RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Monday, July 28, 2014

Raya Tahun Ini....

Assalamualaikum,
selamat Hari Raya since jam pun dah menunjukkan ke angka dua pagi. apa aku buat pagi2 tak tidur lagi ni? memasak? mengemas?aku tidaklah serajin itu hahaha. actually tahun ni persiapan raya biasa2 je berbading tahun lepas. maksud biasa2 tu macam kalau tahun2 lepas tempah baju sampai dua tiga pasang ( at the end pakai satu je) tapi tahun ni dah insaf sikit so tempah satu je heh.(padahal beli baju online lepas tu tak muat terus whatsapp bakal adik ipar nak tak baju raya lip lap lip lap? opss!)
sebenarnya raya tahun ni macam tak raya sangat. sebabnya yang pertama, adik-adik aku ada yang kena kerja jadi tak cukup korum kalau nak tangkap gambar family pagi2 raya tu. yang kedua, sebab kerja aku berlambak-lambak. aku cuti dua minggu dengan membawa balik dua beg assessment students aku. dari kuiz 1-3, test 1-2, assignment 1-2. semua aku bawak balik. buka cuti nanti dah kena keluarkan carry mark. short sem ni memang betul-betul menguji aku. tujuh minggu ini memang agak mencabar ditambah bulan puasa. so selalu jugak aku naik angin dengan budak-budak ni hahahaha. lepas tu kelas master aku pun short sem jugak ie kuliah semua dalam dua bulan lepas tu terus final. ni nanti minggu depan terus ada test 1 + kena submit tiga assignment programming + presentation. best kan? sekarang ni pun aku baru je habis tanda kuiz 2 dan 3 lepas tu stadi sikit untuk assignment 2. dah kalau malam raya nak bukak buku memang kepala ingat rendang + ketupat daun palas dekat dapur tu jelah. esok nak balik kampung pun satu apa tak kemas. baju raya pun tak gosok lagi!!bagus betul kau ni kan ainn, hahaha.

nway, aku nak ucapkan selamat hari raya maaf zahir batin kepada semua pembaca blog dan novel aku yang setia menyokong karya-karya picisan aku tu. insyaAllah tahun depan kelaur novel jangan lupa beli yek. heeeh. dan tak lupa doakan aku untuk final exam yang tak sampai tiga empat minggu lagi. sedihhh sebab baru je exam hari tu dah kena exam lagi. sobsss.

p/s: tak sabar nak tunggu ketibaan 'dia' nun jauhhh di sana tu. :P

Tuesday, July 22, 2014

Bab 5 : Nak Jadi Kekasih Saya?



Bab 5
 
“Semua barang dah siap ke?”
Hariz yang sedang memasukkan peralatan melukis ke dalam beg sandangnya itu mengangkat kepala.
“Dah....” Dia menjawab perlahan.
“Okeylah tu. Kejap-kejap lagi dah nak gerak. Takut ada je barang yang tertinggal...” Boy berkata lagi.
“Ge..gerak?”
Boy mengangguk sebelum mereka berdua berjalan beriringan menuju ke tempat letak kereta.
“Ma..mana yang lain?” Tanya Hariz apabila memandang sekeliling. Kalau ikutkan perancangan asal, semua akan berkumpul dulu di tempat letak kereta berdekatan Studio 1.
Boy menepuk dahi.
“Aku lupa nak cakap. Yang lain dah gerak terus ke tempat tu. Katanya senang gerak awal, terus set up tempat je. Lagi pun banyak juga benda yang nak kena buat. Barang-barang pun banyak yang dia orang dah angkut sekali...”
Hariz hanya mendiamkan diri ketika dia membuka pintu kereta kancil milik Boy itu.
Boy yang sedang memandu itu sesekali menjeling ke sebelah. Teman di sebelah masih tunduk melakar sesuatu di atas kertas lukisannya.
“Riz, aku tanya sikit boleh?”
Hariz mengangkat menoleh. Keningnya terangkat sebelah.
“Kau...ada girlfriend ke?”
Pap! Mata pensel 2B yang digunakan oleh Hariz untuk melukis itu patah apabila Hariz tanpa sengaja tertekan kuat mata pensel itu pada lukisannya.
Boy hanya menjeling dengan hujung mata. Sentap lah pulak mamat ni.
“Aku tanya ni...”
Hariz menarik nafas panjang sebelum menutup sketch booknya.
“Tak..tak ada.” Dia menjawab malas. Pandangan di buang ke luar tingkap.
Boy menjeling ke sebelah lagi. Dalam kepala cuba menyusun ayat. Dengan si Hariz ni nak cakap tu kena hati-hati. Mamat ni kuat sentap. Rendah diri mungkin.
“Dah tu aku dengar...”
“Kau de..dengar ap..apa?”
Boy terdiam buat seketika. Hai masalah betul kalau mamat sebelah ni macam nak masuk mood terasa bagai.
“Tak adalah. Aku dengar kau rapat dengan errrr..girl dari Fakulti Sains tu. Budak kimia kan?”
Hariz tidak menjawab. Boy menoleh ke sebelah. Telinga menangkap keluhan berat yang dilepaskan oleh si teman itu.
Rasanya satu Fakulti Kesenian dan Kebudayaan  tu dah tahu yang Hariz budak pendiam tak suka campur dengan orang ni keluar dengan girl paling hot dekat Fakulti Sains dan Teknologi. Masa mula-mula dengar tu rasa macam tak percaya sampailah satu hari tu dia terserempak dengan Hariz dan girl nama Hana tu dekat kafe. Lepas tu girl nama Hana tu pulak buat scene ala-ala drama slot Samarinda bila buat pengumuman yang mengatakan yang Hariz ni nak kahwin dengan dia. Tak ke gila namanya tu?
“Jadi, betullah tu?” Boy bertanya lagi. Dia tak kira, dia nak tahu jugak kebenaran. Apa kes kawan baik sendiri pun tak tahu cerita sebenar ni?
“Tak...”
Dahi Boy berkerut tanda hairan. Habis tu masa kat kafe tu apa?
“Yeke? Habis tu yang aku nampak kat kafe hari tu...”
Laju Hariz menoleh ke arahnya. Tajam mata si teman merenung ke arahnya.
“Lah, janganlah marah. Aku tanya je. Kau ni cepat sangat nak sentapnya...”
Hariz merengus perlahan sebelum kembali memandang ke depan.
Boy menjeling dengan hujung mata. Susah betul nak korek rahsia si mamat ni.
“So, kau tak ada apa-apa dengan girl tu?”
Hariz memejamkan mata. Letih.
“En..entahlah.” Akhirnya Hariz membuka mulut. Boy mula kelihatan teruja. Ini petanda baik ni.
“Macam mana boleh kenal?”
Hariz mengeluh lagi.
“Kau tahu tak dia tu girl paling hot dekat Fakulti Sains tu?” Boy bertanya sambil menjeling ke arah Hariz dengan ekor mata.
Hariz tidak menjawab.
“Wei, jawablah aku tanya ni...”
“Hmmm...” Hariz menjawab malas. Dia membuka kembali sketch booknya sebelum kembali menyambung lakaran yang separuh jalan itu.
“Macam mana kenal dia?” Boy bertanya lagi.
Hariz mengerutkan dahi. Masalah betul kalau ada member terlebih prihatin ni.
“Riz, aku tinggal kau kat sini nanti...”
Hariz menjeling namun tangan masih laju melakar pada kertas putih di atas ribanya itu.
Srettt!
“Aduh...!” Hariz menggosok kepala yang terhantuk pada siling kereta apabila Boy dengan tiba-tiba memberhentikan kereta.
“Ke..kenapa?” Tanya Hariz masih lagi menggosok kepalanya.
“Aku nak kau cerita macam mana kau boleh kenal dengan girl tu...”
Hariz memandang ke arah Boy dengan raut wajah yang sukar untuk ditafsirkan.
Boy membalas renungan temannya itu dengan tegar.
Hariz mengeluh berat. Kenal benar dengan perangai si Boy ni. Degil tak makan saman.
“Ak..aku...” Hariz mula bercerita dari mula hingga akhir apa sebenarnya yang berlaku kepada Boy. Habis semua dia cerita kecuali pertemuan dia dan Hana di pantai itu.
“So, sejak kau selamatkan dia malam tu, terus dia nak berkawan dengan kau?”
Hariz mengangguk.
“Dan dia kata dia nak berkawan dengan kau bukan sebab terhutang budi?”
Angguk lagi.
Boy menggosok dagu seolah-olah berfikir.
“Hairan...” Dia menggumam sendiri. Hariz tidak mengendahkan. Dia kembali menatap kertas lukisannya itu.
“Jangan-jangan....” Boy memandang ke arah Hariz yang masih tekun mengadap kertas lukisannya itu.
“Jangan-jangan...dia dah jatuh cinta pada kau tak?”
Pap! Hari itu sahaja, dua batang pensel 2B milik dia patah macam tu je. Hanya sebab gadis bernama Hana.


