RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Tuesday, March 28, 2017

Novel Baru : JEJAKA IDAMAN HATI SAYA

Blurb

“Razan, mari mama kenalkan anak bujang mama. Itu Adi, bakal tunang Razan.”
Lambat-lambat Razan Atira mengangkat kepala memandang ke arah lelaki yang berdiri tidak jauh daripadanya itu. Lelaki yang duduk paling hujung sekali. Lelaki yang sukar untuk dia tafsirkan bentuk fizikal dari belakang. Lelaki yang....
“OMG!” Rahang Razan Atira jatuh beberapa inci ke bawah.
Serta-merta kenangan lima tahun lepas kembali berputar dalam kotak ingatannya. Macam mana semua ini boleh berlaku? Kenapa dalam banyak-banyak manusia, dia yang bakal jadi calon suaminya?
Talk to him. Aku cabar kau.”
Disebabkan sebaris ayat yang diucapkan lima tahun dahulu, telah memberikan kesan yang bakal merubah hidupnya.
“Tapi, boleh tak kalau Raz tak nak kahwin dengan anak Aunty Zana tu?” ~ Razan Atira
“Apa? Cuba ulang sekali lagi?” ~ Puan Azira.
Bolehkah Razan Atira hidup sebumbung dengan lelaki yang pernah ‘hadir’ dalam hidupnya lima tahun dahulu? Dan bagaimana setelah lima tahun berlalu, Razin Adi muncul kembali dalam hidupnya sebagai calon-menantu-pilihan-ibunya? Adakah semuanya takdir atau telah dirancang untuk membalas dendam padanya? Apakah rancangan Razin Adi yang sebenar?

Dan yang paling penting, bagaimana dia mahu meramal pengakhiran ceritanya sedangkan permulaan hidupnya pun sudar kucar-kacir?



Berminat untuk dapatkan novel ini boleh emel nurulainnismail@gmail.com. di tangan saya hanya ada tiga buah sahaja lagi. HARGA UNTUK SEMENANJUNG RM 24 DAN SABAH SARAWAK RM 27. FREE POSTAGE + SIGN PENULIS :)

