RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Saturday, November 12, 2011

Pantai Cherating (Part 2)

#--------------------------------------------#
Gambar2 sekitar tempat penginapan iaitu Cherating Inn Beach View. Betul2 atas pantai di teluk Cherating ni. Rumah penginapan xmewah, tapi merupakan lokasi yg sgt strategik. Anda bleh lihat sendiri gambar2 dibawah yg menunjukkan betapa dekatnya kedudukan chalet dengan laut. Kwsn ni berhampiran dgn restoren cina yg agak besar jgk, so ada anjing2 berkeliaran n non-muslim yg mabuk di mlm hari. so jauhkan diri dari restoren berkenaan.















































#--------------------------------------------#
Jika anda menginap di Chalet ni pada musim tengkujuh, ada satu pengalaman menarik dan cemas yg mungkin anda xkan alami di lokasi chalet lain...iaitu air laut naik sampai ke bawah chalet anda!!!. So alert lar sekitar 8 or 9 malam, petugas chalet akan arahkan anda untuk alihkan kereta masing2 n letak di tepi jalan besar tempat tinggi sikit. ombak laut akan memenuhi keliling chalet anda. so bleh main air laut juz duduk tpi tangga. if anda pnya chalet paling depan, dari jauh nampak macam anda duduk di pulau. Jaga anak2 kecil jgn blup dlm air sbb ombak agak deras n jgn main embun jgk sbb risiko demam.




















#--------------------------------------------#
Pada waktu petang anda boleh berjalan2 sekitar kedai di Pantai Cherating ni. Ada lebih kurang 10 buah kedai2 yg menjual pelbagai cendramata kenang2an. Ada baju, bear, pelampung, keychain, hiasan manik, topi dan pelbagai lagi lah. cuma harga agak mahal compare gn tempat pelancongan lain. amik contoh...t-shirt rouneck simple biasa bleh dpt RM 5 tapi kt sini RM 18. Tapi mcm pkaian ala2 batik or tshirt rasmi cherating, harga boleh beli lar. Kedai2 kat sini tutup skitar 9malam.















































#--------------------------------------------#
Ni gambar2 sekitar 1km dari tempat penginapan. Ada banyak lagi chalet2 di tepi pantai sampai ke hujung jalan mati ialah Kompleks Budaya yang nampak gaya mcm lama dh tak digunakan. Area sini, hanya satu jer kedai runcit yg ada. harga paham2 lar kan. So anda dinasihatkan beli siap2 diluar sana sblm dtg ke sini.















































#--------------------------------------------#
Kedai mkn tepi jalan Cherating-Kuantan ni menyediakan Gulai kawah, Nasi Lemak Ayam Dara dan juga Sup tulang. Tetapi if awal2 pagi, anda dinasihatkan jangan makan sup tulangnya krn sup tulang tersebut belum cukup masak. pekedai ni akan hidangkan tulang n daging yg masih merah2 lg kat anda. daging ni daging supermarket yg potong2 siap dah. Aku kena 2 hari masuk wad sbb keracunan makanan mkn sup tulang mentah ni.










TamaT
#--------------------------------------------#

0 140 tukang karut:

Post a Comment