearah lelaki itu. Blous kain sifon rekaan moden itu dibetul-betulkan kedudukannya di tubuh.
“Hariz? Awak okey ke?”
Hariz tersedar. Muka dah terasa panas berbahang.
“Hmm...” Hanya itu saja yang mampu keluar dari bibirnya.
“Apa hmm? Okey ke tak ni?” Hana membelek lagi baju di tubuhnya.
“Hmm, o..okeylah...”
Hana membuat muka. Itu je ke? Tak nak puji dia cantik ke?
“Cantik tak kalau saya pakai macam ni?”
“Bi..biasa je...”
Hana memuncungkan bibir. Sampai hati!
“Nak cakap saya tak cantiklah ni ye...”
“Sa..saya tak cakap ap..apa-apa pun...”
“So, awak nak cakap saya cantiklah ni ye. Tapi malu, hmmm?” Hana mengangkat kening.
“Pe..perasan..”
Hana mencebik.
“So, awak suka yang mana?”
Hariz memandang baju di tubuhnya sebelum mengangkat bahu.
“Kalau macam tu, saya beli semua...”
Hariz memejamkan mata. Budak Hana ni memanglah.







                                                                                         ***

“Ma..macam mana?”
Hana tidak memberikan sebarang reaksi.
“Hana?”
Hana melepaskan keluhan berat.
“Bolehlah....”
Kening Hariz terangkat sebelah.
“Hana...”
“Saya dapat first class!” Hana berkata sambil tersengih lebar. Slip peperiksaan yang baru sahaja diterima itu, dihulurkan ke arah Hariz.
Hariz mengambil slip tersebut sebelum meneliti isi kandungan kertas tersebut.
“Tah..tahniah. Sa..saya ta..tahu aw..awak bo..boleh buat.”
“Well, tengoklah girlfriend sapa kan?”
“Sa..sapa?” Hariz bertanya selamba.
Hana memutarkan bebola matanya ke atas. Eleh, tak nak mengakulah tu.
Girlfriend Encik Muhd Hariz yang suka jual mahal ni lah...”
Hariz mencebik.
“Pe..perasan..”
Hana membuat muka namun tidak berkata apa-apa sebelum menyimpan kembali slip peperiksaan tersebut di dalam begnya. Rasanya inilah kali pertama dia seronok berkongsikan keputusan peperiksaannya dengan seseorang sejak neneknya meninggal.
“Ma..mama dan pa..papa aw..awak ca..cakap apa?”
Huh?Hana memandang ke arah Hariz di sebelah.
“Cakap apa?”
“Tu..re..result aw..awak. Mes..esti dio..dia orang ha..happy kan?”
Hana tersenyum tawar. Rasanya tak ada beza pun sama ada dia dapat keputusan cemerlang atau gagal terus.
Hana mengangkat bahu. Hariz hanya memandang ke arahnya.
“Ma..macam mana de..dengan kes da..dalam dewan ha..hari tu?”
Hana terdiam buat seketika. Ohh! Pasal hal tu.
“Hmm, selesai dah..” Hana menjawab. Rasanya tak perlulah dia menceritakan lebih detail lagi tentang siapa dalang di sebalik kes dia dituduh meniru itu. Hasil siasatan mendapati, Kat yang telah membaling nota tersebut ke arahnya dan melaporkan pada pengawas bertugas. Kata Prof Rukinah, tulisan pada nota tersebut dengan tulis Kat hampir sama dan Kat pun dah mengaku. Jadi rasanya tak perlulah dia nak memanjangkan hal itu. Lagi pun Kat pernah menjadi kawan baiknya dan dia malas nak memulakan permusuhan baru.
“So, result awak pulak macam mana?” Hana bertanya.
“Bi..biasa je. Sa..saya tak pan..pandai macam awak...” Hariz berkata merendah diri.
“Mana? Nak tengok...”
Lambat-lambat Hariz mengeluarkan slip peperiksaannya sebelum dihulurkan kepada gadis itu.
Laju Hana mengambil slip tersebut dan melihat dengan tidak sabar. Bulat matanya memandang ke arah slip tersebut.
OMG!You got 4 flat?!” Hana bertanya agak terkejut. Hariz masih mengekalkan riak muka selamba.
“Bi..biasa je...”
“Biasa je awak cakap? Well, we should celebrate...”
Bulat mata Hariz ketika memandang ke arah Hana itu.
No..no more sho..shopping...”
Hana membuat muka.
Fine..”
“Hana...”
“Hmm?” Hana menoleh. Dahi berkerut ketika melihat wajah Hariz mula kemerahan.
“Hmm. Sa..saya hurmm...”
“Apa?” Hana memandang curiga ke arah Hariz yang kelihatan seperti sedang menyembunyikan sesuatu.
Hariz menarik nafas panjang.
“Aw..awak te..tengoklah sen..sendiri...”
Terkebil-kebil mata Hana ketika melihat sebuah kotak kecil yang berbalut kemas di hadapannya itu.
“Apa ni?” Hana memandang ke arah Hariz.
“Bu..bukalah...”
Perlahan-lahan Hana membuka balutan kotak tersebut. Hariz di sebelah menunggu dengan penuh debaran.
Hana hanya merenung isi kotak tersebut tanpa berkata apa-apa. Rasa terharu mula meresap ke dalam hatinya.
Hariz hanya menjeling dengan hujung mata apabila melihat reaksi gadis itu. Bibir diketap perlahan. Barangkali Hana tak suka.
“Ma..maaf Hana. Han..hanya tu je yang sa..saya mampu. Ma..maaf ka..kalau awak tak..”
Hana mengangkat muka. Mata sudah terasa hangat.