               ***

Hana menggigit jari sambil sesekali dia memanjangkan leher memandang ke arah laluan masuk ke lobi bangunan Fakulti Kesenian dan Kebudayaan  itu. Ipad mini di tangan sudah berkali-kali dijeling. Kalau ikutkan jadual hari Isnin, kelas Hariz akan bermula pada pukul 10 pagi. Tapi sejak pukul 9 pagi sampailah pukul 11 dia terpacak dekat situ, batang hidung Hariz pun dia tak nampak. Pergi mana mamat ni? Ponteng kelas ke? Atau tak sihat?
Hana memanjangkan leher lagi ke arah lobi fakulti sebelum dia mengambil keputusan untuk ke tempat letak motosikal. Mungkin Hariz tak masuk ikut lobi kut.
Hana mengeluarkan telefon bimbitnya sambil memerhatikan nombor plat motor yang tersusun di tepi bangunan fakulti itu dengan teliti.
“Ish! Tak ada jugak. Pergi mana mamat ni? Takkan ponteng kut?” Hana bertanya sendiri sambil berdiri tercegat di hujung tempat letak motor tersebut. Matahari yang sudah mula nak tegak di atas kepala membuatkan peluh mula membasahi tubuh.
Pin!
Spontan Hana menoleh. Wajahnya mula terpamer rasa lega. Senyum mula terukir di bibir apabila melihat Hariz sudah muncul di hadapan matanya.
Hariz membuat isyarat tangan menyuruhnya ke tepi namun Hana hanya memandang ke arah lelaki itu sambil mengerutkan dahi.
“Apa?’ Tanya Hana kehairanan.
Hariz memulas handle motosikalnya apabila Hana enggan ke tepi.
“Hei...!” Hana menjerit kecil sebelum cepat-cepat bergerak ke tepi. Bibir digetab geram.
“A..awak buat ap..apa kat sini?” Tanya Hariz sambil menanggalkan topi keledarnya. Rambut lelaki itu yang sudah sedia serabai, semakin berserabut seperti orang baru lepas bangun tidur, menambahkan lagi keseksian di wajah lelaki itu. Hurmmm.
“Me..mengelamun...”
“Aduhh...” Hana menggosok kepala yang terasa sakit apabila Hariz mengetuk kepalanya dengan topi keledarnya.
“Bu..buat apa kat si..sini?”
Hana yang masih menggosok kepalanya itu menjeling tajam.
“Awak ni kasar, tahu tak? Sakit tahu tak awak ketuk dengan helmet tu. Ingat kepala saya ni kepala batu ke?” Hana bertanya tidak puas hati.
Hariz tidak menjawab. Dia menyimpan topi keledarnya di bawah tempat duduk motosikalnya sebelum menyangkutkan beg sandang ke bahu.
“Kenapa datang lambat? Bukan ke kelas awak pukul 10?” Tanya Hana sambil berjalan beriringan di sebelah lelaki itu.
Lelaki itu masih dengan perangainya yang biasa. Hana menggigit bibir. Eeeee!
“Hariz, saya tanya ni jawablah. Awak tahu tak dah dekat dua jam saya tunggu awak pagi tadi? Lenguh kaki saya berdiri dekat lobi fakulti tu macam tugu negara sebab tunggu awak? Hargailah sikit, tak boleh ke?”
Hariz berhenti melangkah. Hana turut melakukan perkara yang sama.
“Sa..saya tak su..suruh pun a..awak buat ma..macam tu...” Hariz menjawab dingin. Hana memutarkan bebola matanya ke atas.
“Memanglah bukan awak yang suruh. Tapi tak boleh ke awak layan saya baik sikit? Ni tak. Kasar je. Macam tu ke awak layan perempuan? Tak gentleman langsung...”
Hariz memandang tajam ke arahnya sehingga membuatkan Hana tertunduk. Alamak. Dia dah salah cakap ke?
“Awak..tunggulah...” Hana mula mempercepatkan langkah apabila Hariz sudah laju ke depan.
“Hariz...” Hana menarik lengan baju lelaki itu namun lelaki itu menepis. Hana menggigit bibir. Aduh, merajuk pulak mamat ni.
“Awak, sorrylah...” Hana berkata sambil memujuk ketika dia berjaya menyaingi langkah kaki lelaki itu.
“Hariz...” Hana berdiri di hadapan lelaki itu membuatkan langkah kaki Hariz terhenti serta merta. Tajam mata lelaki itu ketika memandang ke arah Hana yang dah tayang muka sedih itu.
“Jangan marah eh. Please...” Hana buat muka sedih lagi. Hariz memejamkan mata sambil melepaskan keluhan berat. Letih betul nak layan minah ni lah.
“A..awak tak ada ke..kelas ke?” Hariz bertanya perlahan.
“Ada. Pukul 12 nanti...”
Hariz menggaru kepala yang tidak gatal.
“Awak nak ke kelas ke? Bukan ke dalam jadual awak ni kelas pukul 10? Dah tukar jadual ke?” Tanya Hana sambil menunjukkan skrin ipad mininya ke arah Hariz. Lelaki itu hanya memandang tanpa perasaan.
“Hmmmm...”
“Apa hmmm?” Tanya Hana sambil mengerutkan dahi.
Hariz mengurut dahi yang terasa melekit.
“Tu..tukar jadual...”
Bulat mata Hana apabila mendengar kata-kata lelaki itu.
“Hah? Kenapa awak tak cakap awak-awal? Penat tau saya tunggu awak sejak pagi lagi..”
Hariz hanya memandang ke arah Hana yang kalut mengeluarkan buku nota kecilnya dan sebatang pen berwarna merah jambu.
Hana menggumam tidak puas hati sambil menulis sesuatu di dalam buku notanya.
Isnin – 9.00. 11.00.
“Pukul 11 kan? Tempat sama? Dewan Kuliah Tiga?”
“A..awak nak bu..buat apa ni?”
“Tulis timetable awaklah. Lepas ni tak adalah saya tertunggu-tunggu dekat lobi tu lagi. So, ada lagi tak yang berubah?”
Hariz mendongakkan kepala sambil memejamkan mata. Rasa macam nak start motor dan balik tidur je.
“Hariz, cepatlah...”
“Ja..jangan ka..kacau sa..saya boleh?” Hariz berkata sebelum meneruskan langkah kaki menuju ke kelas. Dia menjeling jam di tangan. Damn. Dia dah lewat 10 minit.
“Hariz....” Hana memanggil nama lelaki itu sebelum kelam kabut mengekori lelaki itu.
“Ap..apa lagi? Aw..awak tahu tak yang sa..saya dah lam..lambat nak ke kelas ni?”
Hana membuat muka.
“Yelah-yelah. Sorrylah....”
Hariz menggelengkan kepala. Letih.
“Hmmm, pinjam telefon awak kejap boleh?”
“Nak..nak buat ap..apa?” Tanya Hariz curiga.
“Ala pinjamlah kejap..”
Hariz memandang ke arah Hana dengan raut wajah curiga bercampur ragu-ragu sebelum mengeluarkan telefon bimbitnya.
Hana sedaya upaya menahan senyum di bibir apabila telefon Nokia jenis lama itu terhulur ke arahnya. Hati mula berbunga riang apabila telefon tersebut sudah berada di tangannya.
Hariz mengerutkan dahi apabila melihat Hana menekan sesuatu pada keypad telefonnya sebelum telefon bimbit milik gadis itu berbunyi.
“Nah...” Telefon Nokia jenis lama itu dihulurkan kembali kepada Hariz. Hariz memejamkan mata apabila menyedari apa yang telah dilakukan oleh gadis itu.
Done...” Hana tersenyum puas apabila telah selesai menyimpan nombor telefon milik lelaki itu di dalam telefon bimbitnya. Lepas ni senang. Apa-apa hal, telefon je. Hihihi.
“Alamak, saya dah lambat nak ke kelas. Saya pergi dulu. Nanti jumpa lagi. Bye...” Hana berkata sambil melemparkan senyuman paling manis kepada lelaki itu sebelum dia bergegas keluar dari bangunan fakulti itu menuju ke Fakulti Sains dan Teknologi.
“So, macam tu kau cakap tak ada apa-apa?” Suara yang entah datangnya dari mana itu tiba-tiba berada begitu dekat di telinganya. Hariz menoleh ke sebelah. Boy mengangkat keningnya beberapa kali sambil tersengih.
BERSAMBUNG...

Thursday, July 17, 2014

Bab 4 : Nak Jadi Kekasih Saya?


