RSS

cintailah seseorang seolah-olah kita tidak pernah dilukai

aku seorang pemerhati yang baik dan pendengar yang setia...

Monday, April 25, 2016

COVER Encik Bos Cik PA dah keluar dan akan dijual di PBAKL-16

 Assalamualikum,

Lama benar aku menyepikan diri. sibuk dengan hal duniawi cengginilah jadinya. kerja tak pernah habis. serabut bila fikir.

okeylah, malas nak cerita bab serabut tu. kita cerita hal happy-happy je ok?

ni aku nak kabo yang PBAKL nanti aku ada kuar novel baru. Tajuk Encik Bos Cik PA. Harga rm27 tapi kat pbakl nanti harga rm20 je tau. beli dekat booth fajar pakeer. nanti pepandailah cari kat mana booth tu sebab aku pun tak tau hihi.

dan aku tak boleh join pbakl kali ni sebab kesuntukan masa. setiap sabtu lak aku kena kerja. ahad kn buat thesis. hari kerja yang lain lagilahhh aku sibuk. jadi, aku hanya kirimkan gift buat penganti diri. gift apa? nanti beli novel boleh tahu gift apa. Hint: AKMAL. muehehehe.
 
ni kavernya. tantik tak??
 Kat bawah ni aku sertakan blurb sikit. harap2 boleh manarik minat awak-awak semua. Selamat membaca.

“Siapa cakap awak akan pegang position tu lagi? Kan saya dah cakap tadi, awak tak layak untuk position itu.”
“Habis tu?”
Ash merenung wajah gadis di hadapannya itu dalam-dalam. Dia tidak mahu melepaskan peluang untuk melihat perubahan pada wajah gadis itu apabila diberitahu jawatan yang akan disandang oleh gadis itu.
“Pembantu peribadi saya.”

Disebabkan insiden yang berlaku di kampung Jun yakin bahawa lelaki bernama Ash itu mahu membalas dendam kepadanya. Jadi pembantu peribadi lelaki itu? Huh! Dia lebih rela jadi tukang cuci daripada menjadi PA lelaki itu. Namun, atas desakan hidup, akhirnya dia terpaksa akur dengan jawatan yang ditawarkan itu. Maka bermulalah episod mimpi ngeri seorang Jun.

“Ada ke patut aku pulak yang kena buat air untuk dia. Ingat aku ni tukang gaji dia ke? Tak pun bini dia? Huh.”
“Dah tu memang kerja you. You kan pembantu peribadi dia.”
“Ya ke? Habis tu kalau dia suruh I gosok baju kerja dia, I kena buat jugak ke?”
“Yang tu kalau you jadi bini dia.”

Jadi bini mamat tu? Eeee, tak ingin langsung. Namun, walaupun mulut kata tak mahu, tapi kalau hati sudah suka, tiada siapa pun mampu menghalang. Di saat Ash dan Jun mula mahu mengecapi rasa bahagia, muncul pula pelbagai konflik yang cuba mengganggu kehidupan mereka.
Bagaimana penerimaan Jun apabila mengetahui Suraya, teman baiknya turut jatuh hati kepada Ash? Mampukah Prof Adlan menggantikan tempat Ash di hati Jun? Dan Elena, tegarkah bekas kekasih Ash itu hanya melihat Jun dan Ash menyulam bahagia di hadapan matanya?

