RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Sunday, January 30, 2011

" seminggu sebelum cuti seminggu "

lama jugak aku tak updae blog ni..maklumlah..bz bebenor...tambah pulak minggu ni minggu tatabahasa..pening sikit sebab kena belajar sendiri..sebab kelas untuk cikgu2 ni tak mula2 lagi even aku dah dapat gaji dua kali..kira praktikal teruslah sambil belajar...takpelah..aku nak cerita sikit psal life aku seminggu sebelum cuti.sekarang ni aku dekat rumah mak ayah aku...cuti seminggu sempena raya cina minggu depan. nilah cuti paling lama selain raya aidil fitri nanti..minggu ni banyak benda yg aku buat. salah satunya pergi jabatan pendaftaran untuk ambik ic hosmate aku tu..almaklumlah..aku sorang je yang boleh bawak kereta..so aku jadi driverlah hari tu..( hari lain pon same jugak...ater dah takde sape nk nk bawak kereta...).pagi2 lagi dah bangun. ..lepas subuh tu aku tak tidor...terus bangun mandi n basuh baju sikit..lepas tu dalam pukul 8.30 kitorang bergerak.aku memang buta bab jalan ni..fail habis sebab aku memang zero ( jero bak kata students cina aku) bab2 jalan ni..so adalah tour guide kat tempat duduk belakang. lepas je ambik ic..terus pergi setel kwsb untuk dua orang hosmate aku ni...masa sampai tu awal pagi..orang tak ramai..so cepat je siap..lepas tu aku nak singgah pejabat pos beli stem hasil untuk setel ptptn ujrah. kena pulak matikan stem kat LHDN, so kebetulan pejabat LHDN tu kat sebelah kuantan parade, aku ngan nita pergi LHDN, budak dua orang lagi tu pergi kuantan parade terus. hajat tu memang nk pergi kuantan parade sebab budak berdua tu nk cari tudung...kebetulan pulak hujan..lepas diorang dah dapat ape yg diorang nk tu...kitorang pon makan tengah hari.lauknya sangat mahal..tp takpelah...sekali sekalaa reward diri sendiri ape salahnya..makanan je pon kan..lepas makan, terus balik untuk bersiap ke tempat kerja..aku memang penat sangat sebab sebelum tu, hari isnin dan selasa aku ada kelas pagi sampai malam..hari rabu pulak keluar pagi..hari khamis pulak ada kelas pagi lagi..memang sakit belakang aku..sebab aku yang tukang bawak kereta n banyak pulak berjalan..balik tu tidur tak sedar2 sampai pagi..hilang terus sakit badan..tu pon hosmate aku ajak keluar jumaat pagi pergi megamall..perghhh...ingat aku ni robot ke...aku ckp tak naklah..pergi je hari sabtu sebab plan asal dah macam tu..tp hari sbtu kena naik bus sebab kereta tu kompeny punya...aku ckp terus terang yang aku tak larat nk drive...baru je baik sakit belakang...mungkin diorang tak tau yang drive ni lebih memenatkan dari penumpang...betul tak??hehe..
ape2 pon..cuti seminggu ni aku nk rehat puas2..gaji pon dah tinggal berapa kerat je lepas tolak bil2 n simpan sana sini..bulan ni takde aku shoping baju ke..kasut ke walau niat hati nak cari kasut gladiator tu..tapi


cube teka aku yg mane??hehe..

tak jumpa yg berkenan..aku ingat nk cari di kl bebila aku pergi sane nanti..sekarang..simpan duit dulu..JANGAN MEMBAZIRRR...!!

Saturday, January 22, 2011

" bf aku terminum thinner.....----risau + rasa nk marah..."

thinner...semua orang tahu thinner ni benda ape...cecair warna jernih dan berbau kuat..kalau ikut orang normal..dia takkan saje2 minum thinner ni..tp yg aku pelik...apesal lak bf aku ni terminum thinner...??dia ckp tak tau pon thinner...isi dalam botol minerel..kan ada bau cik abg oooiii...lama jugak aku nk boleh bercakap dengan dia tru telefon..memang aku membebel aa..bukan tak risau...risau sampai solat pon menangis sebab risau + takut, tp dalam masa yg sama nk marah jugak..eee...rasa nk lempang laju2....nama je cikgu ngajo sains tingkatan 4...tinner pon tak tau rupe..ada bau lagi..sejuk lagi..tp benda nk jadi...kena redha n hope jadi pengajaran pada kita semua...lain kali nk minum or makan...tanye or selidik dulu benda apekah itu...semoga syg cepat sembuhh...muahhh....