Friday, March 10, 2017

BAB 1 : JEJAKA IDAMAN HATI SAYA

Bab 1


“Aku rasa mamat tu suka kat kaulah Raz.”
“Aku dah lama perhati mamat tu. Sejak tahun lepas lagi. Kalau Raz ada, mesti mamat tu akan usha Raz sampai tak berkelip mata.” Fakrul akhirnya bersuara.
Nabela terdiam buat seketika sebelum dia memandang ke arah Razan Atira yang masih leka dengan telefon bimbitnya.
“Betul ke Raz? Betul ke mamat nerd tu suka kau? Dia pernah confess tak?” Nabela bertanya bersungguh-sungguh namun tiada sebarang reaksi daripada gadis itu.
“Raz! Jawablah aku tanya ni.” Nabela sudah mula membuat muka apabila gadis itu seperti tidak mengendahkan pertanyaannya itu.
“Sampai hati kau tak cakap dengan aku kan.” Nabela menjawab sedih.
Razan Atira menjeling sekilas ke arah Nabela yang sudah tunduk sambil menekan butang telefonnya secara rambang. Dia kemudian menjeling tajam ke arah Fakrul yang hanya sekadar mengangkat bahu tanda tidak mahu masuk campur.
“Kau yakin ke mamat tu usha aku? Bukan dia usha kau ke?” Razan Atira bertanya sambil mengangkat kening ke arah Fakrul sebelum kembali memandang ke arah meja di hujung cafe itu. Mamat nerd itu cepat-cepat mengalihkan pandangan ke arah lain.
Penyedut minuman yang hampir lunyai digigit oleh Fakrul spontan jatuh di atas riba tatkala mendengar kata-kata gadis itu.
Nabela turut mengangkat kepala sebelum memandang ke arah Razan Atira dan Fakrul silih berganti sebelum membuang pandangan ke arah hujung cafe tersebut.
“Isy! Kau gila ke apa? Aku ni straight tau!” Fakrul berkata tegas namun muka lelaki itu sudah mula kemerahan. Razan Atira sudah tergelak kecil apabila melihat perubahan pada wajah lelaki itu. Rasakan! Pandai-pandai sahaja buat cerita.
“Kejap-kejap. Aku tak faham. Apa yang straight?” Nabela bertanya agak hairan apabila melihat perubahan pada wajah Fakrul. Kerutan di dahi gadis itu semakin ketara apabila melihat Razan Atira ketawa besar sehingga menarik perhatian sebahagian daripada penghuni cafe tersebut.
“Raz, kau ni memang...” Fakrul hampir kehilangan kata-kata apabila melihat gadis itu tertunduk-tunduk cuba menahan tawanya yang masih bersisa itu.
“Wei, aku tak fahamlah apa kau orang berdua cakap ni.” Nabela bertanya dengan nada tidak puas hati sambil memandang silih berganti ke arah Razan Atira dan Fakrul.
“Kau tanya dia.” Razan Atira menunjuk ke arah Fakrul. Kecil besar kecil besar sahaja mata lelaki itu memandang ke arahnya namun dia tidak peduli. Bukan selalu dapat buli mamat ini. Selalu asyik dia aje yang kena buli.
“Raz, kau gelak ya. Tak apa. Aku cabar kau pergi cakap dengan mamat tu.” Kata Fakrul serius.
Tawa Razan Atira masih lagi bersisa ketika dia melihat raut wajah tidak puas hati temannya itu.
“Kau nak suruh aku cakap apa? Nak suruh aku tanya sama ada betul ke dia suka aku atau...”
“Razan Atira!”
Razan Atira hanya tersengih.
“Okey-okey, aku gurau ajelah. Itu pun nak marah.” Razan Atira kembali membelek telefon bimbitnya apabila bunyi notifikasi kedengaran.
“Eii, sakit pulak hati aku orang dok hantar games request ni. Unfriend baru tahu.” Razan Atira menggumam sendirinya ketika mata masih ralit memandang skrin telefon bimbitnya itu.
“Raz, kau tak dengar ke apa aku cakap tadi?”
“Hmm?” Razan Atira masih dengan telefon bimbitnya.
“Razan!”
“Apa?” Spontan Razan Atira mengangkat kepala. Kening gadis itu terangkat sebelah apabila melihat raut wajah serius lelaki itu. Nabela hanya mengangkat bahu apabila gadis itu memandang ke arahnya seolah-olah bertanya apa yang tidak kena dengan lelaki itu.
Talk to him. Aku cabar kau.”
“Hah? Err, kau serius ke ni? Relakslah. Aku gurau ajelah. Lagipun kau yang mula dulu kan?”
Fakrul masih tegar menayangkan raut wajah seriusnya.
Alamak, biar betul mamat ni serius nak cabar dia? Perlahan-lahan Razan Atira memandang ke arah meja hujung tersebut. Aduh, mamat nerd ni tak blah lagi ke?
“Err, kau serius ke ni?” Razan Atira bertanya lagi sekali. Air liur yang ditelan mula terasa berpasir.
Go. Itu pun kalau kau berani.” Provok lelaki itu.
Terasa panas telinga Razan Atira apabila mendengar nada provokasi lelaki itu. Hei, ini sudah lebih. Apa mamat ni ingat dia tak berani ke nak tegur budak nerd tu? Alah, setakat budak nerd tu, petik jari pun boleh.
“Apa tunggu lagi?” Fakrul tak habis-habis mencabarnya. Barangkali lelaki itu bengang dengannya kerana dia telah mentertawakan lelaki itu tadi.
Fine. Apa kau ingat aku tak berani ke nak tegur mamat tu? Kau tunggu dan lihat.” Razan Atira segera bangun dari tempat duduknya. Sempat dia menjeling ke arah Fakrul yang membuat isyarat supaya dia terus melangkah, membuatkan hati Razan Atira mulai geram. Baik, tak apa. Mamat ni nak kenakan dia ya. Kita tengok siapa yang terkena nanti. Razan Atira lantas mencapai sebatang pen dan mengoyakkan sedikit cebisan kertas dari buku notanya sebelum menulis sesuatu di atas kertas tersebut.
“Kau tulis apa tu? Surat cinta?” Fakrul semakin galak mengusik apabila mengetahui yang rancangan mahu mengenakan gadis itu berjalan lancar.
Wait and see.” Razan Atira menjeling lagi sebelum langkah kaki diatur menuju ke arah hujung cafe.
“Hai...” Razan Atira mengukir senyum segaris ke arah mamat nerd yang masih tunduk merenung meja apabila menyedari akan kehadirannya di situ.
Here. For you.” Razan Atira berkata lagi sambil meletakkan cebisan kertas di atas meja apabila mamat nerd itu masih enggan mengangkat kepala.
Bye.” Sempat Razan mengukir senyuman sebelum berlalu dari situ. Tergambar riak kemenangan di wajahnya ketika dia melangkah menuju ke arah Fakrul dan Nabela yang masing-masing tayang riak ingin tahu dan keliru apabila melihat senyum lebar terukir di wajahnya itu.