Bab 4


Hana merapikan rambut buat kali terakhir sebelum mencapai lipstik berwarna nude yang terletak di atas meja soleknya sebelum dioles ke bibir. Setelah memastikan semuanya sempurna, dia mencapai beg tangan yang tergolek di atas katil dan berlari menuju ke pintu.
“Hana, tak makan dulu?” Suara Mak Emah kedengaran di telinga.
“Tak apalah Mak Emah, Hana dah lambat.” Hana menjawab tanpa memandang ke arah pembantu rumahnya itu. Kunci kereta yang tergantung di dinding dicapai sebelum cepat-cepat dia melangkah keluar.
Hana memandang sekeliling seolah-olah mencari seseorang. Senyum lebar spontan terukir di bibir ketika mata menemui target. Sambil membetulkan pakaian di tubuh, Hana berjalan melenggang menuju ke suatu sudut kafe tersebut.
“Hai awak. Sibuk ke?” Hana menyapa sejurus selepas dia melabuhkan tubuh di hadapan lelaki itu.
Hariz mengangkat kepala. Tergambar riak tidak senang di wajah lelaki itu namun dia memilih untuk menyambung kembali bacaan yang terganggu tadi.
Hana mencebik. Dia menjeling tajuk buku yang dibaca oleh lelaki itu. Hampir nak terkeluar biji matanya. OMG! Mamat ni layan novel cinta?!
“Awak baca novel cinta?” Tanya Hana tak percaya.
Hariz memejamkan mata buat seketika apabila merasakan yang semua orang memandang ke arah mereka. Spontan Hana menutup mulut.
“Ops, sorry...” Hana tersengih dengan rasa bersalah.
Hariz menyambung kembali bacaannya.
Hana merenung penuh kekaguman ke arah lelaki itu. Jarang kot nak jumpa lelaki melayu yang layan novel cinta! Memang orang seni ni lain dari orang lain eh?
Lamunan Hana terhenti apabila Hariz menutup novelnya dengan kuat.
“Eh, awak nak ke mana tu?” Kelam kabut Hana bertanya apabila dia melihat lelaki itu memasukkan kembali novel ke dalam beg sandangnya sebelum berdiri.
Hariz tidak menjawab sebelum berlalu dari situ.
Hana berdiri dan berpusing ke belakang. Dia menggenggam tangan cuba menahan geram.
“Hariz!!”
Suasana kafe tersebut serta merta menjadi sunyi sepi. Hana tidak peduli. Sakit hati kerana dilayan sebegitu oleh lelaki itu mengatasi segala-galanya.
Langkah kaki Hariz terhenti serta merta namun lelaki itu tidak menoleh.
Hana mengecilkan mata ketika memandang belakang badan lelaki itu yang masih enggan memandang ke arahnya. Hati semakin membara apabila melihat lelaki itu mula melangkah kembali seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku.
“Hariz, sampai hati awak buat saya macam ni.”
Hariz tidak mengendahkan kata-kata Hana. Dia mula rasa tak selesa apabila semua pelajar yang berada di kafe tersebut memandang ke arahnya dan berbisik sesama sendiri. Sesuatu yang dia paling tak suka sejak dahulu lagi.
Hana menggenggam tangan. Rasa marah sudah naik sampai ke kepala. Baik, mamat ni jual mahal ye.
“Hariz, sampai hati awak buat saya macam ni. Awak janji apa dengan saya? Awak janji nak kahwin dengan saya, kan?”
Suasana kafe yang berbunyi soksek seperti lebah berdengung itu tiba-tiba menjadi senyap sunyi. Semua mata tertumpu ke arah Hana yang tegar menayangkan muka tidak bersalahnya sebelum kembali memandang ke arah Hariz yang tercegat berdiri tidak jauh dari gadis itu.
Tubuh Hariz menjadi kaku secara tiba-tiba. Telinga terasa berdengung entah sebab apa namun dia pasti, telinga dia tak salah menangkap kata-kata gadis itu. Perlahan-lahan dia menoleh ke belakang.
Hana memandang ke arah Hariz tanpa mempamerkan sebarang riak namun senyum hampir terukir di bibir gadis itu. Macam nak tergelak dia apabila melihat wajah Hariz ketika itu. Pucat tak berdarah.
“Sampai hati awak buat saya macam ni...” Hana terdiam apabila lelaki itu meluru ke arahnya sebelum lengannya di tarik kasar menjauhi kafe tersebut. Suara orang bercakap-cakap mengiringi mereka ketika mereka melangkah keluar dari bangunan fakulti tersebut.
“Awak nak bawa saya pergi mana ni?” Hana bertanya apabila Hariz membawanya jauh dari kawasan fakulti kesenian tersebut.
“Aduhhh...!” Hana mengerang perlahan ketika Hariz melepaskan pegangan tangannya dengan kasar.
“Apa awak ni? Kasar sangat. Sakit tahu tak?” Hana menjeling sambil menggosok lengannya yang sudah berbekas kemerahan itu.
Hariz merenung tajam ke arah gadis itu. Dada lelaki itu turun naik seolah-olah menahan marah.
“A..awak me..memang me..melampau!” Hariz berkata cuba sedaya upaya menahan marah.
Hana menggigit bibir. Dia tahu yang dia tak sepatutnya melakukan perbuatan tersebut tapi apa lagi pilihan yang dia ada?
“Awak, sorrylah. Saya tahu saya tak patut malukan awak macam tu, tapi apa lagi pilihan yang saya ada? Lagi pun, siapa suruh awak jual mahal sangat? Susah ke nak berkawan dengan awak? Saya bukan minta awak beli kereta mewah ke apa. Saya cuma nak berkawan je. Itu pun susah sangat ke?”
