RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Sunday, July 21, 2013

Kerana Dia suamiku dah masuk cetakan ke -3!!

Assalamualaikum,
selamat pagi ahad. alhamdulillah semalam baru sampai dari kl. 1st time kena jadi driver penuh. walaupun berdebar bila nampak signboard 'karak' sebab takut gila dekat laluan itu, tapi alhamdullilah semuanya selamat. thanks to ayah sebab jadi guide cara nak kawal pemanduan di tempat itu. 
just nak bagi tahu, novel KERANA DIA SUAMIKU dah masuk cetakan ketiga tahun ini. alhamdulillah syukur syukur syukur. rezeki ramadhan. tak sangka boleh terjual banyak macam tu sekali. sebab kalau ke kedai buku mana-mana memang susah nak jumpa.huhuhuh. thanks kepada yang sudi beli dan baca. kalau ada apa-apa kekurangan, minta maaf ya. saya budak baru belajar. heee.


Monday, July 15, 2013

Tukar tajuk SAJCL

Assalamaualaikum, kawan-kawan, saya nak minta pendapat. siapa boleh fikirkan tajuk yang sesuai untuk menggantikan mss SEANDAINYA AKU JATUH CINTA LAGI? saya bab-bab memikir tajuk ni memang fail betul. so ada cadangan? heeee.


Saturday, July 13, 2013

Lagu Nasyid vs Avril lavigne

Assalamaualikum, sejak puasa ni aku cuba untuk mengubah selera halwa telinga. yelah, takkan puasa2 nak bantai dengar avril je 24/7 kan. kalau buat kerja telinga mesti tersumbat dengan headphone. sebab lebih khusuk dan kurang gangguan. maklumlah..kat pejabat tu kekadang....errrr...ada pencemaran bunyi. heee. so aku pun ubahlah theme lagu lak. pilihlah nasyid  so aku download banyak jugak lagu nasyid lama-lama. lagu nasyid yang banyak2 dulu dalam hard disk kan. so adalah 3 4 lagu nasyid yang aku suka. salah satu nya yang kat bawah ni. sepanjang hari aku repeat dua lagu ni je. bila dengar lagu ni, memang akan ingat wafiy. hahahaha. ada kaitan? :P






Bab 10 : Andy Hilton VS Mr. MPP




“HAH? Kenapa saya?” Andriana bertanya hampir tidak percaya. Kak Wati yang sedang berdiri di hadapannya itu ditenung dalam-dalam. kak Wati, ketua blok A kolej kediaman puteri itu turut sama merenungnya.
“Sebab akak rasa Andy yang paling sesuai untuk tugas ni...”
Andriana mengeleng perlahan. Gila. dia pulak yang nak kena handle aktiviti minggu kebudayaan dan seni warisan tu. ngeee. Ni memang betul-betul mimpi ngeri. Kalau setakat untuk kolej kediaman je tak apalah jugak. Tapi ni untuk universiti. Gila! memang kerja gila ni!
“Tapi kak Wati, saya mana reti nak handle benda ni semua. Kak Wati pun tahu kan, saya lagu Negaraku dengan Rukun Negara pun tak habis hafal lagi...” Andriana mengumam perlahan. Kepala dah rasa berserabut tahap petala kelapan.
Kak Wati hanya tersenyum.
“Ala Andy ni, nanti akak tolonglah mana-mana yang patut. Lagi pun bukan Andy sorang je yang akan buat semua ni. Kita akan ada commitee untuk handle aktiviti ni. So jangan risau okey?”
“Tapi kenapa saya? kenapa bukan orang lain?”
“Sebab Andy kan ambil art. Akak ada nampak artwork Andy dekat pusat aktiviti pelajar tu. gambar ‘Palace of My Heart’ tu Andy punya kan?”
Andriana tidak menjawab. serta merta terbayang lukisan cat air gambar pemandangan di London itu dalam kotak fikirannya. Assignment untuk kelas Art bulan lepas. Prof. Fatimah gantung dekat sudut Student’s Project of Art. Hmm, aci tak kalau nak salahkan Prof Fatimah sebab pergi gantung lukisan tu dekat situ sampai dia pulak tak pasal-pasal kena seret nak handle aktiviti minggu kebudayaan dan seni warisan tu?
“Bolehlah Andy, please...” Kak Wati dah buat muka comel. andriana mengetap bibir. haila Kak Wati, janganlah buat muka macam tu.
“Siapa lagi yang join commitee ni?”
“Hmm..adalah few students. Semua budak sem satu. Nanti bila Andy dah setuju, kita decide buat meeting dengan commitee lepas tu baru proceed dengan meeting with the MPP’s pulak?”
“Wait a minutes. MPP? MPP pun terlibat sama ke?” Andriana bertanya tidak percaya.
“A’ahlah. Ni aktiviti bawah MPP jugak. Mereka hanya pantau tapi kita yang akan uruskan.”
Andriana mengetap bibir. oooo, jadi ni mesti mamat tu punya kerja. Saja nak mengenakan aku lah tu. balas dendam agaknya sebab malam tu kena hambat tidur atas sofa. Tak guna! Ni mesti dia pun bersekongkol dengan Lia nak mengenakan aku. arghhh!
“Andy? Kenapa? Ada masalah ke?”
“Hah? Tak ada. tak ada masalah. Nanti akak cakap dengan budak-budak MPP, semuanya okey. perfect!” Andriana menjawab cuba mempamerkan senyuman semanis mungkin. namun dalam hati dah terasa membara. Wafiy! Awak memang nak kena. Awak tunggu jelah nanti. Masa tu baru awak tahu langit tu tinggi ke rendah. Huh!

                                                                        ***

“Andy, aku tahulah yang kita orang ni room mates kau. Tapi..takkan dengan kita orang sekali kena heret jadi committee?” Joey bertanya tidak puas hati. Andriana  tidak menjawab. kepala tengah pening dengan segala macam benda yang dia perlu uruskan. Hari pertama meeting dengan commitee. Ahli yang lain tak sampai lagi.
“Dah kata kawan baik sehidup semati. Masa nilah nak prove nya..” Andriana menjawab perlahan. Mata masih lagi tidak dialihkan dari kertas kerja yang telah diberikan oleh Kak Wati selaku penasihat wakil MPP siang tadi. Gila! banyak benda nak kena buat kut.
“Tang mati tu jangan sebut...” Mimi bersuara setelah lama mendiamkan diri.
“What so ever. So, korang tak nak tolonglah ni?” Andriana akhirnya mengangkat kepala. Joey, Mimi dan Sherry saling terdiam.
“Hmm?” Andriana mengangkat kening.
“Kitorang bukan tak nak tolong, tapi Andy, berat kot tanggung jawab ni. Kitorang mana reti nak berseni bagai ni. Kau lainlah. Dah memang born to be an artist...”
“Banyaklah kau punya artis. Apa ingat aku nak jadi penyanyi ke?”
“Okey apa. lagi pun kau cukup pakej apa. rupa ada, bakat ada. tinggal nak pergi audition je...”
Andriana memutarkan bebola matanya ke atas.
“Dah. Tak payah nak puji melambung sangat. Aku tak makan dek pujian tu semua. So, aku tanya sekali lagi, kau orang nak tolong ke tak ni? Aku tak paksa..tapi aku nak korang tau, aku memang betul-betul tak mampu nak buat semua ni sorang-sorang. Tambah-tambah dengan committee yang sorang pun aku tak kenal...”
“Kak Wati kan ada?”
“Kak Wati penasihat je. dia tak involve diretly dengan aktiviti ni. Dia tu sebagai link antara committe dengan MPP je...” Andriana menjawab. sebut pasal MPP terus terbayang muka mamat skema tu. huh!
Joey, Mimi dan Sherry saling berpandangan.
“Okeylah kalau macam tu. tapi terus terang aku cakap. Aku buat seni. Kalau ada benda yang tak kena, jangan nak salahkan aku okey...” Joey mengangkat tangan.
“Me too.” Mimi menjawab.
“Me three...” Sherry pula menyambung. Spontan bilik mesyuarat sementara itu meriah dengan gelak ketawa mereka berempat.