Bersambung.

 p/s: Boleh buat belian terus dengan Penerbitan Fajar Pakeer free postage tau.

Tuesday, October 4, 2016

Jual Shawl pulak ke?

Assalamualaikum,

Lama sungguh tak menulis dekat blog ni. macam biasalah selalu kalau update blog bila ada teaser baru yang nak ditepek. tapi memandangkan mood menulis sepantas kura-kura, maka mood nak letak teaser pun tak ada lagi. nanti dah hantar kat editor, baru iols up teaser ya? Kalau letak sekarang, takut kena ciplak hahaha :P

Okeylah pagi ni ada masa sikit nak menaip. jadual kelas pun ada yang tak keluar lagi so far pagi ni jadual clear, next kela spukul 2-5. Sadis jugak sem ni hari isnin 6 jam. sem lepas pun kena 6 jam. mujurlah sem ni sem panjang so taklah semput sangat macam sem lepas. kira lepak-lepak ajelah kan. yang penting students tak stress haku pun tak stress. macam biasa taktik aku malas nak marah-marah dengan students ni berjaya buat aku tenang. Hahahaha. Okeylah, meraban pulak aku pepagi ni. Hari ni aku just nak introduce kat korang satu benda baru. Nak tahu tak? Sila scroll bawah...

  Ha cantik tak uols shawl ni? Nama dia SURI SHAWL. Meh aku perkenalkan ciri-ciri menarik yang aku berani jamin takde kat shawl lain heh.

Suri Shawl
Material Heavy Chiffon High Quality with size 2m x 0.7m
Yang ekslusivenya, shawl ni ada dokoh besi tahan karat berbentuk bunga dan juga charm diamon di hujungnya yang boleh ditanggalkan jika nak basuh. yalah charm gojes macam tu mestilah sayang kalau nak kena air kan, jadi boleh tanggalkan dari cangkuknya. if tak nak tanggalkan pun tak apa sebab besinya tahan karat. jangan risau ya sayang-sayang semua.Lagi satu kalau macam nak kelainan sikit, charm tu bolehlah ganti dengan kerongsang lain or charm lain kalau ada. siap boleh tukar-tukar lagi uolss. Suka tak? Suka tak?
Harga berapa ni? Kain dahlah chiffon kualiti tinggi, Jahitan kemas, ada dokoh bunga pulak, ada charm gojes lagi pastu ada pulak manik blink-blink, mesti mahal ni kan? Kalau biasa paling-paling kurang pun harga RM35 keatas,Tapi untuk reader tersayang cewahhh,  harga kasih saiyanggg aje uoliss, HARGA SEHELAI HANYA RM25. 


 Kat atas ni ada testimoni customer yang dah beli SURI SHAWL ni. Katanya cantik sangat dan lebar pulak tu. Boleh tutup dada dan belakang. Boleh tengok tutorial kat bawah ni.