Thursday, April 7, 2016

BAB 4 : Encik Bos vs Cik PA



Jun berjalan tenang sambil sesekali menyanyi riang. Hari ini dia puas hati dengan diri sendiri disebabkan berjaya sampai ke tempat kerja seawal 7.45 pagi. Lepas ni bolehlah dia berlagak dengan mamat tu. Apa ingat dia tak boleh datang awal ke? Ada hati nak tolak gaji dia. Huh!
VROMMM!
Spontan Jun mengelak ke tepi apabila sebuah motosikal berkuasa tinggi melintas dihadapannya.
“Eee. Mata tu letak dekat kepala lutut agaknya. Nasib baik tak kena langgar.” Jun merungut perlahan namun langkah kakinya terhenti buat seketika. Dia menoleh ke arah tempat letak motosikal itu. Dalam hati tertanya-tanya siapa penunggang motosikal tersebut kerana seingatnya tak ada pekerja syarikat ini yang membawa motor sebegitu ke sini. Ada pekerja baru ke? Kenapa dia tak tahu?
Jun berjalan menghampiri tempat letak motosikal itu sambil sesekali dia menyorok di sebalik tiang. Teringin juga mahu melihat wajah si penunggang motosikal itu.
Aik? Dah hilang? Jun berkata sendiri ketika melihat ke arah tempat motorsikal itu dipakir. Motor ada tapi mana orangnya? Takkan hilang macam tu aje?
“Hmm, tak ada rezeki. Nak buat macam mana.” Jun berkata sendiri sebelum berpusing.
“Mak!”
“Awak buat apa kat sini?”
Jun masih lagi lagi mengurut dada akibat terkejut. Macam mana mamat ni boleh muncul tiba-tiba aje? Jatuh dari langit ke apa?
“Awak mengintip saya kan?” Lelaki itu bertanya lagi.
Spontan Jun mencebik. Macamlah dia tak ada kerja lain nak buat.
“Maaflah Encik Ash. Saya ni banyak kerja lain nak buat daripada mengintip encik.” Jun mengumam perlahan.
“Apa dia?”
Jun mengeleng. Bibir mengukir senyum plastik.
Ash mengangkat kening sebelum menjeling jam di tangan. Mata Jun tertumpu pada helmet full face di tangan kanan lelaki itu. Wait a minute? Penunggang motosikal itu ialah…
“Bagus. Ada peningkatan.”
“Huh?” Jun tersedar dari lamunan.
“Saya kata, bagus ada peningkatan. Hari ni awak tak datang lambat lagi. Nampaknya ugutan saya tu berhasil.” Lelaki itu berkata sinis sebelum melangkah berlalu dari situ.
Jun mencebik lagi. Rasa macam nak baling batu aje ke arah lelaki itu.
“Tapi awak kena ingat, saya still lagi akan tolak gaji awak.”
Eh?
Jun cepat-cepat berjalan laju ke arah lelaki itu.
“Kenapa pula? Encik sendiri yang cakap hari ni saya datang awal.” Jun bertanya tidak puas hati.
Ash berhenti melangkah.
“Awak tak ingat ke? Semalam saya kata kalau awak datang lambat daripada saya, saya akan potong gaji awak.”
Jun terdiam selama dua saat sebelum sedar. Laju kaki melangkah menuju ke arah lif. Jari menekan butang lif berkali-kali.
“Cepatlah-cepatlah.” Jun berkata sambil menjeling ke arah lelaki itu.
Ash hanya mengelengkan kepala. Senyum terukir di bibir tanpa sedar.
Kting!
Yes!” Jun segera masuk ke dalam lif tersebut sebelum menekan butang ‘tutup’ berkali-kali. Senyum lebar terukir ketika dia melihat wajah lelaki itu dihadapan lif. Sempat dia melambaikan tangan ke arah lelaki itu sebelum pintu tertutup namun lambaiannya terhenti apabila pintu lif terbuka kembali.
Ash masuk ke dalam lif tersebut dengan raut wajah selamba dan berdiri di sebelah gadis itu.
Nice try. Junnah. Nice try.”
Jun memejamkan mata. Rasa macam nak hantuk kepala ke dinding saja.