                                                                        ***

‘MEETING with MPP at 4.30 pm- venue = MPP’s room.’
Andriana menyimpan kembali telefon bimbit ke dalam beg tangannya. Dia menjeling jan di tangan. ada dua jam lagi sebelum mesyuarat dengan MPP. Tiba-tiba kepala rasa berserabut entah tak tahu punca. Apa hal aku rasa macam cuak semacam je ni? Takkan sebab takut nak present depan budak-budak MPP tu? tak lojik. Bukan ke tiap minggu aku dok present art work aku masa kelas Art? Setakat present depan bebudak MPP ni apalah sangat kan? Ke sebab...Dia? andriana mengeleng laju. Gila. apa kes aku nak cuak dengan dia pulak? Dia tu siapa? Dia suami kau Andy. Suara yang entah datangnya dari mana itu menjawab. shesshh! Cut the crap. Gila. memang gila. arghhhh!
“Andy?”
Spontan Andriana menoleh. mimi mengangkat kening.
“Apa hal ni? Kusut je aku tengok?”
“Kusut? Apa yang kusut? Rambut aku?” Spontan Andriana menyambar cermin dalam beg make upnya. Dia meneliti rambut yang di dandan ekor kuda. Hmm, okey je tak ada yang kusut pun.
“Bukan rambut kau lah. aku tengok kau ni macam serba tak kena je. macam anak kucing hilang anak. Kenapa?”
Andriana kembali menyimpan cermin di dalam beg make upnya.
“Petang nanti ada meeting dengan MPP...”
“Hmmm, patutlah. Kau risau Lia eh?”
Andriana yang sedang tunduk mencari entah apa di dalam beg tangannya segera mengangkat kepala. Lia? Aduss. Macam mana dia boleh tak ingat pasal Lia. Lia mesti ada sebab Lia kan setiausaha MPP merangkap setiausaha mamat skema tu? adusss. Masalah betul.
“Haaa, aku dah agak dah. Sebut nama Lia terus senyap sunyi. Dasyat juga penangan kakak sorang tu ye. Sampai terbisu terus kau dibuatnya bila dengar nama dia...” Mimi tersengih. Andriana memutarkan bebola matanya ke atas. Dia kembali tunduk.
“Kau nak cuak apa. kau kan datang sana sebab nak bentang pasal aktiviti yang kita dah bincang tu. bukan datang sana nak cari gaduh...”
“Tell her not me..” Perlahan Andriana menguman.
“Apa dia?”
Andriana mengangkat kepala.
“Nothing. Hah, dah jumpa pun...” MP3 dikeluarkan dari dalam beg tangan. mimi mengeleng. tak boleh berengang langsung.
“Kau ni Andy, tak boleh berengang langsung. Asyik sumbat telinga tu 24 jam je. sampai orang pun ingat kau ni pakai hearing aid tau?”
“Nak kata aku pekak badak lah tu...”
Mimi ketawa terkekeh.
“Mi, aku takutlah....” Earphone di sumbat di telinga kiri. Seketika kemudian, lagu Avril Lavigne - How You Remind Me berlagu perlahan di telinga.
“Hmmm, nak aku teman ke?”
“Betul? Kau nak teman? Kau tak ada kelas ke?”
“Meeting pukul berapa?”
“4.30...”
“On..kelas aku dah habis...”
“Ni yang buat aku sayang dekat kau..”
“Tak payah cakap aku dah tahu...” Mimi menjulingkan biji mata sebelum ketawa.

                                                                        ***

“Bosanlah....” Joey mencampak pen yang sebentar tadi digunakan untuk membuat latihan. Andriana yang telinganya tersumbat di meja sebelah, tidak ambil pusing.
“Wei, korang. Dengar tak ni? Aku dah bosan tahap langit ke tujuh dah ni..” Joey bangun dari kerusi. Dia mengeliat sambil membetul-betulkan urat pinggang yang dah terasa bersimpul mati itu.
“Dah tu kau nak kitorang buat apa?” Mimi bertanya namun pandangan masih tidak dialihkan dari skrin komputer.
“Hmm, jom lepak luar...”
“Luar?  Mana?” Sherry pula bertanya.
“Luarlah. Aku teringin nak makan burger ninja dekat hujung jalan tu lah...”
Mimi menoleh ke belakang.
“Kau dah gila? kau sedar tak sekarang ni dah pukul berapa? Kalau nak rasa kena hambat dengan guard, buatlah..” Mimi menjawab. joey membuat muka.
Andriana yang tenggelam dengan Things I'll Never Say yang berdentum di telingannya itu tidak ambil pusing. Dalam kepala pun sibuk fikir benda lain. Memang rasa mimpi ngeri je petang tadi kena present proposal depan barisan MPP. Nasib baiklah dia tak buat benda yang memalukan diri sendiri. kalau tak, jam tu jugak dia lari balik terjun tasik. Pak cik skema merangkap pengerusi MPP tu pun aci syok je dengar masa dia present. Entah betul ke idok pak cik tu dengar. Entah-entah pak cik tu tengah syok usha aku yang cantik jelita macam Paris Hilton ni. Haha. Andriana gelak sendiri. tapi so far semuanya okey je. mujur ada kak Wati sebagai pembakar semangat dan tolong back up mana-mana yang patut. Lia pulak senyap bisu terus tak pandang muka masa dia tengah present kat depan tu. hmmm, marah lagi lah tu. gila betul. Aku yang tak bersalah ni pun jadi mangsa keadaan. Dah nasib. Nak buat macam mana. Nasib baik dia pun profesional. Kalau tak, kat situ jugak aku mati kena rejam dengan pen yang dia pegang buat catat minit mesyuarat masa tu.
“Andy!”
“Huh?” Spontan Andriana mengangkat kepala. Earphone sebelah ditarik keluar dari telinga.
“Apanya?”
“Kau ni lah. memang pekak badak betul..” Mimi menjulingkan biji mata. andriana mengangkat kening. Apa kes semua muka macam jeruk mempelam ni?
“Apanya?” Andriana mengaru leher yang tidak gatal.
“Joey tu dah mula nak buat perangai...”
Andriana memandang ke arah Joey yang sedang duduk di hujung katil.
“Apa kes?”
“Jom fly...” Joey tersengih tanpa rasa bersalah. Andriana membulatkan mata namun, idea nakal serta merta menerjah dalam kepalanya.
“Pergi mana?”
“Andy!” Mimi menegur namun Joey dah gelak bagai nak gila.