So sesiapa berminat boleh emel ke nurulainnismail@gmail.com atau terjah je instagram Firdainn atau terus ke fb page https://www.facebook.com/firdainn/


Monday, April 25, 2016

COVER Encik Bos Cik PA dah keluar dan akan dijual di PBAKL-16

 Assalamualikum,

Lama benar aku menyepikan diri. sibuk dengan hal duniawi cengginilah jadinya. kerja tak pernah habis. serabut bila fikir.

okeylah, malas nak cerita bab serabut tu. kita cerita hal happy-happy je ok?

ni aku nak kabo yang PBAKL nanti aku ada kuar novel baru. Tajuk Encik Bos Cik PA. Harga rm27 tapi kat pbakl nanti harga rm20 je tau. beli dekat booth fajar pakeer. nanti pepandailah cari kat mana booth tu sebab aku pun tak tau hihi.

dan aku tak boleh join pbakl kali ni sebab kesuntukan masa. setiap sabtu lak aku kena kerja. ahad kn buat thesis. hari kerja yang lain lagilahhh aku sibuk. jadi, aku hanya kirimkan gift buat penganti diri. gift apa? nanti beli novel boleh tahu gift apa. Hint: AKMAL. muehehehe.
 
ni kavernya. tantik tak??
 Kat bawah ni aku sertakan blurb sikit. harap2 boleh manarik minat awak-awak semua. Selamat membaca.

“Siapa cakap awak akan pegang position tu lagi? Kan saya dah cakap tadi, awak tak layak untuk position itu.”
“Habis tu?”
Ash merenung wajah gadis di hadapannya itu dalam-dalam. Dia tidak mahu melepaskan peluang untuk melihat perubahan pada wajah gadis itu apabila diberitahu jawatan yang akan disandang oleh gadis itu.
“Pembantu peribadi saya.”

Disebabkan insiden yang berlaku di kampung Jun yakin bahawa lelaki bernama Ash itu mahu membalas dendam kepadanya. Jadi pembantu peribadi lelaki itu? Huh! Dia lebih rela jadi tukang cuci daripada menjadi PA lelaki itu. Namun, atas desakan hidup, akhirnya dia terpaksa akur dengan jawatan yang ditawarkan itu. Maka bermulalah episod mimpi ngeri seorang Jun.

“Ada ke patut aku pulak yang kena buat air untuk dia. Ingat aku ni tukang gaji dia ke? Tak pun bini dia? Huh.”
“Dah tu memang kerja you. You kan pembantu peribadi dia.”
“Ya ke? Habis tu kalau dia suruh I gosok baju kerja dia, I kena buat jugak ke?”
“Yang tu kalau you jadi bini dia.”

Jadi bini mamat tu? Eeee, tak ingin langsung. Namun, walaupun mulut kata tak mahu, tapi kalau hati sudah suka, tiada siapa pun mampu menghalang. Di saat Ash dan Jun mula mahu mengecapi rasa bahagia, muncul pula pelbagai konflik yang cuba mengganggu kehidupan mereka.
Bagaimana penerimaan Jun apabila mengetahui Suraya, teman baiknya turut jatuh hati kepada Ash? Mampukah Prof Adlan menggantikan tempat Ash di hati Jun? Dan Elena, tegarkah bekas kekasih Ash itu hanya melihat Jun dan Ash menyulam bahagia di hadapan matanya?