Jun menggigit bibir sambil sesekali mata memandang sekeliling. Masing-masing tengah sibuk dengan tugasan sendiri. Jun melepaskan keluhan berat lagi ketika dia tunduk merenung meja. Bosanya!
Kring!
Jun hanya memandang sekilas ke arah Fyn yang sedang menjawab panggilan telefon tersebut. Sudah memang tugas dia hari-hari jawab telefon, apa nak hairan sangat.
“Jun.”
“Hmm?” Jun menoleh.
“Bos panggil.”
“Bos mana?” Jun menegakkan badan. Entah jantung dah mula berdegup kencang.
“Bos mana lagi yang suka cari you.” Fyn tersengih mengusik.
Jun memutarkan bebola matanya ke atas.
“Untunglah you, boleh tatap muka Encik Ben tu hari-hari.” Fyn berkata sambil menongkat dagu. Jun mencebik.
“I tak kisah nak tukar tempat dengan you.”
Fyn buat muka.
“Kalau boleh, dah lama I mintak tukar. Hmm, pergilah. Encik Ben dah lama tunggu tu.”
“Dia nak apa?” Jun bertanya sebelum berdiri.
Fyn mengangkat bahu.
“Entah. Adalah tu kerja dia nak bagi.”
Jun melepaskan keluhan berat sebelum berjalan menuju ke arah bilik lelaki itu. Badan dah rasa seram sejuk.
TOK.TOK.
“Masuk.”
Jun menarik nafas dalam-dalam sebelum memulas tombol pintu.
“Encik Ash cari saya?” Jun bertanya di muka pintu.
Ash mengangkat muka. Berkerut dahi lelaki itu apabila melihat Jun hanya berdiri di muka pintu.
“Kenapa tak masuk?”
Jun tidak menjawab. Rasa macam tengah masuk kandang harimau saja.
“Encik Ash cari saya?”
“Hmm.” Ash mengumam perlahan sebelum memandang ke arah gadis itu.
Jun tunduk ketika lelaki itu merenung tajam ke arahnya.
“Mana buku nota awak?”
“Hah?” Jun angkat kepala.
Ash melepaskan keluhan berat. Pen di tangan dicampak ke meja sebelum dia menyandarkan tubuh pada kerusi.
“Saya tanya, mana buku nota awak?”
“Buku nota?” Jun bertanya tidak faham. Apa benda mamat ni tanya soalan pelik-pelik ni?
“Awak sedar tak apa jawatan awak di syarikat ini?”
“Sedar. Saya pembantu peribadi Encik Ash.”
“Awak pernah tak tengok tv, kalau tugasnya sebagai pembantu peribadi. Bila dia masuk bilik jumpa bos dia, dia bawa apa?”
Jun terdiam cuba berfikir sebelum mengangkat bahu.
“Entah. saya jarang tengok tv.”
Ash memejamkan mata. Dia sendiri mula meragui akan keputusan melantik gadis itu sebagai pembantu peribadinya.
“Bila saya panggil awak masuk, awak kena datang dengan buku nota. Supaya awak boleh catat apa yang saya cakap tu pada buku nota awak. Dulu masa diploma tak belajar ke?”
Jun tersengih apabila mula menyedari akan kesilapannya itu.
“Errr. Ada kut tapi mungkin saya dah lupa.” Jun tersengih lagi.
Ash menarik nafas dalam-dalam.
“Awak pergi keluar. Ambil buku nota awak lepas tu baru masuk jumpa saya.”
“Oh tak apa. Saya boleh catat dalam telefon aje.” Jun berkata sambil mengangkat telefon bimbit di tangan.
Bulat mata lelaki itu ketika memandang ke arahnya. Jun telan air liur.
“Errr. Saya keluar sekarang.” Kelam-kabut Jun keluar dari bilik tersebut.
“Fyn, you ada buku nota tak? Pinjam kejap.”
Ash kembali menyandarkan tubuh sambil jari mengurut kedua belah pelipisnya Kepala terasa pening.
TOK.TOK.
Ash menarik nafas dalam-dalam sebelum menegakkan tubuh.
“Masuk.”
“Saya dah bawa buku nota.” Jun mengangkat buku nota di tangan sambil tersengih bersalah.
“Tolong buatkan saya air.”
Jun laju menyelak halaman buku nota milik Fyn itu sebelum menulis sesuatu.
Eh?
“Apa Encik Ash cakap tadi?”
Ash mengangkat kepala.
“Perlu ke saya nak ulang banyak kali?”
Jun menggaru kepala yang tidak gatal.
“Saya bukan apa. Saya cuma nak kepastian aje. Sebab saya rasa saya macam dengar encik suruh saya buat air.”
So, tak boleh ke?”
Jun terdiam dua saat.
Hah? Aku kena buat air untuk mamat ni? Apa ingat aku ni tea lady ke?
“Awak tunggu apa lagi?”
Aik? Mamat ni serius ke?
“Err, okey.” Jun menulis sesuatu pada buku notanya sebelum memandang ke arah lelaki itu.
“Err, siapa tea lady dekat sini? Nanti saya suruh dia buatkan encik air. Encik nak air apa?”
Bacaan pada dokumen terhenti apabila mendengar pertanyaan gadis itu.
Pardon?”
“Err saya tanya siapa tea lady dekat sini.”
“Kat sini tak ada tea lady.”
“Oh. Okey. Habis tu siapa yang akan buat air untuk Encik Ash?”
Ash hanya memandang ke arah gadis itu.
Jun telan air liur sebelum tunduk berpura-pura menulis sesuatu pada buku notanya. Wait a minute!
“Encik Ash nak suruh saya buat air untuk encik ke?”

Jun membuka pintu kabinet sebelum sebiji muk berwarna merah dikeluarkan lalu diletakkan di atas meja. Botol kopi yang tersusun di hadapannya itu turun diambil. Mulut tak berhenti mengomel ketika botol gula dicapai.
“Ada ke patut aku pulak yang kena buat air untuk dia. Ingat aku ni tukang gaji dia ke? Tak pun bini dia? Huh.”
“Apa bendalah yang you membebel sorang-sorang ni?”
Jun menoleh. Senyum tawar dilemparkan ke arah Fyn yang baru sahaja masuk ke pantri tersebut.
“Tak ada apa. Bos besar tulah. Ada ke patut dia suruh I buat air untuk dia. Apa ingat I ni tukang gaji dia ke?”
Fyn menarik pintu peti sejuk sebelum mengeluarkan kotak jus oren lebihan semalam.
“Dah tu memang kerja you. You kan pembantu peribadi dia.”
Tangan yang sedang mengacau air kopi itu terhenti.
“Ya ke? Habis tu kalau dia suruh I gosok baju kerja dia, I kena buat jugak ke?”
“Yang tu kalau you jadi bini dia.” Fyn menjawab sambil tersengih ketika membawa gelas berisi jus oren ke bibir.
Jun memutarkan bebola matanya ke atas.
“Huh, tak ingin I nak jadi bini dia.”
Fyn angkat kening.
“Ya ke? Jangan you syok dekat dia nanti. Sudahlah.”
“Simpang malaikat empat puluh empat. I berani kerat kuku I ni yang I takkan jatuh hati dengan dia.”
Fyn hanya angkat bahu ketika melihat gadis itu sudah pun keluar dari pantri tersebut sambil membawa sebiji muk berisi air kopi panas.
TOK.TOK.
“Masuk.”
Jun memulas tombol pintu sebelum menolaknya ke dalam.
“Air untuk encik. Ada apa-apa lagi yang encik nak saya buat?” Jun bertanya sambil meletakkan muk tersebut di atas meja.
Ash tidak memandang ke arah gadis itu ketika tangan mencapai muk yang diletakkan di atas mejanya.
“Kalau tak ada apa-apa lagi. Saya keluar dulu.” Jun menjawab sebelum melangkah menuju ke arah pintu.
Prrrrrrr!
Spontan kaki Jun berhenti melangkah.
“Apa benda ni?”
“Air kopi macam yang encik mintak tadi.”
“Buat lain. Saya tak minum kopi manis.”
Jun mengetab bibir. Tadi kenapa tak cakap awal-awal?
“Encik tak cakap pun yang encik tak minum kopi manis.” Jun berkata sebal ketika mengambil muk tersebut.
Ash merenung tajam ke arah gadis itu.
“Saya keluar dulu.” Jun berkata apabila melihat lelaki itu membuka mulut seolah-olah ingin berkata sesuatu. Kaki laju melangkah menuju ke arah pintu. Mati kena fire juga aku hari ni.
Ash mengeleng lagi. Nasib kaulah Ash.
“Kenapa?” Fyn bertanya sambil mengangkat kening apabila melihat Jun keluar sambil membawa muk di tangan.
“Mamat tu datang bulan hari ni. So dia tak minum kopi ada gula.” Selamba Jun menjawab sebelum berlalu dari situ.
“Datang bulan?” Fyn bertanya sendiri.
  BERSAMBUNG....