                                                                        ***

“Kalau kita kantoi kena tangkap dengan pak guard, memang sampai habis belajar aku takkan maafkan korang berdua...” Mimi merungut perlahan ketika mereka berempat terhendap-hendap di sebalik dinding menghadap pondok pengawal.
“Shhhh. Kau boleh diam sikit tak? Dah kau tak nak ikut, tinggal je lah kat bilik..” Joey mengumam perlahan. Mata masih lagi mengintai ke arah pndok pengawal itu. Ada satu..dua..tiga.
“Line clear tak?” Andriana bertanya sambil berbisik.
“Pak Hitam tak adalah. Malam ni dia bertugas kan?” Joey menjawab.
“Hmm, kalau ikutkan jadual yang tertampal dekat pondok pengawal tu. ye dah.. kau rasa Pak Hitam pergi round ke?” Tanya Sherry turut sama memanjangkan leher mengintai ke arah pondok guard yang terang berlampukan lampu kalimantang itu.
“Hmmm, pukul berapa sekarang?” Andriana bertanya. Terlupa pula nak pakai jam tadi. Telefon bimbit pun pakai tinggal je dekat bilik.
“Dua pagi. Kau rasa dia round blok budak lelaki ke?” Tanya Mimi agak risau. memang kerja gila namanya ini. Tapi dia tak sanggup pulak nak biarkan tiga orang room mate terchenta ni buat kerja nakal sorang-sorang. Mahu tak mahu terpaksalah dia ikut sekali.
“Entah, pak Hitam tu bukan boleh jangka. Ikut suka dia je nak round mana dulu. yang kau ni pun satu, Joey. Kenapalah kau pilih malam ni nak mengidam burger ninja pun. Kau bukan tak kenal Pak Hitam tu. mata dia ada laser night version tau...” Andriana menjawab perlahan. Mata masih lagi mengawasi keadaan sekeliling. Suasana kolej sudah senyi sepi. Kalau ada pun nunnnnn di hujung sana belah cafe. Tu pun ada berapa kerat je pelajar yang tengah online.
“Harulah kau ni Andy. Buat seram je...” Sherry menyampuk.
“Betul apa. pak Hitam tu bukan ke bekas komador. Dia tu bukan takat ada night version boleh nampak apa yang orang tak nampak waktu malam, tapi hidung dia pon sensitif tahu, kau ada dengar cerita tak dua minggu lepas pak Hitam kata dia ada bau kemenyan...”
“Cut the craplah Andy. Aku lempang laju-laju baru tahu..” Mimi mengumam marah. Gila. ada ke patut nak bukak cerita tu waktu-waktu sekarang ni?  Andriana hanya tersengih.
“Sorry. My bad.”
“Dahlah. Dari dengar kau orang membebel, alamat mati kebulurlah aku. Jom gerak..” Joey berbisik sebelum dia berjalan perlahan-lahan keluar dari bangunan blok A menuju ke laluan masuk blok B di sebelah. Kalau nak fly, memang kena pergi bangunna Blok C sebab Blog C blok paling hujung. Lagi pun dekat situ ada longkang besar yang tembus terus keluar jalan besar. Kira selamatlah sikit dari pada guna laluan berpagar Blok D dekat dengan asrama lelaki sebelah sana. Lagi pun memang nak bunuh dirilah kalau malam-malam buta nak pecah masuk asrama lelaki. Silap-silap hari bulan terserempak dengan mamat skema pengerusi MPP tu. memang mati tak sempat bertaubat dekat situ.
“Ready?” Joey menoleh apabila dirasakan yang keadaan selamat untuk membuat pecutan 100km/jam. Tiga kepala mengangguk tanda bersedia.
“Gerak...” Joey membuat isyarat sebelum mereka berlari-lari anak menuju ke blok B.
“Hey, buat apa kat sini? Tak tidur lagi?”
Spontan mereka berempat menoleh. rasa macam nak melompat apabila melihat kak Wati berdiri terpacak di hadapan mereka. Andriana dah mengelabah. Matilah.
“Errr, kitorang ada group discusion tadi. Baru habis. Nak baliklah ni...” Joey cepat-cepat mereka alasan. Andriana menarik nafas lega. begitu juga dengan Sherry dan Mimi.
“Group discusion? All of you? akak ingat korang tak sama course kan?” Kak Wati dah tayang muka curiga. Andriana telan air liur. Alamak, nak kelentong apa ni?
“Errr, kitorang baru lepas discuss tentang aktiviti minggu kebudayaan tulah...” Mimi menjawab. semua tertumpu ke arah Mimi yang tegar menayang muka tak bersalahnya itu. Andriana cuba menahan ketawa. Boleh tahan minah ni kalau bab berlakon. Elok aku ambik dia je jadi bahan art work aku untuk kelas Art and Perfomance nanti.
“Ohh, kenapa akak tak tahu ada meeting?”
“Ala kak, kitorang malas nak susahkan akak. Akak kan sibuk dengan final project lagi. dengan itu ini lagi. nanti bila dah siap, kitorang tinggal hulur report je...” Sherry menjawab dengan yakin. Masing-masing seperti telah mendapat semangat semula. Nak buat jahat ni bukan senang. Heh.
“Hmmm, tak apalah kalau macam tu. pergilah balik bilik. Jangan merayap ke tempat lain sudahlah. Kena tangkap dengan Pak Hitam alamat tak menengok dunialah jawabnya..” Kak Wati menjawab sambil tersengih. Mereka berempat saling bertukar pandangan. Masing-masing dah telan air liur.
“Akak naik dulu. hati-hati kalau jalan dekat pokok besar tu. ada orang kata bulan lepas ada benda...”
“Kak Wati!” Mimi menegur sambil membuat muka. Kak Wati ketawa sebelum menghilang menuju ke biliknya di tingkat dua. setelah kak Wati hilang dari pandangan, masing-masing menarik nafas lega.
“Kita ada dua pilihan. Patah balik or...”
“Teruskan...” Andriana segera berjalan menuju ke laluan berbatu menuju ke blok C. Sherry memandang ke arah Mimi dan Joey namun dua orang sahabatnya itu hanya mengangkat bahu sebelum mereka bertiga berjalan mengekori Andriana yang sudah maju beberapa langkah ke hadapan.
“Andy, are you sure? Aku rasa macam tak sedap hatilah...” Sherry berbisik di sebelah Andriana.
“Shhh. Sini...” dia menarik tangan Sherry ketika mata menangkap suluhan cahaya datangnya dari lampu picit entah milik siapa. Barangkali Pak Hitam tengah buat rondaan.
“Andy, jomlah balik. Sumpah aku rasa macam tak sedap hati...” Sherry mengumam lagi. andriana mengintai di sebalik dinding. Dia mendongak ke atas. Suiz lampu koridor tingkat satu ditutup. Serta merta lampu bawah itu menjadi gelap gelita.
“Ngeee. Apsal aku rasa seram gila ni?” terdengar Mimi mengumam perlahan.
“Diamlah. Kau nak kantoi ke?” Joey pula bersuara sebelum mendengar Mimi merengus perlahan.
“Kalau korang semua tak nak kena pancung dengan Pak Hitam, baik diam sekarang...” Andriana memberi amaran dalam berbisik. Mata masih mengawasi kelibat lampu suluh milik Pak Hitam. Dada terasa macam nak pecah dek kerana berdebar bagai nak gila. first time nak fly lah katakan.