Sunday, January 16, 2011

tajuk novel aku yang bakal diterbitkan oleh MUSTREAD Sdn .Bhd ialah----kembar tapi tak sama

hari tu aku dapat email dari puan zaida. editor MUSTREAD Sdn .Bhd, dia mintak nama, alamt n mcm2. katanya benda semua tu adalah untuk tujuan aggrement. dia kata jugak dalam bulan 3 ni insyaAllah novel tu akan diterbitkan. tak sabar rasanya nak tengok novel tu lepas di terbitkan. entah macam mana agaknya rupe novel tu ye..hoho..tajuk novel tu diberikan oleh pihak MUSTREAD Sdn .Bhd, tajuk aku sebelum ini ialah ANTARA KAU DAN AKU. dan nama pena aku pon dia mintak tukar kepada kemalaysiaan..haha..okey2..aku letak nama penuh aku terus..senang kan..hope semua akan berjalan lancar..insyaAllah..aku akan upload cover novel tu n sonipsis sikit pasal novel tu lepas semuanya selesai..doakan aku semua berjalan lancar ye...muahhh...

Saturday, January 15, 2011

pengalaman berjimba di TC ( teluk cempedak)

hari ni hari sabtu...macam biasa aku dah ada di rumah..sebenarnya minggu ni aku tak nak balik..tapi memandangkan aku akan tinggal di rumah sewa yang besar tu seorang diri, aku membatalkan niat tersebut. lagi pun hosmate baru aku, nita pon sejalan dengan aku kalau nak balik umah...malam semalam abang dia datang ambik, dia ajak aku tumpang sekali..kira okeylah tu kan..aku sebenarnya nak cerita satu peristiwa kelakar + memalukan..grrr..malu wei kalau ingat balik..waaa...
malam jumaat hari tu lepas je balik kerja..tetiba hosmate aku eha ni ajak g jalan2 ambik angin..ingat minah ni memain je..tengok2 balik tu pkat solat ape semua n keluar balik..mase tu dekat kol 11 lebih jugak...kitorang g tc...aku dalam takut2 ni bolehlah jugak bawak sampai ke tc...sampai je tc lepas cari paking, kitorang pon jalan2 tepi pantai tu..memang meriah dengan orang..ada family, ada bebudak lepak2..ada jugak kapel2..kira tak sunyilah..kitorang lepak kejap je..sebab tujuan utama nak keluar adalah nak beli bege otai..aku pon tak pernah rasa macam mane bege otai tu...sepatutnya kitorang cari bege dulu lepas tu makan kat tc kan..tp dah kalut diorang nak g tc..aku tukang drive je..hehe...lepas tu kitorang pon pergi dekat kereta..hosmate aku yg nita tu tegur..." ainn....awak dah tekan kunci kereta ke?".
aku jawab " ehh..mane ada ". sambil mata pandang kereta..aku tengok lampu belakang yang kaler merah tu menyala...aku pon tekan kunci untuk pastikan..aku pon jalan laju2 kat kereta. gelabah kejap sebab tak tau kenapa lampu belakang tu menyala...rupa2nya aku lupa nak tutup lampu depan..wuaaaaaa...cuak+malu+kelakar woo..aku cepat2 masuk kereta..rsau takut bateri habis..dahlah sebelum tu tayar bocor tak tau aku langgar ape...huhu..bila nak balik tu aku macm agak risau jugak aa sebab takut ape2 jadi pada kereta tu..huhu...tp nasib baik bos aku sebelum tu dah tukar bateri baru sebab mase dia gna kereta tu kebetulan bateri tak leh idup..nasib bukan aku yang buat..hehe...lepas je beli bege..kitorang terus balik n makan..bege dia memang sedap tapi bukan bege otai tu sebab tutup..kitorang beli bege kat sebelah dia..murah + sedap+ puas hati....