Wednesday, March 23, 2016

BAB 3: Encik Bos dan Cik PA

BAB 3



“Falah, macam mana ni?”
Falah memicit dahi yang terasa pening. Pening disebabkan melihat keadaan teman serumahnya yang dari tadi asyik ke hulu dan ke hilir sahaja.
“Jun, kau boleh duduk diam-diam tak? Sakit kepala aku tengok keadaan kau ni.” Falah mengelengkan kepala sebelum mencapai remote televisyen.
Jun berhenti bergerak sebelum melabuhkan tubuh di sebelah Falah.
“Apa aku nak buat ni Falah. Aku rasa aku dah kena pecatlah.” Jun berkata entah untuk kali keberapa.
“Kau yakin ke mamat tu bos baru kau?” Falah bertanya, juga entah untuk kali keberapa.
“Aku tak pasti tapi aku rasa memang dia bos baru tempat aku. Tapi peliklah, nama bos baru aku tu Ben tapi Abang Am panggil Ash. Aku pun tak pasti.”
“Siapa Abang Am?” Falah bertanya sambil mata tertumpu pada skrin televisyen itu.
“Abang sepupu aku.” Jun menjawab sambil merebahkan tubuh pada sofa. Kepala didongak ke atas. Mata dipejam, seolah-olah cuba berfikir bagaimana mahu menyelesaikan masalah ini.
“Apa susah, kau telefon aje abang sepupu kau tu. Tanya dia, siapa nama sebenar kawan dia tu.”
Jun membuka mata. Eh, kenapa dia boleh tak terfikir akan hal itu?
“Nak ke mana pulak tu?” Falah bertanya ketika melihat Jun sudah bangun dan berlari menuju ke tingkat atas.
Call Abang Am.”

“Helo, Rumah Sakit Jiwa Sri Bakti. Boleh saya bantu?”
Jun memutarkan bebola matanya ke atas. Kalau ikutkan hati, rasa nak letak sahaja telefon jam itu juga.
“Abang Am! Ini Junlah.”
“Ya Cik Jun? Nak daftar untuk diri sendiri ke?”
Jun menggigit bibir.
“Jangan main-mainlah Abang Am. Jun serius ni.”
Amzal ketawa kecil apabila menangkap nada suara geram gadis itu di sebelah sana.
“Hmm, nak apa call abang malam-malam ni? Rindu ke?”
Jun mencebik.
“Jun nak tanya sesuatu ni.”
“Apa dia?”
Jun terdiam. Tidak tahu bagaimana mahu memulakan pertanyaan. Nak cakap macam mana ni? Pasti Abang Am akan fikir bukan-bukan.
“Hmm, kawan Abang Am yang ikut balik kampung tu.”
Kening Amzal terangkat sebelah. Lain macam saja ini.
“Kenapa dengan kawan abang tu? Jun dah syok dekat dia? Nak abang cakapkan ke?” Amzal tak habis mengiat. Jun mengetab bibir. Sah ada urat terputus dalam kepala Abang Am ini. Aku nak syok dekat mamat tu? Pleaselah!
“Seriuslah!” Jun dah mula nak naik angin. Amzal hanya ketawa.
“Okey-okey. Jun nak tanya apa tadi?”
Jun menjulingkan biji mata. Boleh rasa yang Abang Am tengah sengih-sengih dekat sebelah sana.
“Siapa nama betul kawan Abang Am tu?” Jun bertanya terus. Malas nak mukadimah banyak sangat. Sat lagi kena gula dengan Abang Am ni, mahu kena diabetes aku dibuatnya.
Kening Amzal terangkat sebelah.
“Kenapa Jun tiba-tiba tanya ni? Jun suka dia eh?”
Rasa macam nak hantuk kepala ke meja saja.
“Suka hatilah abang nak kata apa pun. Jadi, jawablah soalan Jun tu.”
“Mesti ada sebab kenapa Jun beriya-ya nak tahu sangat kan?”
“Jawab ajelah. Isy!”
“Yalah-yalah. Nama dia Ben Ashraf.”
 Hampir terlepas telefon di tangannya apabila mendengar jawapan dari mulut lelaki itu. Biar betul? Tak. Tak mungkin. Tak mungkin mamat itu bos baru tempat dia kerja? Tak. Dia sedang bermimpi. Bangun!Bangun!Bangun Jun!
“Jun? Bunyi apa tu?”
Jun berhenti menampar pipi sendiri apabila sedar yang dia masih berada di talian dengan abang sepupunya itu.
“Tak ada apa. Tak apalah Abang Am. Jun nak tidur dulu. Mengantuk.”
“Yalah. Night.”
Night.” Jun berkata sebelum memutuskan talian. Telefon dicampakkan ke sebelah sebelum dia merebahkan tubuh di atas katil. Terkebil-kebil mata merenung ke arah siling. Apa nak buat ni? Tak sampai satu hari mamat tu ambil alih syarikat, dia dah kena buang kerja?! Kejam betul! Ke mamat tu sebenarnya nak balas dendam? Jun menggigit bibir. Rasanya mamat itu nak balas dendam saja. Cis, suka hati aje nak buang dia. Mamat tu tak fikir ke dia ni siapa? Kalau tak ada dia, boleh lingkup syarikat tu, tahu?
Tak apa. Esok pagi-pagi dia nak pergi jumpa mamat itu. Dia nak basuh mamat itu cukup-cukup. Baru masuk kerja sudah nak tunjuk belang. Dia yang dah kerja dekat empat tahun ni, lagi banyak pengalaman kerja daripada mamat tu, tahu. Huh!