“Gerak sekarang. Slow-slow. Pergi ke arah pagar belakang sana. Jangan ikut laluan biasa. Guna laluan bawah tangga. Tempat tu tembus terus ke longkang besar tu..”
“Mana kau tau?” Sherry bertanya pelik.
“Kau ingat kau je stadi pasal kawasan kolej ni?” Andriana menjawab perlahan.
“Cepatlah..!”
Mereka berempat merangkak perlahan-lahan sambil sesekali memanjangkan leher memerhatikan kalau-kalau muncul lagi suluhan lampu picit Pak Hitam.
“Eeeeee. Busuknya...” Mimi menutup hidung ketika mereka sudah sampai di longkang besar tersebut.
“Ala, bukan ada air. cepat turun...” Joey menyingsing kaki seluar sukannya.
“Kau yakin dalam tu tak ada binatang berbahaya? Nampak gelap je. entah-entah jadi tempat sarang ular bertelur.” Mimi menjengukkan kepala ke arah longkang besar yang gelap itu.
“Mulut kau ni memang cabullah. Meh sini telefon kau...” Joey menghulurkan tangan.
“Nak buat apa?” Mimi mengeluarkan telefon dari pket sweaternya.
“Bagi jelah. Banyak bunyi pulak..” Joey mengambil telefon bimbit tersebut. dia menekan butang telefon tersebut sebelum disuluh ke bawah. cahaya yang datangnya dari telefon tersebut menerangi lubang longkang di bawah.
“Rasa macam tak ada apa-apa je...” Sherry turut memanjangkan leher mengintai ke bawah.
“Kau pegang ni..” Joey menghulurkan telefon ke arah Mimi. Dia merendahkan tubuh, bersedia untuk melompat turun ke dalam longkang.
“Jo, hati-hati...” Mimi bersuara agak risau.
“Okey, selamat..” Joey mendongak ke atas memerhatikan tiga orang teman sebiliknya itu.
“Kau dulu...” Sherry memandang ke arah Mimi. Mimi menelan air liur sebelum turut merendahkan tubuh dan melompat masuk ke dalam longkang.
“Kau pulak...” Andriana memandang ke arah Sherry. Sesekali dia mengawasi kawasan sekeliling.
“Andy, cepat...”
Andriana merendahkan tubuh. susah pulak nak melompat turut macam ni dengan pakai selipar jamban. Menyesal tak pakai snikers je.”
“Euuwwwww! Berselut...” Mimi menjerit perlahan ketika kakinya terpijak tanah lembut ketika mereka berempat berjalan perlahan menuju ke lubang yang tembus keluar ke jalan besar.
“Diamlah Mimi. Aku debik belakang kau baru tahu. Andy yang Paris Hilton wannabe pun tak gedik macam kau...” Sherry di belakang mengumam keras.
“Wei, apa hal kait mait dengan aku pulak?” Andriana di belakang sekali bersuara tidak puas hati.
“Kau orang yang dekat belakang tu boleh diam sikit tak? Aku sumbat lumpur ni sorang sikit baru tahu...” Joey di hadapan sekali menoleh ke belakang. Masing-masing mendiamkan diri ketika mereka berjalan tertunduk-tunduk di sepanjang longkang besar itu.
“Huh! Lepas seksa jugak akhirnya...” Joey menepuk dahi yang digigit nyamuk.
“Kau kena ingat, nak balik pun kita kena ikut laluan tu jugak. Apa kau ingat kita keluar ikut longkang, balik ikut pintu depan dengan pak Hitam hampar karpet merah?” Sherry mencebik. Joey tidak menjawab. masing-masing senyap ketika menikmati buger ninja yang mnejadi idaman hati Joey tu.
“Korang rasa, kita bakal kantoi tak nak balik nanti?” Mimi bertanya perlahan ketika membuang sayur pada burgernya itu.
“Sheshhh. Choi. Mulut tu jangan nak cakap benda bukan-bukan time-time tengah nak buat jahat ni. Buatnya mulut kau tu masin terlebih garam, memang kantoi sungguhlah kita nanti..” Joey menjawab sambil mengigit hujung burger ninjanya.
“Tapi, kau perasan tak...” Andriana bersuara perlahan ala-ala mistik. Tiga kepala memandang ke arahnya.
“Apa? kau ada nampak apa-apa ke?” tanya Mimi dah mula risau.
“Kau orang tak perasan ke?”
“Apa?” Tanya Sherry kurang sabar.
“Burger ni lagi sedap bila kita keluar secara haram macam ni berbading kita keluar secara halal kan?” Andriana menjawab selamba sambil menggigit lagi buger ninjanya.
“Kau ni memang...” Joey membaling tisu bekas pembalut burger ninjanya ke arah Andriana. Andriana tergelak kecil. Lawak betul bila tengok muka masing-masing cuak macam nampak hantu.
“Andy...” Joey merenung belakang Andriana dengan cemas.
“Apa?” Tubuh Andriana tegak. Bulu roma dah terasa meremang.
“Wafiy...”
“Hah!!” Spontan Andriana menoleh. dia memandang sekeliling. Mana? Tak ada pun. Namun telinga menangkap gelak ketawa bagai nak gila di depannya. Andriana berpusing kembali.
“Kejilah korang.” Andriana menarik muka ketat. Gila macam nak tercabut jantung aku dibuatnya. Ingat Wafiy betul-betul muncul tadi. Dia lebih rela kantoi dengan Pak Hitam dari kantoi dengan Wafiy. Ngaa!
“Lawak muka kau. Macam nampak hantu je. ala relaks sudah. Sungguh tak lojiklah kalau Wafiy tu nak muncul tiba-tiba kat sini. Melainkan dia pun fly sekali...” Joey tak habis gelak lagi. Andriana tidak menjawab.
“Bagus jugak tu. boleh kita buat geng...” Sherry turut sama menambah. Andriana memutarkan bebola matanya.
“Dah-dah. Jangan nak sebut nama dia malam-malam ni. kang buatnya terkena badi, terus muncul betul-betul baru tahu..” Andriana membaling tisu pembalut burger ke arah tong sampah berdekatan.
“Yelah...yelah...”
“Jom gerak. Dah lewat ni...”
Mereka berempat berjalan kembali ke arah longkang besar tempat mereka keluar tadi.
“Aku nak tanya korang eh, misallah kan ditakdirkan nasib kita tak baik malam ni, kita kantoi. Korang semua prefer kantoi dengan siapa? Wafiy or Pak Hitam?” Joey bertanya.
“Pak Hitam...”
“Wafiy..”
Tiga kepala memandang ke arah Andriana. Andriana mengangkat kening.
“Apa?”
“Kau lebih suka kantoi dengan Pak Hitam? Kau gila ke apa? bunuh diri namanya tu..” Joey bertanya hampir tak percaya. Andriana mengangkat bahu.
“Guys...aku rasa kita tak ada pilihan pun...” Mimi tergamam. Tiga kepala yang lain memandang ke arah Mimi.
“Kau apa hal? Macam nampak hantu je?” Sherry bertanya.
“Ini lagi menakutkan dari hantu. We are dead!” Mimi menunjuk ke arah depan. Spontan tiga kepala memandang ke arah depan. Tiga rahang jatuh serentak. Pak Hitam bercekak pinggang sedang menunggu di tepi longkang dengan gaya santai. Mata beralih pula pada wajah Kak Wati yang berkerut seribu dan...Andriana menggigit bibir. ini memang mimpi ngeri!
P/S: TO BE CONTINUED