satu lagi pengalamn aku drive..macam2 berlaku yg boleh mencuakkan aku..huhu..apa2 pon...benda ni yang membuatkan aku semakin cekap...tak termasuk bawak kereta tak turun hand break...huhu..maaflah..saya budak baru dapat lesen...praktis make perfect..sekian.... ;p

Sunday, January 9, 2011

" baru balik dari berjimba..."

tadi baru je balik beli makanan, lepas tu terus beli barang dapur rumah.sampai tersesat sampai ke TC.ni 1st time aku drive bawak kat jalan bandar tanpa ditemani orang yg expert drive..housmate aku tu tak pandai bwk kereta..tp dia yg jadi side mirror aku..kira kalau takde dia..mau mati akal aku nk drive sesat2 tu..alhamdulilah...lame2 mungkin boleh cekap kalau selalu bawak ke bandar kan..hehe..sekarang tengah berlangsung AJL. aku tengok kejap je sementara tunggu nak habis makan..lepas tu pakat naik atas dengan hosmate aku..malas lak nk tgk..hehe..bahan untuk menjara esok tak siap lagi...baju pon tak gosok lagi...tu yg terpaksa naik tu...esok kelas pagi...argghhh...

Saturday, January 8, 2011

" isu tudung shawl.....jawapan dari ustaz love..."

baru2 ni dunia blogger telah dikecohkan dengan satu entri pasal pemakian tudung shawl yang ditulis oleh seorang mamat blogger lelaki..yang jadi kecoh sebab dia letak pic fatin liyana sebagai contoh..pada pandangan aku...kita tak de hak nak jatuhkan sesuatu hukuman pada seseorang based on pemerhatian kita je..lagi pun aku rasa cara dia tegur tu pon mcm tak kena je sebab dalam masa yang sama...dia mengaibkan orang dengan pandangan dia yang tak berapa bernas tu..yg tukang komen pon..ada jugak cakap kalau perempuan yang tegur, kata jeles, bila lelaki tegur barulah betul blah3...aku malas nk cakap banyak..sebab aku pon pakai jugak shawl segala bagai...tp aku tak terase pon sebab aku tahu..islam itu indah dan mudah...sekarang maybe nk pakai shawl sebab nak nampak cantik..tp dalam masa yang sama aku pastikan yang ia mengikut syarak..kalau mcm shawl yang tak tutup dada tu ( jenis ada batu kat hujung), aku pakai shawl labuh lain n barulah aku lilit shawl batu tu..biarlah berlapis2 asal aku dapat pakai shawl batu tu n dalam masa yg sama, mengikut syariah..kepada tuan punyer blog yang buat entri shawl menjengkelkan tu...sila baca apa kata ustaz love tentang isu ini..lagi bernas..

petikan entri dari ustaz love :


