RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Sunday, November 13, 2011

" bila bercerita tentang interview"

assalamualaiku...
selamat hari ahad.mesti ramai yg sedang lepaklepak kat umah or jalan2 cari makan sempena cuti hujung minggu. hari ni aku rasa macam nk citer pasal pengalaman aku pergi interview hari tu.
2 minggu sebelum interview, aku telah  dapat panggilan telefon dari asia dot.dot.dot...untuk maklumkan aku dipanggil interview. speaking kau. aku pun hentam speaking. so dia pun hantar maklumat tru email. aku cek email dan ambil masa untuk balas dan kompemkan kehadiran aku jugak pasal aku macam berbelah bahagi nak g ke tak pasal, aku sure interview mesti dalam bi..hehe..lepas tu jauh kat kl..tp pk punya pk..aku g jelah selepas mendapat sokongan kawan2..dorg ckp tak cuba mana nak tau..lepas tu. aku relx dulu malas nk study lagi..seminggu sebelum ivw tu, aku try tgk website dia.perggghhhh..! sungguh aku tak faham apa bisness dorang buat ni pasal banyak sangt. tapi semua berkaitan dengan makanan. lepas tu aku pun prepare dan cari soalan2 yang biasa ditanya kat tenet. lepas tu aku buat skrip dan hafal. hari khamis tu aku terus gerak ke kl dengan mara linear. aku sorang je penumpang dalam tu kau tahu. sepanjang perjalanan aku tak tidur pasal takut. tu kepala aku pening2 bila sampai kl. lepas sampai dan pergi makan, aku terus ke tempat interviw. bangunan dia okeylah..tapi pekerja dia banyak cina. 2 orang je aku jumpa perempuan melayu pakai tudung. yang lain semua cina. lelaki melayu aku tak perasan. kemudian aku sembang dengan sorang candidate lelaki dari terengganu. dia jawatan teknikal. dia masuk dulu. budak tu tak tau ckp bi, so ivw dia berlangsung dalam bm dengan ada penterjemah. pasal yang interview tu vice press orang thailand kot, tak paham ckp melayu. aku masuk dengan sorg budak india tu pasal kitorg position yg sama. budk india tu ada master. tapi bos syarikat tu lebih berminat nak letak dia bahagaian teknikal. tahu apa soalan yg di tanya. berapa 65% daripada 30 juta?ha kira kau manual. lepas tu kalau memandu jarak 300km dengan kelajuan 60/km, berapa jam nak sampai. mcm2 soalan math dia tanya pasal aku kan kos math. tapi dia tanya kitorg berdualah.kiralah kau manual. lepas tu ada sorg tu dia cerita bidang kerja yg aku aply tu, dia ckp memang akan stress dan ramai tak tahan, keje seminggu benti, kerja sebulan benti. dorg trekejut tengok data2 yng berjuta2, kena buat analisis, kontek cutomer, buat itu buat ini. dia tanya aku sangup tak? aku ckp sgp je padahal dlm hati dah cuak. lepas aku habis, aku pon smbil terpk2 mampu ke aku nak buat kalau ditawarkan kerja tu?aku kan mudah nk stress.huhu.tp lepas ckp ngan beberapa org kawan, dorg ckp cuba je dulu if ditawarkan. kita tak tau kita boleh buat ke tak. mana tahu kerja tu kena ngan jiwa kita ke?lain orang lain citarasa..so aku pun tawakal je lah dan berdoa, jika aku mampu buat kerja tu, aku akan ditawarkan, jika aku tak ditawarkan kerja tu, memang aku tak mampu buatlah tu..so sekian sahaja entri panjang.hehe..

p/s: ini kali pertama aku interview kerja swasta secara profesional. selama ini yang profesional semua kerja kerajaan...

0 140 tukang karut:

Post a Comment