Friday, July 12, 2013

Penantian





penantian itu,
suatu penyeksaan..
setuju?
cubalah rasa...

Thursday, July 11, 2013

Bab 9 : Andy Hilton Vs Mr. MPP

 Bab 9

Pandangan dibuang ke luar tingkap. Walaupun suasana agak tenang ketika itu, namun tidak hatinya. Suasana di dalam perpustakaan pada ketika itu agak sunyi. Barangkali ramai pelajar yang masih mengikuti kuliah. Andriana menarik nafas lagi. otak dah rasa tepu dek kerana sepanjang hari asyik mendapa benda yang sama je. walaupun hari ni tak ada kelas, namun dia mengambil keputusan untuk mengulang kaji di perpustakaan je. senang. Tak ramai orang dan dia pun tak perlu nak layan pertanyaan bertubi-tubi si room mate yang tiga orang itu dek kerana dia yang asyik murung je sejak dua menjak ni. Bukan dia tak suka. Dia tahu Joey, Mimi dan Sherry tu semuanya mengambil berat akan dirinya, tapi dia tak bersedia nak bercerita tentang masalah dia sekarang. Biarlah dia telan sendiri. sakit hati hanya dia yang tahu.
“Hei perempuan tak sedar diri!”
Andriana spontan menoleh. bulat matanya memandang ke arah Lia yang dah menyinga di hadapannya. Entah muncul dari mana minah ni pun, dia tak tahu. Namun hati dah rasa berdebar, adakah Lia datang sebab...
“Hei perempuan! Kau ni kenapa hah?! Apa yang kau dah jampi pada si Wafiyy tu sampai dia sanggup nak kawin dengan kau?!”
Andriana menggigit bibir. dia menjeling sekeliling. Hatinya bersyukur kerana ketika itu tiada seorang pelajar pun di kawasan itu. Kalau tak pasti kecoh.
“Hey! Kenapa kau diam? Dah bisu?! Jangan ingat aku tak tahu! Kau nak kawin dengan Wafiy kan?! Jawablah!” Suara memetir membuatkan Andriana tersentak. Dia menganggam tangan di bawah meja.
“Sorry, saya sibuk. Nak balik..” Andriana bangun dan mula mengemas buku-bukunya. Lagi lama dia di situ, lagi sakit hatinya.
“Hei! Aku tak habis cakap lagi!” Tangan Andriana ditarik kuat sehingga membuatkan buku-buku yang dipegangnya terjatuh ke lantai.
“Apa ni?” Andriana dah mula berang. Tangan direntap kasar.
“Kau memang sengaja nak cari nahas dengan aku kan! Apa kau dah buat pada Wafiy?”
Andriana mencebik sinis. Ingat dia nak sangat ke kawin dengan mamat skema tu? bagi free pon dia tak hingin.
“Awak tanya dia sendiri. saya tak ada masa nak layan soalan-soalan bodoh awak tu...” Andriana tunduk ketika untuk mengutip buku-bukunya.
“Kau ni memang kurang ajar kan...” Lia menghayun tangannya sehingga mengenai pipi Andriana.
PANG!
“Lia!”
Pipi Andriana terasa berpijar. Air mata mula bertakung di tubir mata.
“Lia! Apa awak dah buat ni?” Andriana menangkap suara Wafiy tidak jauh darinya. Tangan digenggam kuat. Rasa macam nak tampar balik je minah tak sedar diri tu.
“Wafiy.. saya Cuma nak ajar perempuan murahan tu je. saya tahu dia yang buat cerita yang bukan-bukan pada umi dan abi supaya mereka bersetuju awak kawin dengan dia...”
Hati Andriana terasa disiat-siat ketika mendengar kata-kata Lia itu. Hina sangat ke dia di mana Lia sampai Lia menganggap dia yang terdesak nak kawin dengan Wafiy?
“Saya tahu, dia ni mesti dah bunting lepas tu dia tuduh awak yang kena bertanggung jawab kan. Sebab tu umi dan abi tak ada pilihan...”
“Lia, sudahlah tu...” Wafiy bersuara lembut seolah-olah ingin memujuk. Hati Andriana menangis sendiri. dia yang dituduh dan difitnah tapi Lia juga yang dipujuk oleh Wafiy. Tak sedarkah lelaki itu siapa yang teraniaya sekarang? Adakah Wfaiy tidak menceitakan perkara yang sebenar kepada Lia? Adakah Lia tak tahu yang perkahwinan ini adalah atas kehendak Wafiy sendiri?
“Tapi..tapi...”
“Lia...”
Andriana mengesat pipi. Dia menjeling ke arah Wafiy yang masih memujuk Lia. Dia snediri tak faham. Kalau betul Wafiy sayangkan Lia, kenapa Wafiy memilih dia? apa niat Wafiy? Nak balas dendam ke?
“Andriana..saya minta maaf pasal Lia..”
“I hate you. I hate both of you damn much!” Andriana berkata perlahan sebelum melangkah meninggalkan perpustakaan tersebut dengan diiringi deraian air mata dan rasa kecewa yang mencengkap hati.