Thursday, April 7, 2016

BAB 4 : Encik Bos vs Cik PA



Jun berjalan tenang sambil sesekali menyanyi riang. Hari ini dia puas hati dengan diri sendiri disebabkan berjaya sampai ke tempat kerja seawal 7.45 pagi. Lepas ni bolehlah dia berlagak dengan mamat tu. Apa ingat dia tak boleh datang awal ke? Ada hati nak tolak gaji dia. Huh!
VROMMM!
Spontan Jun mengelak ke tepi apabila sebuah motosikal berkuasa tinggi melintas dihadapannya.
“Eee. Mata tu letak dekat kepala lutut agaknya. Nasib baik tak kena langgar.” Jun merungut perlahan namun langkah kakinya terhenti buat seketika. Dia menoleh ke arah tempat letak motosikal itu. Dalam hati tertanya-tanya siapa penunggang motosikal tersebut kerana seingatnya tak ada pekerja syarikat ini yang membawa motor sebegitu ke sini. Ada pekerja baru ke? Kenapa dia tak tahu?
Jun berjalan menghampiri tempat letak motosikal itu sambil sesekali dia menyorok di sebalik tiang. Teringin juga mahu melihat wajah si penunggang motosikal itu.
Aik? Dah hilang? Jun berkata sendiri ketika melihat ke arah tempat motorsikal itu dipakir. Motor ada tapi mana orangnya? Takkan hilang macam tu aje?
“Hmm, tak ada rezeki. Nak buat macam mana.” Jun berkata sendiri sebelum berpusing.
“Mak!”
“Awak buat apa kat sini?”
Jun masih lagi lagi mengurut dada akibat terkejut. Macam mana mamat ni boleh muncul tiba-tiba aje? Jatuh dari langit ke apa?
“Awak mengintip saya kan?” Lelaki itu bertanya lagi.
Spontan Jun mencebik. Macamlah dia tak ada kerja lain nak buat.
“Maaflah Encik Ash. Saya ni banyak kerja lain nak buat daripada mengintip encik.” Jun mengumam perlahan.
“Apa dia?”
Jun mengeleng. Bibir mengukir senyum plastik.
Ash mengangkat kening sebelum menjeling jam di tangan. Mata Jun tertumpu pada helmet full face di tangan kanan lelaki itu. Wait a minute? Penunggang motosikal itu ialah…
“Bagus. Ada peningkatan.”
“Huh?” Jun tersedar dari lamunan.
“Saya kata, bagus ada peningkatan. Hari ni awak tak datang lambat lagi. Nampaknya ugutan saya tu berhasil.” Lelaki itu berkata sinis sebelum melangkah berlalu dari situ.
Jun mencebik lagi. Rasa macam nak baling batu aje ke arah lelaki itu.
“Tapi awak kena ingat, saya still lagi akan tolak gaji awak.”
Eh?
Jun cepat-cepat berjalan laju ke arah lelaki itu.
“Kenapa pula? Encik sendiri yang cakap hari ni saya datang awal.” Jun bertanya tidak puas hati.
Ash berhenti melangkah.
“Awak tak ingat ke? Semalam saya kata kalau awak datang lambat daripada saya, saya akan potong gaji awak.”
Jun terdiam selama dua saat sebelum sedar. Laju kaki melangkah menuju ke arah lif. Jari menekan butang lif berkali-kali.
“Cepatlah-cepatlah.” Jun berkata sambil menjeling ke arah lelaki itu.
Ash hanya mengelengkan kepala. Senyum terukir di bibir tanpa sedar.
Kting!
Yes!” Jun segera masuk ke dalam lif tersebut sebelum menekan butang ‘tutup’ berkali-kali. Senyum lebar terukir ketika dia melihat wajah lelaki itu dihadapan lif. Sempat dia melambaikan tangan ke arah lelaki itu sebelum pintu tertutup namun lambaiannya terhenti apabila pintu lif terbuka kembali.
Ash masuk ke dalam lif tersebut dengan raut wajah selamba dan berdiri di sebelah gadis itu.
Nice try. Junnah. Nice try.”
Jun memejamkan mata. Rasa macam nak hantuk kepala ke dinding saja.