Hariz menarik nafas dalam-dalam sebelum terduduk di kerusi batu berdekatan dengannya. Mata dipejamkan buat seketika. Kepala terasa berat dan penat. Penat nak melayan perempuan nama Hana ni.
“Aw..awak tak..fa..faham ba..bahasa ke? Sa..saya dah cakap, ja..jangan kacau sa..saya lagi!”
“Saya tak kira, selagi awak tak nak kawan dengan saya, saya akan buat macam tadi lagi. Malah lagi teruk pun saya mampu buat...” Hana menjawab separuh mengugut.
Hariz merenung tajam ke arahnya. Dada lelaki itu kembali berombak seolah-olah cuba sedaya upaya menahan rasa geram dan marah.
Hana membalas pandangan lelaki itu dengan tegar seolah-olah mahu mencabar lelaki itu. Apa ingat awak sorang je keras kepala? Kepala saya ni lagi keras dari berlian, tahu?
Hana menggigit bibir buat seketika sebelum berjalan perlahan menghampiri lelaki itu. Dengan hati-hati, Hana duduk di sebelah Hariz sambil mata mengawasi keadaan lelaki itu. Buatnya si Hariz ni buat perangai macam dulu, senang dia nak lipat balik.
“Awak, saya betul-betul minta maaf. Tapi percayalah, saya ikhlas nak kawan dengan awak ni. Tak ada niat apa-apa pun. Betul ni...” Hana bersuara perlahan, masih lagi mengawasi keadaan lelaki itu yang sudah kelihatan tenang.
Hariz tidak memberikan sebarang reaksi. Hanya terdengar keluhan dan nafas berat yang dilepaskan secara terpaksa.
“Saya janji, saya takkan buat lagi benda-benda macam tu kalau awak janji nak terima saya sebagai kawan...”
Hariz menjeling tajam ke arahnya.
Please....” Hana berkata sambil memandang penuh makna ke arah lelaki itu.
Hariz tertunduk. Muka dah terasa berubah.
Hana cuba sedaya upaya menahan senyum. Tak sangka mamat ni pemalu orangnya. Tapi comel!
“Ke..kenapa aw..awak nak ber...berkawan dengan saya?” Tanya Hariz perlahan.
Hana terdiam buat seketika. Tidak menyangka yang soalan itu akan ditanya oleh lelaki itu.
“Hmmm. Entahlah. Saya sendiri tak tahu tapi saya rasa awak ni unik. You know...”
Hariz merenung tajam ke arahnya. Wajah lelaki itu bertukar kemerahan. Tangan lelaki itu tergenggam erat seolah-olah menahan diri melakukan sesuatu di luar jangkaan.
Dahi Hana berkerut hairan apabila melihat perubahan yang berlaku pada lelaki itu.
“Awak okey ke ni?”
“Per..pergi! Sa..saya tak perlukan sim..simpati dari orang ma..macam awak!”
Terkebil-kebil mata Hana ketika memandang lelaki yang sudah pun berdiri di hadapannya itu. Tergambar jelas riak marah di wajah lelaki itu.
“Simpati? Maksud awak apa?” Tanya Hana keliru. Sesungguhnya dia tak faham apa yang lelaki itu cakapkan.
Hariz merenung tajam ke arahnya namun sebelum berlalu dari situ.
Hana tercengang lagi. Dia cuba berfikir apa yang ingin lelaki itu sampaikan sebelum dia faham segalanya.
“Awak...tunggu dulu..” Tangan Hariz ditarik namun ditepis oleh lelaki itu. Wajah Hariz masih kemerahan.
“Saya dah faham maksud awak sekarang dan saya nak bagitahu yang awak silap. Silap besar bila ingat saya nak kawan dengan awak semata-mata sebab simpati pada awak...”
Hariz merenung ke arah Hana dan gadis itu tegar mempamerkan riak wajah cekalnya walau pun jantung dah mula bertukar rentak apabila renungan mata seksi milik lelaki itu menembusi pangkal jantungnya.
“Saya tahu awak dah salah faham. Saya kawan dengan awak bukan sebab simpati pada awak, macam yang saya cakap tadi, saya ikhlas..saya suka..errr..nak berkawan dengan awak. Betul. Tak ada niat lain. Saya suka errr..bakat awak. Awak kan pandai melukis. Saya suka orang yang pandai melukis ni. Err..maksud saya..orang yang pandai melukis ni unik. Errr..macam awak lah.” Wajah Hana dah terasa panas apabila Hariz masih merenung ke arahnya tanpa memberikan sebarang reaksi.
“Awak janganlah pandang saya macam tu...” Hana tertunduk lagi. Pipi dah terasa bertukar warna merah jambu.
Hariz tersedar. Muka dah terasa hangat namun dia sedaya upaya mengekalkan riak wajah tak berperasaannya.
“So, boleh awak terima saya sebagai kawan?” Tanya Hana penuh harapan.
Hariz terdiam seolah-olah berfikir.
“Ka..kalau saya tak nak?”
Hana mengetap bibir.
“Kalau awak tak nak, saya akan bagi tahu satu universiti yang awak ni...” Hana terdiam apabila Hariz merenungnya tajam.
“Bu..buatlah ka..kalau berani...”
Hana menarik muka masam. Dia tunduk merenung ke bawah. Hujung kasut menguis daun kering tanpa sedar.
Hariz memandang ke arah Hana yang kelihatan seperti sedang merajuk itu. Spontan senyum nipis terukir di bibir.
“De..dengan sa..satu syarat...”
Laju Hana mengangkat kepala.
“Syarat apa?”
“Ja..jangan bu..buat ma..macam tu lagi..”
Senyum lebar spontan terukir di bibir Hana.
“Buat macam apa?” Hana mengangkat kening sambil tersengih. Hariz kembali merenungnya tajam penuh amarah. Hahaha.