                                                                        ***

ANDRIANA merenung jauh melepasi luar tingkap. Fikirannya melayang entah kenapa. Bunyi hingar-bingar di luar rumah tidak dihiraukan. dada terasa sesak. Air mata pun dah kering namun dia harus menerima kenyataan yang dia sekarang sudah sah menjadi isteri kepada Syed Muhammad Ilham Wafiy.
“Girl? Buat apa kat sini?”
Spontan Andriana menoleh. senyum tawar dihadiahkan kepada Mak Teh sebelum pandangan jatuh semula pada singki di hadapan. Tangan segera membuka pili air.
“Tak ada apa Mak Teh. Ingat nak kemas dapur sikit. Sian dekat mama dengan bibik...” Andriana menjawab perlahan. Mengemas dapur hanyalah alasan untuk dia menjauhkan diri dari semua orang. Tak sanggup rasanya nak melihat saudara-mara yang bergelak riang gembira di majlis perkahwinannya sendiri bila dia sendiri tak sekelumit pun rasa bahagia.
“Ish, apa pengantin baru buat kerja ni. Pergilah naik atas. Dah lewat sangat ni...”
Andriana hanya senyum tawar lagi. naik atas? Nak ke mana? Dia dah tak ada tempat nak pergi pun. Bilik dia awal-awal lagi mama dah tukar jadi ‘bilik pengantin’. Tak boleh bayang macam mana dia nak berada dalam bilik tu dengan...
“Eh Girl? Buat apa dekat dapur malam-malam ni? Pergilah naik atas, ajak Am sekali....”
Tubuh andriana keras apabila mendengar usulan mamanya yang entah muncul dari mana tu. ajak Am sekali? Ngeeee. Ini memang betul mimpi ngeri.
“Betul tu. tinggal je pinggan mangkuk tu. biar Mak Teh buat. Girl pergilah naik. Nanti penat...”
“Eh, tak apalah Mak Teh. Tinggal sikit je lagi ni...” Andriana beriya-iya menolak. Tolonglah. Tolonglah jangan paksa dia buat benda yang dia tak rela. Huhu.
“Girl....”
Andriana mengigit bibir apabila mendengar suara mama menegurnya. Mahu tidak mahu terpaksalah dia akur. Buatnya mama kena serang dengana sakit jantung lagi, tak ke haru.
“Yelah. Girl naik atas dulu...” Andriana membasih tangan yang bersabun sebelum melangkah keluar dari dapur.
“Jangan lupa panggil Am dekat depan tu. ajak naik sekali. Dia pun dari tadi tak henti-henti buat kerja...”
Andriana mengigit bibir bawah lagi namun kata-kata mama itu bagai angin lalu yang menyapa telinga. Tanpa memandang ke ruang depan, langkah kaki di atur laju menuju ke atas. Andriana berhenti seketika apabila tiba di hadapan biliknya. Terketar tangan ketika memutar tombol pintu. Perlahan-lahan dia menolak pintu ke dalam. kepala dijengul melihat segala isi ‘bilik pengantinya’. Hampir nak terkeluar biji mata. mama!
Langkah kaki diatur perlahan ketika masuk ke dalam biliknya itu. Mata menyapu katil bertiang empat yang telah ditukar oleh mamanya. Langsir berwarna merah jambu digantung mengelilingi katil tersebut membentuk kelambu. Ngeeee. Ni apa kes dah macam bilik orang nak honeymoon je ni? Andriana menelan air liur. Perlahan-lahan dia berjalan menghampiri katil barunya. Cadar satin berwarna merah jambu terhampar kemas membaluti katil tersbeut sehingga ke lantai. Senyum kelat spontan terukir di bibir. tang warna merah jambu tu dia bolehlah terima lagi sebab warna tu memang warna kegemaran dia. tapi tang katil bertiang empat ni. Andriana memejam mata. negrinya. Mama ni betullah. Huhu.
Kriuk...
Andraian spontan menoleh. bulat mata memandang ke arah pintu. Dada terasa berdebar. Gila. lupa pulak nak kunci pintu tadi. Tapi kalau kunci pun, apa dia boleh buat. Takkan nak bagi mamat di tidur luar. Mahu kena membebel dengan mama berkati-kati. Gila tak sanggup.
“Errr...boleh abang masuk?”
Berderau terasa wajah ketika mendengar Wafiyy membahasakan dia. abang? Ngeeeee.
Andriana tidak menjawab. muka yang terasa hangat entah sebab apa itu dipaling ke arah lain. Jantung dah terasa laju mengepam darah. Andy. Relakslah. Yang kau gelabah ni apa hal? Buat dek je dahlah. Lagi pun bukan kau yang nak kawin sangat dengan dia kan?
Wafiy teragak-agak seketika di muka pintu namun dia melangkah juga masuk ke dalam bilik. Pintu ditutup rapat. Agak janggal juga bila berdua di dalam bilik itu. Kalau tak sebab mama dah hambat dia suruh naik atas, mahu dia bersembang dengan Pak Teh ayah saudara Andriana sampai ke pagi.
Telinga Andriana menangkap bunyi pintu ditutup. Ek? Dia dah keluar balik ke? Perlahan-lahan Andriana menjeling dengan ekor mata. cis! Dia tak keluar. Huh. Memang mimpi ngeri betul.
Wafiy memandang sekeliling. Boleh tahan juga bilik Andriana ni. Kemas, besar dan cantik. Mata tertumpu pula ke arah katil bertiang empat tu. semuanya okey. Cuma...rasanya macam terlalu banyak sangat warna merah jambu. Cadar, sarung bantal, langsir, alas meja, alas kerusi, rak buku, tuala, itu ini...semuanya warna merah jambu sampai naik berpinau mata. hai dah nasib nak dapat isteri macam Paris Hilton Wannabe.
Andriana tunduk ketika kaki bermian-main dengan karpet berwana merah jambu bercampur coklat itu. Hati tiba-tiba jadi sesak. Rasa macam oksigen dah disedut keluar. Tubuh pula dah terasa melekit. Hmmm, pergi berendam dalam bath tub lagi best. Lantas dia bangun menuju ke arah tuala yang tersangkut di hujung bilik.
“Errr....nak mandi ke?”
Langkah kaki yang baru diatur untuk ke bilik air terhenti. Dia menoleh perlahan. Apa hal pulak ni? Jangan cakap nak ajak mandi sama-sama. Aku tikam dengan eye-liner baru tahu.
“Abang nak ambil wudhuk dulu....”
Ohhh. Ingatkan nak buat apa.
“Help yourself...” Perlahan Andriana menutur. Wafiy berjalan masuk ke dalam bilik air. andriana berpeluk tubuh ketika menunggu Wafiy ‘menunaikan hajatnya’ di dalam bilik air. lamalah pulak. Hiss, entah buat apalah lama sanagt tu. takkan mandi terus kut? Andriana merengus kasar.
“Sorry....”