“Saya suka. Cantik sangat. Saya terharu. Thanks Hariz.” Hana berkata sambil tunduk merenung isi kotak tersebut.
Hariz turut sama tunduk. Muka dah terasa merah padam.
Hana menarik loket berbentuk sekuntum bunga itu sebelum dihulurkan ke arah Hariz.
“Pakaikan boleh?”
Terkebil-kebil mata Hariz ketika memandang ke arah rantai yang dihulurkan oleh gadis itu. Sekali lagi muka terasa hangat.
Please....”
Hariz mengaru kepala yang tidak gatal sebelum rantai tersebut di ambil dari tangan Hana. Terkial-kial seketika ketika dia mahu membuka cangkuk pada rantai tersebut.
Hana hanya memerhatikan wajah gelisah lelaki itu. Dia tahu yang Hariz tidak selesa diperlakukan begitu. Saja dia mahu mengusik lelaki itu.
“Sinilah...” Rantai tersebut diambil dari tangan Hariz sebelum disarungkan sendiri ke lehernya.
Hariz menarik nafas lega. Fuh! Macam nak luruh jantung.
“Kelakarlah awak ni...” Hana berkata lagi ketika selesai menyambungkan cangkuk rantai di lehernya itu. Dia tunduk merenung loket yang tergantung di lehernya.
“Cantik loket ni. Tapi, kenapa bunga?”
“Ke..kenapa?Aw..awak tak suka?”
“Taklah. Saja tanya. Ke sebab awak nak kata yang saya ni cantik macam bunga?” Hana mengangkat kening sambil tersenyum.
Hariz membuat muka.
“Aw..awak ni ku..kuat perasan, tahu?”
Hana mencebik.
“Dah tu?”
“Ta..tahu tak mak..maksud na..nama Hana da..dalam ba..bahasa Je..jepun?”
“Maksud Hana dalam bahasa Jepun? Tak tahu. Kenapa?”
“Mak..maksud Hana da..dalam ba..bahasa Je..Jepun ialah bu..bunga...”
Oh! Hana kembali tunduk memandang pada loketnya itu.
“Yeke? Tapi kira maksud tersirat awak tu, awak tetap nak cakap saya cantik macam bunga kan?”
Sekali lagi Hariz membuat muka.
“Ye...yelah. Can..cantik ma..macam bu..bunga ta..tahi ayam...”
Bulat mata Hana ketika mendengar kata-kata selamba lelaki itu.
“Eeee! Sampai hati kan...”
“Aduhh!” Hariz mengelak apabila gadis itu mencubit lengannya. Wajah gadis itu kemerahan.
“Hana...”
Hana menarik muka masam ketika bermain-main dengan bekas rantainya tadi.
Hariz tersenyum apabila melihat gadis di hadapannya itu menarik muka. Merajuklah tu.
“Hana, me..merajuk ya...”
Hana buat tak tahu lagi.
“Sa..saya gu..gurau je. Ja..jangan me..merajuk...”
Senyap.
“Ta..tak cantiklah bu..buat mu..muka macam tu....”
Hana menjeling lagi.
“Sa..saya gu...gurau je sayang. Hana sa..saya te..tetap can..cantik di ma...mata saya...”
Spontan Hana mengangkat kepala memandang ke arah Hariz. Wajah lelaki itu kemerahan sebelum tertunduk. Senyum kembali terukir di bibirnya. Hana membuka beg tangannya sebelum dia mengeluarkan sesuatu.
“Hariz, saya ada sesuatu nak bagi pada awak...”
Hariz mengangkat kepala ketika Hana menghulurkan satu bungkusan sederhana besar.
“Ap...apa ni?”
“Bukalah tengok sendiri...”
Hariz mengambil bungkusan itu dengan teragak-agak. Hana hanya melihat lelaki itu membuka bungkusan yang diberikan itu dengan hati-hati.
Hariz membuka penutup kotak kayu tersebut dan melihat isinya. Terdiam seketika lelaki itu. Hana menggigit bibir ketika menantikan reaksi lelaki itu.
“Awak suka tak? Saya sebenarnya tak tahu jenis-jenis berus lukisan ni. Saya tahu pasal berus make up je. Tapi orang kedai tu kata ni berus terbaik dan yang penting, halal.”
Thanks..Hana...”
“Awak suka tak?”
Hariz mengangkat kepala. Wajah lelaki itu sukar untuk dia tafsirkan.
“Hariz, awak tak suka ke?” Hana bertanya agak risau.
Lelaki itu tersenyum sebelum kembali tunduk merenung set berus lukisan pelbagai saiz yang diberikan oleh Hana itu. Memang sudah lama dia mengidam mahu membeli set tersebut namun harganya agak mahal.
Thanks Hana. Saya..suka. Dah la..lama sa..saya nak be..beli set ni..”
Wajah Hana berubah ceria apabila mendengar kata-kata lelaki itu.
“Tapi, yang paling special sekali ialah benda ni...” Hana berkata sambil mengambil salah satu berus tersebut. Hariz melihat apa yang ditunjukkan oleh Hana itu.
~H Heart H~
Hana heart Hariz...” Hana berkata sambil tersenyum penuh makna.
Hariz hanya diam. Tak terkata apabila melihat perkataan yang terukir pada batang berus tersebut.
“Semua berus ada ukiran ni tau. Kiranya kalau awak guna masa melukis nanti, awak mesti akan ingat saya selalu, tau...”
“Sa...saya me..memang sen..sentiasa ak..akan ingat aw..awak se..selalu, Hana...” Hariz menutur perlahan.
“Hah? Awak cakap apa tadi?” Hana bertanya kurang pasti namun Hariz hanya tersenyum.
Bersambung....