Ustaz Love pun tak tahu nak mulakan dari mana… cuma mungkin Ustaz Love boleh cuba untuk menjelaskan serba sedikit dari sudut hukum.. Apa jua pakaian, hendaklah menutup aurat dengan sempurna… Tak kira lelaki ke, pempuan ke… Kalau pempuan pakai seluar ketat hingga menampakkan susuk punggung, hukumnya adalah haram.. begitu juga lelaki kalau pakai seluar ketat.. Jadi, jangan ingat kalau pakai tight sampai lutut (masa main bola ke), itu dah tutup aurat sempurna dah..
Dan aurat juga banyak bahagian.. bukan setakat rambut (bagi wanita) atau kepala lutut (bagi lelaki) je… tapi meliputi apa yg digariskan oleh syariat.. iaitu bagi wanita, seluruh tubuh badan kecuali muka dan tapak tangan.. manakala bagi lelaki, auratnya daripada pusat hingga lutut… termasuk yg berada di belakang pusat dan juga belakang pelipat lutut..
Itu dari sudut hukumnya… Namun, banyak lagi faktor yg perlu dipertimbangkan sebelum kita menjatuhkan hukuman pada seseorang itu sebagai berdosa, fasiq, munafiq, hipokrit dsb…
Adalah tidak adil sekiranya kita membandingkan seorang yang baru belajar2 nak pakai tudung, dengan wanita Arab Saudi yg memakai tudung dan berpurdah (niqab) atau memakai burqa (menutup seluruh badan termasuk mata..kat bahagian mata tu ada jaring untuk melihat)… Juga tidak adil membandingkan seorang artis yang bertudung dengan seorang ustazah lepasan al-Azhar…
Hukum itu jelas.. tiada pertikaian di situ.. cuma dari sudut amali, maka banyak perkara dilonggarkan agar tidak menyebabkan seorang yang baru2 nak berjinak dengan amalan agama ni, terus meninggalkan amalan tersebut…
Bagi seseorang yang memang ada kesedaran beragama dan berpegang teguh pada agama, maka hendaklah dia menutup aurat dengan sempurna. Bagi yang belum ada kesedaran, tapi memakainya disebabkan untuk nampak cantik, nampak bergaya dsb, maka pakailah sekadar kemampuannya.. Ini adalah lebih baik daripada langsung tak pakai tudung…
Kaedah bertudung juga kita perlu fahami… bukanlah maksud menutup aurat tu adalah memakai tudung bulat ke, tudung bawal ke, tudung periuk ke.. tapi bermaksud menutup.. walau dengan apa bahan sekalipun… kalau org kampung zaman dulu2, kaum wanita menutup kepala dengan kain batik.. Kalau di sebelah Afghan, diorg tutup dengan kain labuh… kadang2 terbuka, kadang2 tertutup.. berbeza dengan tudung yg dipakai oleh orang Melayu Malaysia, siap ada pin2 bagai… Jadi, kaedah pemakaian mahupun jenis tudung itu sendiri bukanlah menjadi persoalan… Asalkan menutup aurat, jalan je..
Berkenaan dengan tudung shawl ni plak, sama juga dengan tudung2 lain… yg pentingnya menutup aurat.. itu yg utama.. bila dah istiqamah bertudung, maka boleh la nak fikir pasal labuh, kemudian pasal warna dsb.
Kalau takde keinginan nak menutup aurat, dan digalakkan dgn fesyen2 yg nampak cantik, ranggi dsb.. maka tiada salahnya menggunakan alasan itu dulu… Umpama seorang budak yang malas belajar.. dijanjikan dengan hadiah2 kalau lulus periksa, maka tak jadi masalah.. sbb bukan tahap budak2 tu lagi nak fikir soal ikhlas ke, apa ke.. sbb keinginan nak belajar pun beliau takde..
Jadi, pandangan Ustaz Love takde la liberal… hukum menutup aurat tu wajib… tapi, kalau sesiapa yang dgn bertudung fesyen ini menjadikan beliau istiqamah bertudung, maka teruskan la… Sampai ke satu tahap, kita pergi ke tahap labuh plak.. pastu ke tahap warna yg tak menarik perhatian plak.. Bak kata Mydin “Naik tangga jangan berlari nanti jatuh”…
Kalau kehidupan dunia, kita nak semakin maju (daripada naik bas, nak naik motor.. pastu nak beli kereta.. pastu nak beli bas), maka dalam beragama pun kita kena ada keinginan sebegitu… Kalau dulu pakai tudung bawal, maka naik la tahap sikit pakai tudung jaws ke, tudung paus ke… Kalau dulu, solat berjemaah cuma seminggu sekali, naikkan la tahap sikit.. seminggu dua kali ke.. hinggalah akhirnya mencapai matlamat tertinggi iaitu solat berjemaah setiap waktu…
Panjangnya Ustaz Love menulis… tak pasti la menjawab soalan ke tak.. hehe

" cikgu...nak pinjam biskut...."