     ***

I think I wanna marry you...” Hana menggumam perlahan sambil sesekali dia menyelak halaman buku di tangan sambil sesekali dia mengangkat kepala memandang sekeliling. Setiap orang yang melalui pintu utama fakulti kesenian itu dipandang namun hampa. Mana dia ni? Hari ni dia tak ada kelas ke?
Hariz menyimpan telefon bimbitnya ke dalam poket setelah selesai menghantar mesej. Dahi berkerut apabila melihat Hana sedang berdiri di suatu sudut berdekatan dengan lobi fakulti kesenian sambil memandang sekeliling. Dengan satu tarikan nafas berat, Hariz berjalan memasuki fakulti tersebut tanpa memandang ke arah Hana.
Hana menggumam sendiri apabila kaki sudah terasa lenguh. Mana tak lenguh kalau dah dua jam dia berdiri di situ sejak pagi. Nak masuk dalam dewan kuliah untuk mencari lelaki itu pun, dia tak tahu nak mula dari mana. Takkan nak main terjah je masuk kelas mana-mana lepas tu tanya ada sesiapa nampak Hariz tak? Ish, walaupun kadang kala dia suka buat kerja gila, tapi belum sampai ke tahap itu lagi.
“Hariz, jangan lupa pasal projek kita tu nanti...”
Hana mengalihkan pandangan apabila telinga menangkap suara seseorang menyebut perkataan ‘Hariz’. Spontan senyum terukir di bibir ketika mata menangkap tubuh lelaki itu yang sedang berbual dengan seseorang. Barangkali teman sekuliah dia kut. Laju kaki Hana melangkah menghampiri Hariz ketika lelaki itu tersenyum ke arah si teman.
“Hai awak. Sibuk ke?”
Spontan senyum yang terukir di bibir Hariz hilang tatkala wajah Hana muncul di hadapan matanya.
Hana mencebik.
“Kecik hati saya awak buat macam tu, tahu...” Hana berkata perlahan seolah-olah merajuk.
Hariz menarik nafas panjang sebelum melangkah meninggalkan gadis itu. Hana mencebik lagi sebelum kelam kabut mengekori lelaki itu.
“Awak dah sarapan? Ada kelas lepas ni? Jom pergi makan? Saya belanja...” Hana berkata tanpa henti sambil sesekali mengelak pelajar yang berpapasan dengan mereka.
Hariz tidak memberikan sebarang reaksi.
“Awak...” Hana menarik lengan baju lelaki itu.
“Ja..jangan...”
“Yelah-yelah. Tapi jomlah pergi makan. Saya lapar....” Hana berkata separuh merengek, dengan harapan dapat mencairkan Hariz yang dah macam berhati besi itu.
“Sa..saya ada kelas...” Ringkas Hariz menjawab. Hana membuat muka. Dia segera membuka beg tangannya sebelum mengeluarkan beg kertas berwarna coklat.
“Kelas awak pukul berapa?”
“11.30...”
Spontan Hana menjeling jam. Bagus!Ada setengah jam lagi.
“Ada setengah jam lagi. Jom teman saya pergi makan? Saya ada beli ni...” Hana mengangkat tinggi beg kertas di tangan.
Hariz hanya memandang dengan sebelah mata namun tidak berkata apa-apa.
Hana mencebik. Hati batu betullah mamat ni.
“Hariz...please...” Hana berkata separuh memujuk.
Spontan Hariz menjeling tajam ke arahnya. Kening Hana terangkat sebelah sebelum senyum penuh bermakna terukir di bibir.