Jun menggigit bibir sambil sesekali mata memandang sekeliling. Masing-masing tengah sibuk dengan tugasan sendiri. Jun melepaskan keluhan berat lagi ketika dia tunduk merenung meja. Bosanya!
Kring!
Jun hanya memandang sekilas ke arah Fyn yang sedang menjawab panggilan telefon tersebut. Sudah memang tugas dia hari-hari jawab telefon, apa nak hairan sangat.
“Jun.”
“Hmm?” Jun menoleh.
“Bos panggil.”
“Bos mana?” Jun menegakkan badan. Entah jantung dah mula berdegup kencang.
“Bos mana lagi yang suka cari you.” Fyn tersengih mengusik.
Jun memutarkan bebola matanya ke atas.
“Untunglah you, boleh tatap muka Encik Ben tu hari-hari.” Fyn berkata sambil menongkat dagu. Jun mencebik.
“I tak kisah nak tukar tempat dengan you.”
Fyn buat muka.
“Kalau boleh, dah lama I mintak tukar. Hmm, pergilah. Encik Ben dah lama tunggu tu.”
“Dia nak apa?” Jun bertanya sebelum berdiri.
Fyn mengangkat bahu.
“Entah. Adalah tu kerja dia nak bagi.”
Jun melepaskan keluhan berat sebelum berjalan menuju ke arah bilik lelaki itu. Badan dah rasa seram sejuk.
TOK.TOK.
“Masuk.”
Jun menarik nafas dalam-dalam sebelum memulas tombol pintu.
“Encik Ash cari saya?” Jun bertanya di muka pintu.
Ash mengangkat muka. Berkerut dahi lelaki itu apabila melihat Jun hanya berdiri di muka pintu.
“Kenapa tak masuk?”
Jun tidak menjawab. Rasa macam tengah masuk kandang harimau saja.
“Encik Ash cari saya?”
“Hmm.” Ash mengumam perlahan sebelum memandang ke arah gadis itu.
Jun tunduk ketika lelaki itu merenung tajam ke arahnya.
“Mana buku nota awak?”
“Hah?” Jun angkat kepala.
Ash melepaskan keluhan berat. Pen di tangan dicampak ke meja sebelum dia menyandarkan tubuh pada kerusi.
“Saya tanya, mana buku nota awak?”
“Buku nota?” Jun bertanya tidak faham. Apa benda mamat ni tanya soalan pelik-pelik ni?
“Awak sedar tak apa jawatan awak di syarikat ini?”
“Sedar. Saya pembantu peribadi Encik Ash.”
“Awak pernah tak tengok tv, kalau tugasnya sebagai pembantu peribadi. Bila dia masuk bilik jumpa bos dia, dia bawa apa?”
Jun terdiam cuba berfikir sebelum mengangkat bahu.
“Entah. saya jarang tengok tv.”
Ash memejamkan mata. Dia sendiri mula meragui akan keputusan melantik gadis itu sebagai pembantu peribadinya.
“Bila saya panggil awak masuk, awak kena datang dengan buku nota. Supaya awak boleh catat apa yang saya cakap tu pada buku nota awak. Dulu masa diploma tak belajar ke?”
Jun tersengih apabila mula menyedari akan kesilapannya itu.
“Errr. Ada kut tapi mungkin saya dah lupa.” Jun tersengih lagi.
Ash menarik nafas dalam-dalam.
“Awak pergi keluar. Ambil buku nota awak lepas tu baru masuk jumpa saya.”
“Oh tak apa. Saya boleh catat dalam telefon aje.” Jun berkata sambil mengangkat telefon bimbit di tangan.
Bulat mata lelaki itu ketika memandang ke arahnya. Jun telan air liur.
“Errr. Saya keluar sekarang.” Kelam-kabut Jun keluar dari bilik tersebut.
“Fyn, you ada buku nota tak? Pinjam kejap.”
Ash kembali menyandarkan tubuh sambil jari mengurut kedua belah pelipisnya Kepala terasa pening.
TOK.TOK.
Ash menarik nafas dalam-dalam sebelum menegakkan tubuh.
“Masuk.”
“Saya dah bawa buku nota.” Jun mengangkat buku nota di tangan sambil tersengih bersalah.
“Tolong buatkan saya air.”
Jun laju menyelak halaman buku nota milik Fyn itu sebelum menulis sesuatu.
Eh?
“Apa Encik Ash cakap tadi?”
Ash mengangkat kepala.
“Perlu ke saya nak ulang banyak kali?”
Jun menggaru kepala yang tidak gatal.
“Saya bukan apa. Saya cuma nak kepastian aje. Sebab saya rasa saya macam dengar encik suruh saya buat air.”
So, tak boleh ke?”
Jun terdiam dua saat.
Hah? Aku kena buat air untuk mamat ni? Apa ingat aku ni tea lady ke?
“Awak tunggu apa lagi?”
Aik? Mamat ni serius ke?
“Err, okey.” Jun menulis sesuatu pada buku notanya sebelum memandang ke arah lelaki itu.
“Err, siapa tea lady dekat sini? Nanti saya suruh dia buatkan encik air. Encik nak air apa?”
Bacaan pada dokumen terhenti apabila mendengar pertanyaan gadis itu.
Pardon?”
“Err saya tanya siapa tea lady dekat sini.”
“Kat sini tak ada tea lady.”
“Oh. Okey. Habis tu siapa yang akan buat air untuk Encik Ash?”
Ash hanya memandang ke arah gadis itu.
Jun telan air liur sebelum tunduk berpura-pura menulis sesuatu pada buku notanya. Wait a minute!
“Encik Ash nak suruh saya buat air untuk encik ke?”