“Eh, awal hari ni. Jalan tak sesak ke Cik Jun?”
Jun hanya senyum namun tidak berkata apa. Aik, pak gad ni perli dia ke apa?
“Terima kasih pak cik.” Jun berkata ketika penghadang diangkat sebelum dia memandu masuk ke arah tempat letak kereta.
Jun segera keluar dari kereta dan berjalan laju menuju ke arah lif. Orang sudah ramai berkumpul di hadapan lif tersebut. Spontan Jun menjeling jam di tangan. Aik? Baru pukul 7.30 tapi dah ramai yang datang? Biar betul.
“Eh Jun? Awal sampai? Mimpi apa malam tadi?”
Jun mengeling apabila Bakar dari bahagian marketing itu menegur. Malas nak layan. Gaya macam selama ini dia tak pernah datang awal ke pejabat saja.
Kting!
Jun cepat-cepat masuk ke dalam lif bersama-sama dengan pekerja yang lain. Dalam hati sudah tidak sabar ketika menunggu lif itu berhenti di setiap tingkat.
Kting!
Laju kaki melangkah keluar dari lif tersebut menuju ke arah pejabatnya.
“Jun? Awalnya hari ni?” Sapaan rakan sepejabat yang lain tidak diendahkan ketika dia segera bergerak ke arah work stationnya itu.
“Eh, awalnya kau hari ni. Salah kunci jam ke?” Kak Mimi menyapa agak hairan apabila melihat Jun pagi-pagi lagi sudah sampai di pejabat. Rasanya dalam setahun tu boleh bilang berapa kali Jun ini datang awal ke pejabat.
“Saya ada kerja sikit nak buat.” Jun menjawab sambil berjalan ke arah kabinet yang terletak di hujung sudut bilik tersebut. Satu persatu pintu kabinet dibuka. Beberapa buah dokumen tebal ditarik keluar sebelum diletakkan di atas meja.
“Kau nak buat apa bawa keluar semua dokumen ni?” Kak Mila bertanya ketika memandang dokumen-dokumen lama yang tersusun di atas meja gadis itu.
Jun tidak menjawab ketika dia berkira-kira sama ada mahu membawa dokumen ditangannya itu atau tidak.
“Jun, akak tanya ni. Kau nak buat apa dengan semua dokumen ni? Ada audit ke?”
“Tak adalah. Jun ada hal sikit. Pergi dulu.” Jun menjawab sebelum melangkah keluar dari pejabat itu sambil membawa sekali dokumen-dokumen tersebut.