***

“Nah....” Hana menghulurkan air kotak berperisa coklat ke arah Hariz. Lelaki itu yang sedang mengelamun entah tentang apa, menoleh ke sebelah.
“Ambiklah...”
Hariz melepaskan keluhan sebelum air kotak itu diambil dari tangan Hana. Senyum lebar terukir di bibir gadis itu.
“Ni untuk awak...” Hana menghulurkan bekas plastik berisi sandwich telur ke arah Hariz. Lelaki itu hanya memandang ke arah sandwich tersebut.
“Kenapa? Tak suka ke? Kalau macam tu kita tukar. Awak ambik yang saya punya. Awak makan tuna tak?”
Hariz memandang ke arah Hana. Bibir digerakkan seolah-olah mahu berkata sesuatu namun entah kenapa rasa tak terdaya nak berkata apa-apa.
“Hariz, awak okey ke ni?” Hana memetik jari di hadapan lelaki itu membuatkan Hariz tersedar. Sandwich telur di tangan gadis itu diambil, lebih kepada mahu mendiamkan gadis itu.
“Makanlah. Apa tengok je. Ke nak saya suapkan...” Hana berkata sambil mengangkat kening.
Hariz menjeling lagi sebelum bekas plastik lutsinar itu dibuka. Sepotong sandwich dibawa keluar sebelum disua ke mulut.
Hana hanya memandang ke arah Hariz dengan mata tak berkelip. Comel gila tengok mamat ni makan. Heeeee!
“A..awak tengok ap..apa?Ta..tadi kata la..lapar..”
Hana tersedar dari lamunan. Spontan dia tunduk merenung sandwich di tangan. Muka dah terasa kemerahan. Perlahan-lahan dia menyuap sandwich ke mulut sendiri sambil kepala ligat berfikir. Dia tak tahu sangat pasal si Hariz ni. Perlu ke dia tanya asal usul lelaki itu? Mahukah lelaki itu menceritakan semua itu padanya?
“Awak, saya tanya sikit boleh?”
Hariz tidak menjawab.
“Hmm, awak...dah ada girlfriend ke?”
Hampir tersedak lelaki itu dengan air kotak yang baru sahaja nak mencecah rengkung itu.
“Err, sorry...” Hana menghulurkan tisu ke arah lelaki itu. Hariz mengelap bibir dengan belakang tangan sambil mata tajam merenung ke arah gadis itu. Tisu yang terhulur itu diambil sebelum dia mengesat tangan yang dah melekit dengan air manis itu.
“Awak nak ke mana? Sorrylah kalau awak marah. Saya cuma tanya je. Kalau awak tak nak jawab, tak payahlah nak jawab...” Hana mendongak ketika melihat Hariz sudah mula berdiri dan melangkah mahu meninggalkan tempat itu.
Hana kelam kabut mengemas beg kertas dan sampah sebelum dia bangun dan mengejar Hariz yang sudah laju ke depan.
“Awak, tunggulah...” Hana berjalan laju cuba menyaingi lelaki itu. Dalam hati mula mengutuk memarahi diri sendiri.
“Yang gatal sangat mulut nak tanya soalan macam tu kenapa? Tengok kan mamat tu dah merajuk...” Hana memukul mulut sendiri ketika langkah kaki dilajukan untuk mengejar lelaki itu.
“Hariz....” Hana menarik lengan baju lelaki itu.
Hariz menoleh.
I’m sorry.” Hana buat muka sedih. Hariz mengerutkan dahi. Dia menjeling sekeliling. Ada riak tidak selesa di wajah lelaki itu apabila ada mata yang memandang ke arah mereka.
Hana yang menyedari akan reaksi Hariz itu spontan melepaskan tangan.
Sorry...”Hana mengerakkan bibir meminta maaf. Hariz tidak memberikan sebarang reaksi. Dia kembali melangkah.
“Awak, marah saya ke?” Hana bertanya ketika mereka sama-sama beriringan menuju entah ke mana.
“Hariz...” Hana membuat muka ketika muncul di hadapan Hariz secara tiba-tiba membuatkan dahi lelaki itu berkerut.
“Saya minta maaf kalau pertanyaan saya tadi tu buat awak tersinggung. Tapi tak kanlah besar sangat kesalahan saya sampai awak nak marah saya macam ni?”
Hariz merenung wajah gadis itu sebelum menolak tubuh gadis itu ke tepi.
Hana memandang ke arah Hariz dengan raut wajah tidak percaya. Sampai hati dia!
“Har...”
Hariz segera menunjuk ke arah jamnya. Terkebil-kebil mata Hana ketika memandang ke arah jam di tangan lelaki itu. Jam fesyen lama. Apa motif Hariz nak tunjuk jam dia tu.
“11.30. Kelas...”
Ohh! Hana baru mengerti. Rupanya mamat ni kalut nak ke kelas. Kenapa tak cakap awal-awal. Dia sikit punya risau kot mamat ni kecik hati ke apa. Alih-alih sibuk nak ke kelas rupanya.
Hana terdiam buat seketika. Tiba-tiba idea bijak menerpa dalam kotak fikirannya.
“Sekarang kelas apa?” Hana bertanya. Hariz tidak mengendahkan pertanyaan gadis itu. Hana mencebik namun kaki turut sama melangkah mengekori lelaki tersebut.
Hariz berhenti melangkah setibanya di pintu masuk dewan kuliah itu.
Kening Hana terangkat sebelah.
“A..awak nak a..apa?”
Hana membuat muka. Gaya tanya tu macam nak cari gaduh je. Tanya elok-elok tak boleh ke?
“Saya nak ikut awak masuk kuliah, boleh?”
Bulat mata Hariz ketika mendengar kata-kata gadis itu.
“Tak boleh!”
“Kenapa pulak tak boleh? Kuliah ni awak yang punya ke?” tanya Hana tidak puas hati. Hariz merenungnya tajam namun Hana tegar menentang pandangan lelaki itu.
Don’t...” Hariz memberi amaran sebelum lelaki itu melangkah masuk ke dalam dewan kuliah. Hana mengetap bibir kegeraman. Dengan rasa sakit hati, dia melangkah masuk juga ke dalam dewan tersebut.