sekarang ni aku bersiaran di rumah sempena weekend. lepas ni maybe aku tak balik weekend setiap minggu kot sebab costlah..pergi balik je dah rm 13. darablah 4 untuk sebulan...so maybe aku stay je kat rumah sewa next week. minggu ni balik sebab aku nak ambik borang PTPTN yg sudah settle ( nak tukar ujrah) dan bg baju baru untuk dua orang budak kecik, fahmi dan raudah yang aku beli kat kl hari tu. sudah hampir sebulan aku kerja. macam2 ragam aku jumpa student ni..yang paling aku tak boleh lupe...students cina tak pandai sebut nama aku...so diorang bantai sebut cikgu angin...grrr.....takpe2 aku paham sebab coursemate aku kat uni dulu yg bebudak cina pon tak reti nk sebut nama aku...so aku maapkanlah..lain kali praktis bg betul sebutan tu ye...
minggu ni ada jugak sorang student yang buat aku ketawa walaupun agak serabut sikit kan..yelah, bukan senang nka mengajar...nak tau dia cakap ape..?dia cakap..' cikgu...nak pinjam biskut....' aku ape lagi ketawa aa..cikgu tu pun jawab..pinjam?? bila nak bayar balik..??..haha..lawak kan...bebudak..mcm2 kerenah...sekarang ni pon semingu sekali aku dapat update blog ni..blog bisness dah mcm terabai jugak sebab sibuk sangat...tunggu weekend jelah..mlm ni ingat nk kemas baju dalam almari dan update blog bisness...walaupun dah kerja...bisness sampingan tu kenalah jaga jugak...sebab aku sayang bisness tu...tulah yang tampung aku masa aku belum kerja lagi...okeylah..nanti kita jumpa lagi..kepada follower n kengkawan blogger yang singgah..maaf ye kalau aku lambat singgah balik kat blog korang..tak sempat..kalau ada masa..akan aku jejak satu persatu....cayang korang semua...tata...

Wednesday, January 5, 2011

" hari ni kelas paling best sekali..."

hari ni hari kedua aku mengajar pada waktu pagi. kira minggu ni start aku masuk pagi.. so secara automatiknya gaji aku pon up aa..sebelum ni kalau nak up gaji, kena melalui tempoh percubaan selama 3 bulan. tapi aku 3 minggu terus dia letak pagi dan up gaji. alhamdulillah...syukur...rezeki Allah nak bagi kan..akhir tahun 2010 dan awl tahun 2011 ni bagi aku masa yang paling best sebab rezeki murah...dapat kerja, lepas tu manuskrip aku pun diterima..dan masuk je tahun baru, aku dapat naik gaji...best sangat..lepas ni kalau boleh bukak kelas banyak, gaji boleh up lagi...hope rezeki aku bertambah lagi..amin...malam ni kelas paling best aku rasa..asyik ketawa je budak2 ni...kira tak boringlah kan..kalau hari2 mcm ni kan best...barulah semangat aku nak mengajar..bebudak pon seronok je nak datang. oh ya...tempat aku tu ada kerja kosong untuk jawatan tutor...ada sesiapa berminat tak nak kerja sini..?? rumah dan kenderaan disediakan...kereta ni sekarang akulah yang drive..so takde masalah aa kan..ada berminat??hehe...

Sunday, January 2, 2011

" indahnya hidup bila dapat shopping je,,,"

sekarang ni aku kat kl..pagi tadi sampai dalam pkul 4 pagi. saje nk shoping sempena last sale untuk tahun 2010 walapun ari ni dah masuk tahun 2011. aku nk cari shawl yg mcm2 fsyen je..kat jalan TAR je murah..kat tempat lain mahal sangat. esok tengah hari aku gerak balik ke rumah sewa sebab isnin ada kelas mcm biasa. letih jugak badan ni sbab penat kan.tp puas hati.shopping mane tak best kan..adoiii mengantuk jugak ni..jum tido kengkawannnn....

Saturday, January 1, 2011

" Pelakon Faizal Yusof ( bekas suami siti nordiana ) meninggal dunia "

Pelakon Faizal Yusof meninggal dunia

01/01/2011 5:58pm

KUALA LUMPUR — Pelakon, Faizal Yusof meninggal dunia kira-kira 1.45 tengah hari ini di Pusat Rawatan Islam (Pusrawi), Jalan Tun Razak di sini akibat serangan jantung.
Faizal, 32, dikatakan pengsan di rumahnya di Anjung Villa Bandar Baru Sentul di sini kira-kira 9 pagi akibat serangan jantung sebelum dibawa ke hospital untuk mendapatkan rawatan.
Faizal dikenali kerana lakonannya dalam beberapa drama bersiri di televisyen seperti Tiramisu dan Manjalara.
Allahyarham meninggalkan seorang isteri, Rosmunira Rashid, 27, yang sedang mengandung lima bulan.
Allahyarham pernah berkahwin sebelum bercerai dengan penyanyi Siti Nordiana dan dikurniakan seorang anak lelaki, Mohd Rayyan Nakhaie, 2 tahun sembilan bulan. — Bernama