Andriana membuat muka sebelum masuk ke dalam bilik air. setelah mengunci pintu, Andriana menyangkutkan tuala di tempat penyangkut. Rambut yang tersanggul kemas diuraikan melepasi pinggang. Pili bath tup dibuka. Beberapa botol sabun diambil dan dituang ke dalam bath tup. Kemudian, beberapa titik minyak aromaterapi dituangkan ke dalam bath tup yang separuh penuh itu. Setelah siap, Andriana menanggalkan pakaian dan mula berendam di dalam bath tup itu. Hmmmm, nyaman dan tenang rasa. Dia memejamkan mata sambil menikmati aroma wangi yang datangnya dari buih-buih sabun dan minyak aroma  terapi. Hampir sejam dia berendam di dalam bath tup itu. Rasanya kalau dia tidur je dekat sini aci tak?
Wafiy menjeling jam di dinding. Hai, lama betul budak ni mandi. Ke dah pengsan atau...bunuh diri?
TOK.TOK.
Andriana membuka mata apabila terdengar ketukan pada pintu. His kacau betul.
“Awak? buat apa dekat dalam lama-lama tu?” Wafiy mengetuk pintu lagi. risau pulak kot tiba-tiba si Andriana ni buat perangai. Budak ni bukan boleh dijangka sangat.
Andrian mereungus kasar. Kacau betul. Dia bangun dan mencapai tuala lalu membalut tubuh. kang kalau tak keluar, mamat ni bikin kecoh pulak dekat bawah. hai masalah betul. Nak bersendirian pun tak senang. baju tidur pijama yang memang dibawa sejak awal lagi, disarung ke tubuh. takkan nak tukar dekat luar pulak.
 “Apa?” tanya Andriana kasar ketika memandang wajah Wafiy yang masih berdiri tercegat di hadapn pintu.
“Ana lama sangat dekat dalam tu. abang ingat...”
Andriana membulatkan mata. what?!
“What did you called me?” tanya Andriana tak percaya. Wafiy memandang wajah Andriana dengan tenang.
“Ana..kenapa?”
Andriana mengetap bibir. A.N.A?
“Ana? It’s sound so kampung okay. Just call me Andy. Kalau tak, tak payah panggil langsung...”
Wafiy cuba menahan senyum ketika melihat wajah Andriana yang dah masam mencuka itu.
“Ana okey apa. nampak lembut sikit...”
Andriana yang sedang mengeringkan rambut dengan tuala itu menjeling.
“Andy. Full stop.”
“Tapi abang suka lagi ‘Ana’. Lebih lembut.....”
“Don’t ‘Ana’ me aroud. If I said Andy, it will be Andy. Faham?”
Wafiy hanya senyum namun tidak menjawab. dia kemudian berjalan menuju ke arah luggage yang tersadai di kaki almari. Beg troli tersebut dibuka. Sehelai tuala berwarna putih ditarik keluar lalu disangkut ke bahu. Sebelum melangkah ke bilik air, Wafiy menoleh.
“Ana dah solat?”
Andriana merenung tajam ke arah Wafiy. Eeee, mamat ni tak faham bahasa agaknya. Huh!
“Ana?”
Andriana merengus perlahan. Sakit hati bila perkataan ‘Ana’ tu menerjah ke gegendang telinganya. A.N.D.Y! Panggil aku Andy! Faham?
“Ana....abang tanya ni, Ana dah solat ke belum? Dah lewat ni..”
“Cuti...” Andriana menjawab malas. Dia kemudian menyangkut tuala pada penyangkut di hujung bilik. Sikat di atas meja solek dicapai. Mata sempat menjeling wajah Wafiy yang tersengih pada cermin meja selek. Apa hal mamat ni sengih sorang-sorang? Tak betul agaknya. Telinga menangkap bunyi pintu bilik air ditutup. Andriana memutarkan bebola mata. memang malang betul dapat suami tak betul macam tu. huh. Andriana menyikat perlahan rambutnya yang sudah hampir kering itu. Seketika, tangan yang menyikat rambut terhenti. Bulat mata merenung wajah sendiri. bibir digetap. Tak guna punya Wafiy. Patut dia sengih semacam je. ngahhhhh!
Setelah selesai menyikat rambut dan menyapu krim malam pada wajah, Andriana berjalan menuju ke katil. Tubuh direbahkan di atas katil barunya itu. Selesanya. Serta-merta mata menjadi berat. Mengantuknya. Comforter ditarik sehingga ke dada. Mata dipejam rapat. Telinga menangkap bunyi pintu bilik air namun dia tidak peduli. Mata dah macam kena gam. Seketika kemudian, terasa sebelah sana bergerak. Conforter juga terasa seperti ditarik ke sebelah sana. Siapa pulak yang berani nak menganggu tidurnya ni?
“Sweet dream Ana...”
Andriana masih tidak membuka mata. telinga hanya menangkap perkataan ‘Ana’ sahaja. Hmmm. Ana...ANA?! Spontan Andriana membuka mata. dia menoleh kesebelah. Hampir nak terkeluar biji mata apabila melihat Wafiy sedang elok berbaring mengiring mengadap sebelah sana sambil berbalut comforter. G.I.L.A.
“Bangun!” Andriana menarik kasar comforter yang membaluti tubuh Wafiy itu. Wafiy menoleh. tangan mengosok mata.
“Kenapa ni? Tak boleh tidur?”
Andriana membulatkan mata lagi.
“Bangun. siapa suruh tidur sini? Bangun!” Andriana berkata kasar. Gila ke apa nak tidur satu katil macam ni. Banyak cantik lubang hidung dia.
Wafiy masih berbaring. Mata mereung wajah Andriana yang masam mencuka itu.
“Kenapa ni Ana? Abang penatlah. Mengantuk. Nak tidur...”
“Bangun. pergi tidur tempat lain!”
Wafiy menarik nafas panjang. Haru betullah. Malam pertama pun dah huru hara hidup dia.
“Habis tu abang nak tidur mana? Takkan tidur luar pulak. Nanti apa mama dan papa kata?”
Andriana merengus kasar.
“Peduliklah. Yang penting, awak turun sekarang...”
“Katil ni kan besar, takkan Ana tak nak kongsi dengan abang...”
Andriana merenung tajam ke arah Wafiy yang selamba itu. Hey, memang selama ni aku tak pernah kongsi semua barang-barang aku dengan orang lain okey.
“I don’t care. Get out from my bed. NOW!”
Wafiy mengeluh perlahan. Perlahan-lahan dia menolak comforter. Dia menoleh.
“Habis tu mana abang nak tidur ni? Atas lantai?”
“I don’t even care. Pandai-pandailah nak hidup. Sofa tu pun boleh kan?” Andriana menjawab separuh menyindir. Wafiy memandang ke arah sofa yang terletak bersebelahan dengan almari itu. Senyum nipis terukir di bibir.
“Hmmm, you’re really care about me, huh?” Wafiy mengangkat kening. Andriana menjulingkan bebola matanya.
“In your dream.” Andriana menjawab sebelum tubuh kembali dibaringkan. Comforter ditarik kasar sehingga menutupi leher.
“Jangan berani nak naik atas katil ni lagi kalau tak nak rasa makan takat kasut tumit tinggi saiz lima...” Andriana menjawab tanpa memandang ke arah Wafiy yang sudah bersedia untuk mengambil ‘tempat tidur’nya di sofa tersebut. wafiy hanya tersenyum. Sharifah Damia Adriana...
                                                                      ***