Hana memandang ke bawah, mencari-cari kelibat Hariz namun tidak kelihatan. Para pelajar semua kecik-kecik macam semut je kalau dilihat dari atas.
Degum!
Hana terkejut apabila telinga terdengar bunyi pintu ditutup. Alamak! Pensyarah dah masuk. Kelam kabut Hana mencari tempat duduk. Nak keluar sekarang macam dah terlambat. Mahu tidak mahu terpaksalah dia duduk di sebelah seorang gadis berbangsa cina yang dia tidak kenal. Dia hanya mampu melemparkan senyuman tawar. Tulah, lain kali buat sesuatu tu tak nak fikir. Kan dah susah!
“Assalamualaikum, selamat pagi..hari ni..”
Hana memanjangkan leher memandang ke bawah mencari-cari kelibat Hariz. Mana pulak mamat ni?  Hana tersenyum lagi ke arah jiran sebelah sambil mata melilau ke sekeliling.
Hana menggigit bibir. Dia menjeling ke arah sebelah. Si gadis cina itu sudah mengeluarkan sketch booknya lalu diletakkan di atas meja. Hana menjeling sekeliling. Rata-rata semua pelajar sudah mula mengeluarkan sketch book masing-masing. Hana sudah mula menggelabah. Dia menyelongkar beg tangannya. Alamak! Macam mana ni? Perlahan-lahan dia mengeluarkan buku nota kecil yang dia selalu guna untuk buat nota poket subjek kimianya.
Gadis cina itu melemparkan senyuman ketika memandang ke arah Hana yang kelihatan kalut itu. Sekeping kertas putih dikoyak dari buku sketchnya sebelum dihulurkan ke arah Hana. Hana tercengang buat seketika namun mengambil huluran tersebut dengan raut wajah berterima kasih. Thank God!
Hana menjeling ke bawah lagi sebelum mata tertumpu ke arah satu sudut. Kecik besar kecik besar je dia melihat ke arah Hariz yang leka melakarkan sesuatu atas kertas lukisannya. Sesekali Hana menjeling ke arah pensyarah yang sedang mundar mandir di hadapan kelas sambil sesekali dia bercakap sesuatu dengan pelajar di hadapan sekali. Dia akan selamat selagi pensyarah tu tak naik ke atas ni. Hana kembali menumpukan perhatian pada Hariz. Agak sakit hati kerana dia terpaksa membesar dan mengecilkan mata untuk melihat lelaki itu. Duduk jauh beribu batu. Huh!
“Buat shading dekat sini sikit...”
Tumpuan Hana terganggu apabila telinga menangkap suara seseorang tidak jauh darinya itu. Lantas Hana mengalihkan pandangan. Alamak! Habislah dia. Pensyarah rambut putih tu dah naik sini pulak. Hana mula menggelabah. Dia memandang ke arah jiran sebelah. Si gadis sudah hampir separuh jalan melukis labu sayong. Walaupun hati tengah cuak namun dia tak mampu nak menafikan yang sememangnya gadis cina itu sangat berbakat. Macam Hariz jugak. Lukisan gadis itu nampak hidup.
Hana kembali ke dunia nyata apabila telinga menangkap bunyi tapak kasut menghampirinya. Air liur ditelan perlahan. Habislah dia. Hana kembali memandang kertas lukisan di tangan yang masih kosong. Apa dia nak lukis ni? Lagi pun, dia mana pandai melukis!
Still can’t find any subject?”
Tubuh Hana terasa keras kejung apabila telinga menangkap suara tersebut betul-betul di sebelah telinganya. Erk! Habislah kau kali ni Hana. Balik bungkus diri masuk dalam almarilah malam ni.
“Err..errr...”
What do you like?”
“Hah? What do I like?” Hana bertanya kalut. Pensyarah separuh umur itu tersenyum membuatkan Hana agak lega.
“Awak suka apa? Cuba imagine apa yang awak suka dalam fikiran awak dan kemudian terjemahkan dalam kertas lukisan tu...”
Spontan Hana menjeling ke arah Hariz yang masih khusyuk di bawah sana.
Si pensyarah turut sama menjeling ke bawah sebelum senyum terukir di bibir.
“You are not from my class, right?”
Hana menggigit bibir. Alamak! Macam mana prof ni boleh tahu? Perlahan-lahan, Hana menggeleng kepala.
“You can’t draw, right?”
Adehhh! Sekali lagi dia menggeleng. Habislah dia kali ni. Hana memejamkan mata menantikan sebarang kemungkinan yang bakal dilakukan oleh pensyarah tersebut.
Well, I think he is lucky...” Pensyarah itu berkata sambil tersenyum penuh makna sebelum dia berlalu dari situ meninggalkan Hana yang tercengang di situ.
“Okey, kita berhenti di sini...”
Hana menarik nafas lega apabila kelas selama dua jam itu tamat akhirnya. Rasa macam cacing kepanasan je berada di dalam dewan kuliah tersebut dengan masing-masing sibuk menghadap skatch book sementara dia pula sibuk memanjangkan leher memandang ke bawah. Ceh, mamat tu sikit pun tak pandang ke kiri kanan.
Hana hanya membiarkan semua pelajar berpusu-pusu keluar dari dewan tersebut dengan mata masih memandang ke bawah, memerhatikan gerak geri Hariz dengan teliti. Bimbang lelaki itu lesap macam tu je.
Hampir sepuluh minit dia menunggu. Nampaknya Hariz lebih suka membiarkan pelajar lain keluar dulu sambil sesekali pensel 2B berlari laju di atas kertas lukisan tersebut. Hana hanya memerhatikan Hariz dari atas. Rambut lelaki itu terjuntai di tepi dahinya membuatkan lelaki itu kelihatan sangat misteri.