Jun membuka pintu kabinet sebelum sebiji muk berwarna merah dikeluarkan lalu diletakkan di atas meja. Botol kopi yang tersusun di hadapannya itu turun diambil. Mulut tak berhenti mengomel ketika botol gula dicapai.
“Ada ke patut aku pulak yang kena buat air untuk dia. Ingat aku ni tukang gaji dia ke? Tak pun bini dia? Huh.”
“Apa bendalah yang you membebel sorang-sorang ni?”
Jun menoleh. Senyum tawar dilemparkan ke arah Fyn yang baru sahaja masuk ke pantri tersebut.
“Tak ada apa. Bos besar tulah. Ada ke patut dia suruh I buat air untuk dia. Apa ingat I ni tukang gaji dia ke?”
Fyn menarik pintu peti sejuk sebelum mengeluarkan kotak jus oren lebihan semalam.
“Dah tu memang kerja you. You kan pembantu peribadi dia.”
Tangan yang sedang mengacau air kopi itu terhenti.
“Ya ke? Habis tu kalau dia suruh I gosok baju kerja dia, I kena buat jugak ke?”
“Yang tu kalau you jadi bini dia.” Fyn menjawab sambil tersengih ketika membawa gelas berisi jus oren ke bibir.
Jun memutarkan bebola matanya ke atas.
“Huh, tak ingin I nak jadi bini dia.”
Fyn angkat kening.
“Ya ke? Jangan you syok dekat dia nanti. Sudahlah.”
“Simpang malaikat empat puluh empat. I berani kerat kuku I ni yang I takkan jatuh hati dengan dia.”
Fyn hanya angkat bahu ketika melihat gadis itu sudah pun keluar dari pantri tersebut sambil membawa sebiji muk berisi air kopi panas.
TOK.TOK.
“Masuk.”
Jun memulas tombol pintu sebelum menolaknya ke dalam.
“Air untuk encik. Ada apa-apa lagi yang encik nak saya buat?” Jun bertanya sambil meletakkan muk tersebut di atas meja.
Ash tidak memandang ke arah gadis itu ketika tangan mencapai muk yang diletakkan di atas mejanya.
“Kalau tak ada apa-apa lagi. Saya keluar dulu.” Jun menjawab sebelum melangkah menuju ke arah pintu.
Prrrrrrr!
Spontan kaki Jun berhenti melangkah.
“Apa benda ni?”
“Air kopi macam yang encik mintak tadi.”
“Buat lain. Saya tak minum kopi manis.”
Jun mengetab bibir. Tadi kenapa tak cakap awal-awal?
“Encik tak cakap pun yang encik tak minum kopi manis.” Jun berkata sebal ketika mengambil muk tersebut.
Ash merenung tajam ke arah gadis itu.
“Saya keluar dulu.” Jun berkata apabila melihat lelaki itu membuka mulut seolah-olah ingin berkata sesuatu. Kaki laju melangkah menuju ke arah pintu. Mati kena fire juga aku hari ni.
Ash mengeleng lagi. Nasib kaulah Ash.
“Kenapa?” Fyn bertanya sambil mengangkat kening apabila melihat Jun keluar sambil membawa muk di tangan.
“Mamat tu datang bulan hari ni. So dia tak minum kopi ada gula.” Selamba Jun menjawab sebelum berlalu dari situ.
“Datang bulan?” Fyn bertanya sendiri.
  BERSAMBUNG....