“Aik? Apa pasal tangan kau berinai bagai ni?” Joey memandang ke arah jari jemari Andriana yang merah berinai itu. Andriana yang sedang menulis entah tentang apa itu terhenti seketika namun dia buat tak dengar. Dada dah terasa macam nak meletup. Habislah. Apa nak jawab ni?
“Wei, aku tanya ni. Buat senyap pulak dia. sedara kau kawin ek?”
Tangan Andriana berhenti menulis buat kali kedua. Dia mengangkat kepala.
“A’ah...err..mana kau tahu?” Andriana bertanya. Wajah sedaya upaya dikekalkan supaya tidak berubah riak.
“Ala, biasalah tu. orang lain yang kawin, orang lain yang sibuk nak pakai inai. Kau pun mesti feeling-feeling nak kawin jugak kan?” Joey mengangkat kening. Andriana memutarkan bebola matanya.
“Malas layan kau. Mana Sherry dan Mimi? Kelas?” tanya Andriana sambil memandang sekeliling. Joey yang sedang berbaring di atas katil Andriana itu hanya mengangkat bahu.
“Entah. Yelah kot. Pagi tadi adalah aku terserempak dengan budak berdua tu dekat cafe.”
“Ohhh...” Andriana kembali tunduk. Tangan kembali menulis.
“Yang kau ni, sepanjang hari duduk memerap je dalam bilik, tak ada kelas ke?”
“Nope. Kelas dibatalkan. Lecturer tak ada..” Andriana tidak mengangkat muka.
“Untunglah tak ada kelas...” Joey mengumam perlahan. Earphone milik Andriana yang terletak di atas katil itu dicapai lalu disumbat ke telinga.
“Untung apanya, lepas tu jenuh nak ganti kelas...”
“Hmm, betul jugak tu....”
“Yang kau ni? Lepak je. tak ada kelas ke?” Andriana menjeling ke arah Joey yang sedang berbaring di atas katilnya. Mata gadis itu terpejam.
“Wei, tidur ke?” Andriana membaling gumpalan kertas yang tidak digunakan lagi ke arah Joey.
“Hey!”
“Tulah, aku tanya dia buat pekak je...”
“Apa?” Joey menarik earphone sebelah.
“Aku tanya kau tak ada kelas ke? Lepak je senang hati...”
“Hmmm, petang kang. Pukul satu kau kejut aku eh. Aku nak tidur kejap. Mengantuk. Semalam aku pulun nak siapkan presentation sampai pukul empat pagi..”
“Bila present?””
“Petang kang...” Joey mengumam perlahan. Mata dah kembali terpejam. Andriana hanya mengeleng sebelum kembali mengadap tutorial yang baru separuh siap. Spontan mata jatuh pada jari yang merah berinai. Kalau ikutkan hati dia, memang tak teringin pun dia nak pakai inai bagai tapi sebab mama yang paksa terpaksa diturutkan hati. Itu pun mama siap nak suruh lukis-lukis bagai. Eeeee. memang tak sanggup. Dia lebih rela tepek cutex warna pink dari nak lukis inai bagai macam tu dekat tangan. tapi mujurlah mak tak memaksa, kalau tak memang tak tahu nak jawab apa kalau budak-budak ni tanya. Ni pun nasib baik sis Joey ni pakai serkap jarang sendiri kata sedara dia yang kawin. Nasib baiklah. Dia sendiri pun tak terfikir nak nak bagi alasan macam tu. fuh, selamat.
Brrrrr!
Spontan Andriana memandang ke arah telefon bimbitnya. Laju dia mencapai. Siapa pulak ni?
“Helo...”
“Ana....”
Andriana menggigit bibir. sakit betul telinga dia bila mendengar nama tu.
“It’s Andy okey? tak faham bahasa ke?” Andriana merengus kasar namun sempat dia menjeling ke arah Joey yang terbongkang di atas katilnya itu.
“Kat mana ni?” Wafiy tidak mengendahkan kata-kata Andriana itu.
“Kenapa sibuk nak tahu?” Tanya Andriana meluat. Entah sejak zaman mana entah sibuk nak ambil tahu hal orang.
“Saja nak buat spot check...” Selamba Wafiy menjawab.
“What?!” Andriana bertanya kuat. Gila ke apa. dia ingat dia siapa nak spot check aku bagai?
“Andy...kau okey ke ni? Menjerit-jerit pulak...” Joey mengumam perlahan namun mata sahabatnya itu masih terpejam. Andriana mengigit bibir. nasib baik minah tu tak terjaga. Hati semakin sakit bila terdengar gelak ketawa di sebelah sana. Sakan kau ye gelakkan  aku.
“Kalutlah Ana ni. Saja abang nak telefon. Abang nak keluar beli makanan. Ana nak kirim?”
Andriana memejamkan mata. Ya Allah. Mamat ni tak faham bahasa ke? Asyik-asyik Ana..Ana..Ana. apa best sangat ke nama tu? or bekas awek dia nama Ana ke yang dok sibuk sebut siang malam? Eh, bukan bekas awek dia budak Lia tu ke?  Hmmm, sebut pasal Lia, sejak dia kawin dengan si mamat skema ni, terus tak nampak batang hidung. Bagus. Pipi pun masih terasa berpijau bahana kena tampar free je hari tu.
“Tak payah. Orang boleh cari makan sendiri. dahlah orang banyak kerja. Lain kali tak payahlah nak telefon bagai pura-pura ambil berat. Our parents tak ada pun kat sini dan awak jangan risau, saya takkan report pada mereka. So kita berlagak macam tak ada apa-apa ye. Awak dengan hal awak, saya dengan hal saya. bye.” Andriana memutuskan talian tanpa sempat mendengar jawapan Wafiy. Tefeon bimbit dimatikan terus. Buatnya mamat sorang ni tak faham bahasa telefon lagi, buat serabut kepala je. tutup terus lagi bagus!
“Andy, kau marah pada siapa tu?” Joey memandang ke arahnya. Andriana tersentak. Ngaaa. Sejak bila Joey dah sedar dari tidur ni? Bukan tadi dia masih terbongkang atas katil ke?
“Errr....” Andriana hanya tersengih kelat. Mati aku. Joey masih memandang ke arahnya dengan raut pandangan tanda tanya.
“Errr...hehehe...tak ada siapa..” Andriana menjawab sambil tersengih. Wafiy! Awak ni memang menyusahkan hidup je.! huh!
 P/S: TO BE CONTINUED.