RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Saturday, June 25, 2011

" adanya perancangan itu adalah harus..."

assalamualaikum
apa agaknya perancangan terbesar korang tahun ni ek? kahwin? beli rumah? tambah aset?tambah bini? opppsss...isu sensetif. oklah...aku banyak jugak perancangan besar tahun ni. untuk diri aku dan juga family. bukan kahwin ye.haha. macam aku antara perancangan tahun ni. at least hujung tahun mesti aku dah ada aset berupa gold. plan macam nak beli brecelet gold. untuk pelaburan masa depan, aku tak berani lagi nk melabur dalam jongkong emas ni. rege dia wa cakap sama lu..pergghhhh..mahai nohhh..! so aku dah siap buat financial planning lagi. aku memand dah buat FP tu sejak awal tahun lagi. aku buat kat excel je. senang..lepas tu aku buh kaler2 bagi nampak ceria. hehe..takdelah, kaler tu bertujuan untuk aku highlight ikut kategori dan senang untuk aku rujuk.
sebenarnya, bagus jugak kalau kita buat plan dan rancang kewangan kita setiap bulan.dari situ kita akan nampak mana pergi duit kita mengalir yang kekadang macam air paip.kalau buat perancangan ni, kita dah bajet untuk spend bulan2 berapa, saving berapa. kita tak perlukan ipad or iphone untuk catat segala macam perbelanjaan kita setiap bulan. kau boleh tulis pada buku catatan atau nak canggih sikit, guna excel mcm aku..yelah..kita tak mampu nak guna gajet2 mahal tapi nak berlagak jugak tak nak catat kat buku. so excel adalah yang terbaik untuk simple minded mcm aku ni. hehe..ada banyak jugak softwear untuk financial planning ni tp aku suka yang simple2 je..
ok..untuk family pulak..aku plan hujung tahun ni nak hangkut satu family pergi mandi manda di gambang waterpark..saje aa nk bawak adik2 aku g main air..aku g da dulu..tempat dia tak berapa mencabar n sikit pulak tu advanture..tp saje nk bawak adik2 aku..so aku pon sambil servey2 jugak tempat tu semula sebab dah lupa harga n mcm2 lagi..kene jugak buat bajet..hehe..ape2 pon niat kena ikhlas..bila niat ikhlas, segala urusan pon jadi mudah..

0 140 tukang karut:

Post a Comment