PENGURUS : Ben Ashraf

Rasanya sebatu pun dah boleh nampak. Huh! Jun menarik nafas dalam-dalam sebelum tangan mengetuk pintu bilik itu.
TOK.TOK.
Jun menunggu buat beberapa ketika namun tiada sebarang arahan menyuruhnya masuk dari dalam. Jun serba salah. Perlukah dia ketuk lagi atau tunggu?
TOK.TOK.
Jun mengetuk pintu tersebut buat kali kedua. Dia mendekatkan telinga pada pintu. Senyap. Aik? Ada orang ke tak ada ni? Ke mamat ni tidur?
Jun mengigit bibir. Tangan sudah terasa sakit. Nak masuk ke tak ni? Ah, masuk ajelah. Jun berkata sendiri sebelum memulas tombol pada pintu tersebut. Perlahan-lahan dia menolak pintu ke dalam.
“Assalamualaikum.” Jun bersuara perlahan. Dahinya berkerut. Aik? Kosong? Tak ada orang pun? Pergi mana mamat ni? Jun melangkah masuk ke dalam ruang pejabat yang agak besar itu dan meletakkan file-file yang dibawa itu di atas meja kerja milik lelaki itu. Hmm, kemasnya meja mamat ni. Macam tak ada kerja saja.
Jun memandang sekeliling. Ini bukanlah kali pertama dia masuk ke pejabat ini kerana sebelum ini pejabat ini didiami oleh Encik Asnif tapi rasanya ada sedikit kelaian pada hiasan dalaman pejabat ini. Lebih moden dan kemas. Kalau dulu pejabat Encik Asnif itu macam tongkang pecah. Semua ikut dan saja. Kadangkala siap tak ingat lagi file sekian-sekian duduk mana lepas tu jenuh nak selongkar balik cari satu-satu. Tapi bos kali ni agak lain sikit. Lebih kemas dan teratur. Tapi, mana mamat ni pergi? Fyn kata tadi dah masuk kerja. Ke…
“Ceh, kata orang curik tulang. Dia pun dua kali lima aje sama dengan aku. Ada hati nak pecat aku. Huh.” Jun mengomel sendiri sambil mengambil bingkai gambar yang terletak di atas meja itu. Tengok tu, gambar pemandangan tepi pantai pun dia boleh letak atas meja ni. Orang letaklah gambar keluarga ke, gambar kekasih hati ke. Mesti mamat ni jenis skema. Nerd.
Ash yang baru sahaja keluar dari bilik air itu berhenti melangkah apabila telinga terdengar seperti bunyi pintu dibuka dan ditutup. Aik? Siapa pula yang memandai-mandai masuk dalam pejabat dia tanpa kebenaran ni?
“Ceh, kata orang curik tulang. Dia pun dua kali lima aje sama dengan aku. Ada hati nak pecat aku. Huh.”
Telinga seperti menangkap sesuatu yang datangnya dari mulut gadis yang membelakanginya itu. Eh, ada lagi minah ni? Bukan semalam aku dah kata jangan datang lagi ke hari ni?
Jun meletakkan bingkai gambar tersebut di atas meja. Dia memandang sekeliling sebelum terpaku seketika.
Ash hanya merenung wajah gadis yang ternyata terkejut dengan kemunculannya itu. Rasa macam nak tergelak saja apabila melihat raut wajah gadis itu yang seperti mahu pengsan.
“Awak mengata saya, ya?”
Laju gadis itu mengeleng.
“Tak.Tak.” Gadis itu menjawab tergagap sambil mengelengkan kepala bersungguh-sungguh.
“Habis tu yang saya dengar pasal curik tulang tu, siapa?”
Jun menelan air liur yang sudah terasa berpasir. Habislah dia kali ni. Rasa macam nak tampar saja mulut ni.
Ash mengangkat kening sambil berjalan menghampiri gadis itu. Jun tertunduk merenung ke lantai apabila lelaki itu memandang ke arahnya.
Kening Ash terangkat lagi apabila dia melihat file-file tersusun di atas mejanya.
“Ini apa?”
“Huh?” Spontan Jun mengangkat muka sebelum pandangannya jatuh pada file-file yang dibawanya tadi.
“Saya tanya, ni apa?”
“Err, file?” Jun menjawab teragak-agak.
Ash merenung ke arah Jun tanpa berkata apa-apa.
“Awak ingat saya bodoh sangat ke sampai file pun tak kenal. Maksud saya, kenapa file ni ada atas meja saya?”
“Err. Sebab err saya yang bawa tadi.”
“Kenapa awak bawa file ni ke sini?”
Jun telan air liur. Serius gila mamat ni. Betul ke mamat di kampung dulu dengan orang yang sedang berdiri di hadapannya ini adalah orang yang sama?