Hariz memandang sekeliling dan mula mengemas peralatan melukisnya apabila mendapati dewan kuliah semakin kosong. Setelah semua perkakas dimasukkan ke dalam beg, Hariz bangun dan mula berjalan ke arah pintu sebelum kaki berhenti melangkah.
Hana berdiri di muka pintu sambil memeluk tubuh. Ada riak tidak puas hati di wajah gadis itu namun dia tidak peduli. Kaki kembali melangkah menuju ke pintu dewan.
Hana menghulurkan tangan seolah-olah mahu menghalang lelaki itu dari keluar melepasi pintu dewan. Hariz merenung tajam ke arah Hana.
“Sampai hati awak tak tunggu saya. Nasib baik pensyarah awak tu sporting. Kalau tak, habis saya, tahu?”
Hariz masih merenung ke arah Hana namun lelaki itu tidak memberikan sebarang reaksi. Tangan gadis itu diangkat sebelum dia keluar dari dewan tersebut.
Hana menggigit bibir. Sukar untuk dia percaya yang Hariz boleh tidak menghiraukan dia macam tu je. Helo? Ini Hana Hadiya okey? Girl paling hot dekat Fakulti Sains dan teknologi, tahu?
“Hariz!” Hana memanggil lelaki itu sambil berlari-lari anak namun lelaki itu tidak mengendahkan panggilannya. Memang hati batu betul. Huh!
“Hariz, tunggulah saya. Awak tahu tak dah dua jam saya tunggu awak dalam dewan kuliah tu, takkan awak tak boleh nak tunggu saya kejap...”
Hariz masih tidak memberikan reaksi.
“Hariz...” Hana menarik lengan baju lelaki itu membuatkan lelaki itu berhenti melangkah.
“Awak nak pergi mana laju-laju ni?” Tanya Hana masih lagi enggan melepaskan lengan baju lelaki itu.
Hariz merenung tangan Hana yang sedang memegang lengan bajunya itu.
“Lepas...”
“Tak nak...” Hana menjawab degil. Hariz merenung tajam ke arahnya namun Hana tegar dengan keputusannya. Nak jadi apa pun jadilah.
“Hana...” Hariz menggumam perlahan namun penuh amaran.
Senyum hampir terukir di bibir Hana apabila mendengar lelaki itu menyebut namanya. Rasanya inilah kali pertama Hariz menyebut namanya itu.
“Saya suka awak sebut nama saya. Ingatkan awak dah lupa nama saya...” Hana berkata sambil tersenyum.
Hariz tunduk merenung lantai apabila mendengar kata-kata Hana itu. Muka dah terasa nak berubah apabila ada beberapa orang pelajar yang memandang ke arah mereka ketika itu.
Hana masih lagi tersenyum apabila melihat perubahan pada wajah lelaki itu. Tak sangka betul ada lagi lelaki jenis pemalu macam ni. Comel!
Hariz menarik nafas panjang. Tangan Hana dipegang dan ditepis perlahan sehingga menyebabkan pegangan tangan Hana pada lengan bajunya terlepas.
Hana tercengang buat seketika apabila Hariz berlalu dari situ tanpa menoleh ke arahnya lagi. Dengan rasa marah yang mula nak menyerang dalam diri, Hana melangkah juga mengekori lelaki itu.
“Awak nak ke mana pulak tu? Jom pergi makan. Saya laparlah...” Hana berkata ketika dia berjaya menyaingi lelaki itu.
Hariz berhenti melangkah. Dia menoleh ke arah Hana di sebelah.
Hana mengangkat kening.
“A..awak tak ada ke..kelas ke?”
“Ada..”
“Pu..pukul be..berapa?”
Spontan Hana menjeling jam di tangan. Bulat matanya ketika merenung jam di tangan. OMG! Dia dah lewat setengah jam! Habislah dia. Sudahlah esok ada ujian. Pasti hari ni pensyarah akan bagi tip-tip untuk ujian esok.
“Sekarang.” Hana kelam kabut menjawab sebelum berlalu dari situ namun dia berhenti melangkah.
“Kelas awak habis pukul berapa?” Tanya Hana.
Hariz terdiam.
“Cepatlah, kelas awak habis pukul berapa?” Hana bertanya tergesa-gesa.
Hariz masih mendiamkan diri. Menimbang tara sama ada mahu menjawab soalan tersebut atau tidak dan apa implikasinya terhadap keputusannya kelak.
Hana merengus perlahan sebelum kembali berjalan ke arah lelaki itu.
“Bagi timetable awak...”
Kening Hariz terangkat sebelah.
“Nak bu..buat apa?” Hariz bertanya.
“Bagi jelah...”
Hariz membuka beg sandangnya sebelum file berwarna hitam dikeluarkan. Sekeping kertas dihulurkan oleh lelaki itu.
Hana mencapai kertas tersebut sebelum mata laju merenung apa yang tertulis di atas kertas itu. Hmmm, hari ni dia habis pukul enam petang. Apa pasal lama sangat kelas ni?Sampai empat jam?
“Studio 1 kat mana?”
“Hah?”
“Studio 1 kat mana? Ah tak apalah. Pandai-pandailah saya cari nanti. Awak ada copy timetable ni?”
Hariz menggeleng kehairanan.
Hana mengeluh perlahan. Dia berfikir sejenak sebelum membuka beg tangan. Ipad mini dikeluarkan dari beg tangan sebelum menu kamera di cari.
Snap!
“Nah...” Kertas yang mengandungi jadual kuliah dikembalikan ke arah lelaki itu.
“Kalau ada perubahan jadual kuliah, jangan lupa bagi tahu saya ya. Jumpa nanti. Belajar rajin-rajin tau...” Hana berkata sambil tersenyum sebelum bergegas meninggalkan tempat itu.
Hariz hanya tercengang berdiri di situ sambil tangan memegang kertas jadual kuliahnya itu. Mata masih memandang ke arah tubuh gadis itu yang semakin hilang dari pandangan.
“Hariz, what have you done to her?”
 BERSAMBUNG...