“Err. Sebenarnya.”
Wait.”
Jun terdiam.
“Bukan ke saya dah kata dekat awak semalam, tak payah datang kerja hari ni?”
Jun telan air liur lagi. Alamak, mamat ni serius ke nak berhentikan dia kerja?
“Err, maksudnya Encik Ash nak bagi saya cuti ke?” Jun bertanya sambil pura-pura tergelak namun terhenti apabila wajah lelaki itu masih tidak berubah, serius.
Jun tunduk merenung kaki apabila pandangan mata lelaki itu masih terus menerus merenungnya.
“Nampaknya lawak aku tak menjadi pula.” Jun mengomel di dalam hati.
So, awak buat apa kat sini? Saya tak perlukan pekerja macam awak yang suka ambil kesempatan terhadap kebaikan syarikat.”
Berdesing telinganya apabila mendengar kata-kata lelaki itu. Muka sudah terasa merah padam.
“Relaks Jun. Don’t make it worse.” Jun berkata di dalam hati. Dia menarik nafas panjang dan dalam sebelum mengangkat muka, cuba menentang pandangan lelaki di hadapannya itu.
“Maafkan saya Encik Ben Ashraf. Saya tahu semalam saya dah buat kesilapan besar. Tapi encik rasa patut ke saya dibuang kerja hanya disebabkan kesilapan saya semalam?”
Ash mengangkat kening. Berani juga minah ni.
“Jadi awak nak cakap, saya tak boleh buang awak hanya disebabkan kesalahan semalam?”
Jun mengangguk laju.
“Boleh bagitahu saya sebab yang kukuh kenapa saya perlu simpan pekerja yang suka ambil kesempatan macam awak ni?”
Jun cuba menahan riak wajah yang dah terasa seperti mahu bertukar menjadi naga. Sabar Jun Sabar.
“Sebabnya ada dalam file-file tu.” Jun menjawab sambil memandang file-file yang tersusun di atas meja kerja lelaki itu.
Ash mengalihkan pandangan dari wajah gadis itu ke arah file di atas mejanya.
“File ni?”
Jun mengangguk lagi
Ash mengambil salah satu file yang terdapat di atas mejanya sebelum menyelak secara rambang. Dia kemudian mencampakkan file tersebut di atas lantai dan mengambil file yang lain lalu diselak lagi secara rambang sebelum dicampak ke lantai.
Jun spontan mengelak apabila file yang dicampakkan itu hampir mengenai kakinya. Bibir digetap geram. Apa kena dengan mamat ni?!
“Untuk apa awak bawa sampah-sampah ni ke sini?” Lelaki itu bertanya sebelum mencampakkan file terakhir ke lantai.
Jun merenung tajam ke arah lelaki itu. Sampah? Dia panggil semua usaha penat lelah aku ni sebagai sampah?!
“Kalau Encik Ash nak tahu, semua ‘sampah-sampah’ ni adalah usaha penat lelah saya selama saya bekerja di sini.” Jun menjawab cuba menahan geram sebelum tunduk dan mengutip file-file yang bertaburan di atas lantai itu. Hati agak sebak memikirkan yang usahanya selama ini tidak dihargai. Ingat senang ke nak buat repot macam ni?
No wonder.” Ash menjawab tanpa perasaan sebelum mengambil tempat di mejanya. Dia kemudian mencapai file yang tersusun kemas di rak belakang sebelum duduk dan mula menyemak file tersebut, seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku.
Jun menjeling tajam. Hatinya semakin sakit apabila melihat keadaan lelaki itu. Terasa seperti maruahnya dipijak-pijak.
“Ada apa-apa lagi yang awak nak cakap?” Ash mengangkat kepala apabila melihat gadis itu masih berdiri di situ selama lima minit.
Jun masih merenung tajam ke arah lelaki itu. Dia sendiri tak tahu macam mana Abang Am boleh berkawan dengan mamat ni. Perangai macam jembalang tanah. Eee! Sakitnya hati! Rasa seperti mahu sahaja dia menghamburkan kata-kata sumpahan yang bermain-main dalam fikirannya ketika itu. Huh!
“Boleh Encik Ash bagi saya satu lagi peluang?” Tanpa sedar laju sahaja kata-kata itu meluncur ke bibirnya.
 “Kenapa saya mesti bagi awak satu lagi peluang? Saya rasa awak tak memberikan apa-apa sumbangan pun selama awak bekerja di sini. Kenapa? Tak percaya?” Ash bertanya apabila melihat wajah gadis itu sudah berubah.


Jun hanya diam. Dia sedaya upaya menahan diri daripada mengeluarkan kata-kata sumpahan terhadap lelaki itu. Sabar Jun. Jangan cari pasal.
“Buktinya, file di tangan awak tu. Saya tak perlu pergi terlalu jauh. Tengok cara awak tulis repot aje pun saya dah tahu. Dengan spelling yang hancur. Benda simple macam tu pun awak tak boleh buat.”
Jun terdiam lagi. Dada dah mula berombak kencang menahan marah.
“Semua manusia buat kesiapan, Encik Ben Ashraf. Ataupun, encik seorang yang perfect? Tak pernah melakukan sebarang kesilapan?” Jun bertanya sambil merenung tajam ke arah lelaki itu. Kali ini dia tak peduli. Lantaklah kalau dia kena buang kerja pun, janji hati dia puas.
Ash terdiam sejenak. Dalam hati terbit rasa kagum dengan keberanian gadis ini.
“Memang betul semua orang buat silap tapi saya tak boleh terima kalau orang itu langsung tak berusaha untuk memperbetulkan kesilapannya. Awak tengok sendiri repot yang awak buat itu. Setiap helaian mesti ada kesalahan. Awak langsung tak semak ke lepas tulis repot tu? Saya hairan betul macam mana awak masih bekerja di sini. Mungkin bos lama awak pandang mudah aje semua ini tapi tidak saya.”
Jun terdiam lagi. Muka sudah terasa tebal lima inci. Rasanya sudah cukuplah dia memalukan diri sendiri. Lebih baik cabut angkat kaki. Nampaknya usaha dia untuk mempertahankan jawatannya, berakhir di sini. Tapi sekurang-kurangnya dia sudah cuba, bukan?
Jun berpusing mahu melangkah menuju ke arah pintu. Lagi lama dia dalam bilik ni, lagi terbakar hatinya.
“Awak nak ke mana pulak tu?”
Tangan yang baru sahaja menyentuh tombol pintu itu terhenti. Lambat-lambat dia berpusing.
“Balik rumah tidur. Bukan ke saya dah kena pecat. Jadi, buat apa saya nak buang masa kat sini lagi. Lagipun mesti Encik Ben Ashraf dah menyampah tengok muka saya, kan?”
“Saya yang menyampah tengok muka awak ke atau awak yang dah menyampah tengok muka saya?”
Jun menggigit bibir. Mata dipejam cuba menahan rasa geram yang sudah bermaharaja lela di dalam hatinya.
“Suka hatilah encik nak cakap apa.” Jun menjawab sebal sebelum kembali berpusing.
“Nanti.”
Jun memejamkan mata. Apa lagi mamat ni nak?
“Encik nak apa lagi? Tak puas lagi ke nak hina saya? Cukuplah tu. Saya sedar diri. Saya tahu saya ni tak mendatangkan apa-apa keuntungan pada syarikat ini. Jadi, sebelum maruah saya dipijak-pijak, lebih baik saya pergi. So, bolehlah encik iklankan jawatan kosong untuk position saya tu.” Jun menjawab sinis.
Actually, saya memang dah iklankan position awak tu di internet. Mungkin petang ni akan ada candidate yang datang untuk interview.”
Jun tunduk. Sumpah rasa macam nak baling saja file-file ke muka lelaki itu.
“Baguslah tu.” Jun menjawab perlahan sebelum berpusing buat kali ketiga. Tangan laju memulas tombol pintu tersebut.
“Saya boleh bagi awak peluang kedua. Well, memandangkan awak ni sepupu kawan baik saya.”
Langkah kaki Jun terhenti serta merta. Dia berpusing ke belakang.
“Saya tak perlukan simpati.”
“Terpulang pada awak. Jangan kata saya tak bagi peluang.” Ash menjawab sebelum kembali tunduk memandang dokumen di hadapannya.
Jun menggigit bibir. Dalam kepala ligat berfikir. Apa yang perlu dia buat sekarang? Mamat ni sudah hina dia macam-macam, takkan dia nak bekerja lagi di sini? Tapi kalau dia tak terima, dia nak kerja apa? Sudahlah sekarang ni susah nak cari kerja lain. Lagipun, kelulusan dia bukanlah tinggi mana pun. Setakat diploma saja.
“Tapi, encik kata encik dah iklankan jawatan saya tu di internet.”
Ash mengangkat kepala.
“Siapa cakap awak akan pegang position tu lagi? Kan saya dah cakap tadi, awak tak layak untuk position itu.”
Jun mengerutkan dahi. Habis tu mamat ni nak bagi jawatan apa? Tukang cuci?!
“Habis tu?”                                                                               
Ash merenung wajah gadis di hadapannya itu dalam-dalam. Dia tidak mahu melepaskan peluang untuk melihat perubahan pada wajah gadis itu apabila diberitahu jawatan yang akan disandang oleh gadis itu.
“Pembantu peribadi saya.”
“Hah?!” Jun bertanya agak terkejut. Rasanya dia lagi sanggup jadi tukang cuci aje. Pembantu peribadi mamat ni? Oh tidakkk!
Ash cuba sedaya upaya menahan senyum yang hampir terukir di bibir apabila melihat perubahan pada wajah gadis itu. Memang seperti yang telah dia jangkakan sebelum ini.
“Kenapa? Tak nak?”
Jun mengeleng laju sebelum berhenti.
“Bu.Bukan. Maksud saya. Err. Saya mana ada pengalaman sebagai pembantu peribadi. Saya tahu buat kira-kira aje.”
Ash masih memandang ke arah Jun yang kelihatan gelisah itu sebelum mencapai file yang terletak dihujung mejanya itu. Laju tangan menyelak isi file tersebut sebelum berhenti.
“Junnah bt Jamal Aludin, that is you. Right?” Ash bertanya sambil memandang ke arah gadis itu.
Muka Jun dah terasa merah padam.
“Kenapa awak bekerja sebagai pembantu kewangan sedangkan awak ada diploma kesetiausahaan?”
“Sebab hanya itu aje jawatan yang ada pada masa itu. Saya perlukan kerja jadi saya terima ajelah.”
Ash mengangkat kening.
“Nampaknya bos awak sebelum ini pakai tangkap muat aje. Patutlah saban tahun syarikat ini mengalami kerugian. Rupanya ramai pekerja yang tak sepatutnya bekerja di sini.”
Jun memejamkan mata lagi. Terasa diri ini disindir secukup rasa oleh lelaki itu.
So, memandangkan awak ada diploma kesetiausahaan, saya rasa jawatan pembantu peribadi tu sesuai untuk awak. Setuju?”
Tak!
“Suka hati enciklah nak bagi jawatan apa. Encik kan serba tahu.” Jun menjawab separuh menyindir.
Kening Ash terangkat sebelah. Minah ni memang berani betul.
“Okey, awak boleh keluar sekarang.”
 BERSAMBUNG...